Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ποιος πληρώνει τη φτώχεια του κόσμου και ποιος βοηθάει τις φτωχές χώρες;



Οι μετανάστες εργαζόμενοι στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, σηκώνουν όλο και περισσότερο στις πλάτες τους τη φτώχεια των χωρών καταγωγής τους τις οποίες καταληστεύουν οι χώρες που δουλεύουν. Τα εμβάσματα που στέλνουν στις χώρες τους είναι τριπλάσια της «βοήθειας» των ανεπτυγμένων χωρών και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες τους! Να σημειώσουμε ότι για να μπορέσει ο μετανάστης να στείλει έμβασμα έχει προηγούμενα βγάλει μεγάλη υπεραξία για τους καπιταλιστές και έχει ήδη ξοδέψει ένα μεγαλύτερο ποσό για την επιβίωσή του στην χώρα εργασίας που τίποτα δεν είναι φθηνό γι αυτόν με τα γλίσχρα μεροκάματα. Κατά τα άλλα ο ΟΗΕ και οι πλούσιες χώρες δήθεν ενδιαφέρονται  για τις φτωχές! Αν δεν ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δίνουν ιδρώτα και αίμα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο… 

«Τα χρήματα που στέλνουν οι εργαζόμενοι στις οικογένειές τους από το εξωτερικό, έχουν καταστεί κρίσιμο μέρος πολλών οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Τα εμβάσματα αυτά, αναμένεται να φθάσουν τα 551 δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το 2019, αυξημένα κατά 4,7% σε σύγκριση με το 2018. Τα εμβάσματα υπερέβησαν την επίσημη βοήθεια -κατά τρεις φορές- από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Φέτος, είναι σε καλό δρόμο να ξεπεράσουν τις ξένες άμεσες επενδύσεις στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα εμβάσματα ισούνται ή ξεπερνούν το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χώρες: Τόνγκα, Δημοκρατία της Κιργισίας, Τατζικιστάν, Αϊτή και Νεπάλ. Περιχαρή τα διεθνή πρακτορεία του καπιταλισμού, μας ενημερώνουν ότι «Σήμερα, λιγότερο από 10% των ανθρώπων (του κόσμου) ζουν με 1,90 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο»!

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2013, 4 δισ. άτομα, περισσότερα από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό ζούσαν με 1,9- 10 δολάρια την ημέρα.

«Επιτυχία» του παγκόσμιου καπιταλισμού θεωρείται το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ των ΗΠΑ να είναι 85 φορές μεγαλύτερο από το ανώτερο ΑΕΠ 770 εκατομμυρίων φτωχών του κόσμου και  μεγαλύτερο από 60 φορές (Ζιμπάμπουε) ως και 3.000 φορές (Σομαλία!) από 30 χώρες και περιοχές με κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω των 1000€!



Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία από τον ΟΗΕ, την UNESCO, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΠΟΥ για τη φτώχεια παγκοσμίως.

Κατάλογος ονομ. ΑΕΠ ανά χώρα ή εξαρτημένο έδαφος


 
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, el.wikipedia.org




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου