Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Η παιδική - εφηβική εργασία και οι τυμβωρύχοι του εργασιακού Μεσαίωνα

Ένα είναι βέβαιο.  Ότι κ. ο Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης διαβάζουν τις νύχτες το «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ! Το ίδιο διαβάζουν όπως φαίνεται και οι διοικούντες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, του οποίου τα μέλη έχουν μάθει σε τζάμπα δουλειά «πρακτικής» εκπαιδευομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες! Τι σύμπτωση! Έτσι, υπέγραψαν μια ανατριχιαστική συμφωνία παιδικής - εφηβικής εργασίας παιδιών – εφήβων προσφύγων, κρατουμένων σε δομές προσφύγων! Αντί σχολείο και μάθηση, εργασία στα κάτεργα των καπιταλιστών.


 

 Φανερά, με τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού, κατάλαβαν ότι θα τους λείψουν τα τζάμπα χέρια και έψαχναν να βρουν στο «Κεφάλαιο» λύσεις από το μαύρο παρελθόν του καπιταλισμού. Ήξεραν ότι τις πλέον ανατριχιαστικές μέθοδες παιδικής - εφηβικής εργασίας θα τις έβρισκαν στις καταγγελίες του Μαρξ! Αυτές ήταν γι αυτούς χαράς αγαλλίαση οδηγός εκμετάλλευσης, αφού το έγραφαν χωρίς ντροπή και οι τότε καπιταλιστές. 

 

Όταν τις βρήκαν σκέφτηκαν… διασταλτικά, κατά το παράδειγμα των εργοστασιαρχών  της αγγλικής μπαμπακουργίας το 1860: Αφού δεν έχουμε ορφανοτροφεία και πτωχοκομεία που είχαν οι Άγγλοι, ευκαιρία να πάρουμε τα παιδιά – εφήβους από τις δομές των μεταναστών! Μεγάλη ευκαιρία για τα… παιδιά να δουλέψουν για το ψωμί που τρώνε!!!


 
Το Κεφάλαιο, εκδ. ΣΕ, Τ.1 σελ., 280-281

Και ήταν πραγματική ευκαιρία! Γιατί όπως διάβασαν στο ίδιο, στη σελ. 286:

 Τα αγόρια και τα κορίτσια απέδωσαν στο κεφάλαιο 12.000  λίρες της εποχής, καθαρό κέρδος!!! Αυτό είναι κίνητρο για τους ξενοδόχους!

 Μα αυτό, η δουλειά παιδιών και εφήβων,  "δεν σας ενδιαφέρει" τι είναι για τους ξενοδόχους, εσείς κάνετε πολιτική μόνο υπέρ των παιδιών και εφήβων - τους αγαπάτε - και κάνατε τη συμφωνία μόνο όταν  διαβάσατε στα ευαγγέλια του καπιταλισμού ότι αυτή η εργασία, από τον 18ο αιώνα, δεν θεωρούνταν εκμετάλλευση, αλλά «αρετή εφαρμοσμένη στην πράξη» κ. Μητσοτάκη! Αυτό σας ενέπνευσε!

 

Τι αγαλλίαση!

Φρόντισαν όμως οι Άγγλοι εργοστασιάρχες να απαλλάξουν από ενοχές αναχρονισμού και να ανοίξουν τον ίδιο δρόμο για το μέλλον, για τον κ. Μητσοτάκη, τον Χατζηδάκη και τους σύγχρονους κεφαλαιοκράτες αφού τα δικά τους έργα τα «σύστησαν για μίμηση στο σύγχρονο και μελλοντικό κόσμο»!!! Σαν να ήξεραν δηλαδή πόσο χρήσιμες θα ήταν οι μέθοδες τους για υπηρέτες του καπιταλισμού το 2021! Και τούμπαραν και αυτοί τη λογική, βαφτίζοντας, όπως εσείς, την οπισθοδρόμηση πρόοδο!!!

 Τι ομοιότητα αλήθεια!

 Καλύτεροι σύμβουλοι από τα βαμπίρ του παιδικού - εφηβικού αίματος των αιώνων του εργασιακού Μεσαίωνα, δεν θα μπορούσαν να βρεθούν για την υλοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να απασχολούνται παιδιά - έφηβοι τα οποία διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, σε ξενοδοχειακές μονάδες!!! 

Και για να λέμε τον κρυφό πόθο και αλήθεια τους, μια τέτοια λύση ένα βήμα απέχει από το να επεκταθεί η εργασία ακόμη και σε παιδάκια από 4 χρονών, όπως τον 19ο αιώνα!

 

Αυτοί είναι!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου