Πόσες φορές δεν έχει καταγγελθεί ότι η Παιδεία που θέλουν οι καπιταλιστές, και την οποία διαρκώς και περισσότερο προωθούν οι κυβερνήσεις, δεν είναι ακριβώς Παιδεία αλλά επιστήμη της υποταγής του ανθρώπου στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο μέχρι την έσχατη μορφή, για να παραχθούν κέρδη για το κεφάλαιο.
Μια από αυτές τις εκφάνσεις είναι και η «συνεργασία» - μετατροπή των ΑΕΙ σε όργανα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και των χρηματιστών για να είναι η επιστήμη μέσο παραγωγής κέρδους για τις επιχειρήσεις. Μέσα από αυτή τη «συνεργασία» στόχος είναι να μεταφερθεί καινοτόμος ανθρώπινη γνώση και επιστημονική εργασία ευθέως ως εργαλείο παραγωγής υπεραξίας για το κεφάλαιο.
Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι η επιστήμη μέτρησης και αξιοποίησης του (χρηματιστηριακού) φόβου (δείκτης KEPE GRIV) που εφαρμόζει στην Ελλάδα το ΚΕΠΕ, είναι ένα από τα εργαλεία καταγραφής των δεικτών της οικονομίας και της διερεύνησης της οικονομικής αστάθειας στο υψηλό επίπεδο των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τη θωράκιση των κερδών των παικτών τους. Κρυφά όμως «πίσω από την κουρτίνα» αυτών των μετρήσεων βρίσκεται η πραγματική κατάσταση φόβου και σκληρών αντιθέσεων που παράγει το σύστημα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Φυσικά δεν βάζουν την επιστήμη να αναλύσουν τους πρωτογενείς παράγοντες φόβου και οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας που είναι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, οι νομοτέλειες αυτής της σχέσης για την υπερσυσσώρευση πλούτου (κεφαλαίου) σε λίγα χέρια και φτώχειας στις μάζες των λαών και κατ’ επέκταση γέννηση των χωρίς τέλος ανταγωνισμών μονοπωλιακών κεφαλαίων και ιμπεριαλιστικών κρατών που καταλήγουν σε κρίσεις και αδιέξοδα και στους καταστροφικούς οικονομικούς και ένοπλους πολέμους.
Όχι, δεν κάνουν τέτοιες έρευνες για να σώσουν τον κόσμο. Ερευνούν μόνο τα αποτελέσματα της στρεβλής λειτουργίας του συστήματος, ως φυσική κατάσταση, και δίνουν κάθε φορά τον δείκτη φόβου για να έχουν εφόδια οι χρηματιστές να αντιμετωπίσουν την αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς, εφόδια που είναι άκρως απαραίτητα για τους ντόπιους και διεθνείς «επενδυτές», ώστε να ξέρουν πώς θα αποφύγουν τις ζημιές και θα αυξήσουν τα κέρδη τους.
Για τα θύματα της εκμεταλλευτικής λειτουργίας του συστήματος ούτε λόγος! Κι όμως αυτά είναι που νοιώθουν στο πετσί τους πιο άγρια την οικονομική αστάθεια!
Εκεί θέλουν να οδηγηθούν η Παιδεία και τα ΑΕΙ! Κυνικοί
παραγωγοί επιστήμης για τις επιχειρήσεις! Από υπηρέτες της Παιδείας να μετατραπούν σε υπηρέτες του κεφαλαίου!
Να λοιπόν μια «εξαίρετη αποστολή» των ΑΕΙ, όταν οδηγούνται να υποτάσσουν την ύπαρξη τους στο κεφάλαιο.
Ο δείκτης KEPE GRIV είναι ένας δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, βάσει της επίσημης νέας μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από το Chicago Board Options Exchange (CBOE). Ο δείκτης κατασκευάστηκε από το ΚΕΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Καθηγητή Κ. Συριόπουλο.
Στόχος του δείκτη είναι να αποτελέσει το βασικό μέτρο αναφοράς για την αναμενόμενη μελλοντική βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Συνεπώς αντανακλά μαζί με τον «Σύνθετο Δείκτη Προήγησης», την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην Ελληνική Οικονομία, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τιμές των παραγώγων προϊόντων, παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρηση στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές.
Τι μας είπε ο δείκτης φόβου στο τελευταίο ραπόρτο; Ότι η τιμή του δείκτη KEPE GRIV (φόβου) σημείωσε μικρή μείωση τον Αύγουστο του 2020 φτάνοντας το 25,67% στις 31/8/2020 από 26,46% στις 31/7/2020. Ο δείκτης διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,21%. Παράλληλα, μειώθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Αύγουστο του 2020 στο 26,93% από 27,96% τον Ιούλιο του 2020. Η εξέλιξη του δείκτη κρίνεται θετική καθώς αποτυπώνει, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά.
Η τελευταία «επιστημονική» διατύπωση έχει αξία! Η μείωση της μείωσης είναι «θετική»! Στους καπιταλιστές και στις «αγορές» δεν αρέσουν οι αρνητικές και ενοχλητικές λέξεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου