Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ (17.7.2019)


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17.7.2019

Η ΚΟ του ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις του λαού

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα βρεθεί στο πλευρό των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την πραγματική ανακούφιση, την αλληλεγγύη, την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Θα συνεχίσουμε μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, έτσι ώστε, μέσα από την προσπάθεια να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες.
Να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και ΕΒΕ, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ανθρώπων από το χώρο της Εκπαίδευσης, της Υγείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, να αγκαλιάζει πιο πλατιά τις γυναίκες και τη νεολαία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας.

Με συνέπεια πάντα αυτό έκανε και κατά την τελευταία τετραετία με δεκάδες τροπολογίες και προτάσεις νόμου, τις οποίες απέρριπταν χέρι - χέρι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την ώρα που ψήφιζαν το ένα μετά το άλλο τα δωράκια στους καπιταλιστές.

Αμεση προτεραιότητα για το ΚΚΕ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι η προστασία των ανέργων και η αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751, της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού, η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων και άλλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα θυμίζουμε πως το Κόμμα μας κατέθεσε προτάσεις νόμου και τροπολογίες.

Για τους εργαζόμενους
Με νέες προτάσεις νόμου και τροπολογίες, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί:
-- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
-- Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο.
-- Κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.
Για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους
Ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους θα απαιτήσει:
-- Την επανένταξή τους στο αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για μισθωτούς και αγρότες.
-- Κατάργηση των χαρατσιών, όπως το τέλος επιτηδεύματος.
-- Διαγραφή τόκων και προστίμων καθώς και του 30% των υπολοίπων χρεών τους σε εφορία - τράπεζες - δήμους.
-- Αντίστοιχα, για τα χρέη προσωπικής ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, τη διαγραφή τόκων, προστίμων, όπως και των χρεών για την εισφορά Υγείας, με παράλληλη απόδοση συντάξεων χωρίς περικοπές.

Για τους αγρότες
Επίσης, για τους αγρότες κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωσή τους είναι:
-- Η μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με κατώτατες εγγυημένες τιμές.
-- Η προστασία της παραγωγής από κάθε καταστροφή και πλήρη αποζημίωση στους αγρότες - κτηνοτρόφους.

Για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση
Το ΚΚΕ ιεραρχεί ως ξεχωριστό ζήτημα τη διεκδίκηση δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι ανασφάλιστος.
-- Απαιτεί την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
-- Την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας και άλλα.

Για μείωση της φορολογίας
Η άγρια φορολογία έχει γονατίσει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, γι' αυτό και μέσα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα επιμείνει:
-- Στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς άλλους αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
-- Αλλά και στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας, του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
-- Στην επαναφορά των διατάξεων για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Κρίσιμο ζήτημα είναι η απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ, για την οποία έχουμε επανειλημμένα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση και θα επανέλθουμε.

Για την Υγεία - Πρόνοια
Για το χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας, η θέση μας για δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας σημαίνει πρώτα απ' όλα:
-- Μόνιμη, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση ιατρικού και άλλου προσωπικού, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
-- Ταυτόχρονα διεκδικούμε αύξηση των δαπανών για την Πρόνοια, τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.
-- Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους. Πλήρεις και δωρεάν θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις και τεχνολογικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους χρόνια πάσχοντες. Δημόσιες και δωρεάν δομές διάγνωσης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες.
Διεκδικούμε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά με κατάργηση των τροφείων.

Για την Παιδεία
Στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, όλες μας οι διεκδικήσεις συμπυκνώνονται στο εξής:
-- Ολοκληρωμένη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σε σχολεία και σχολές χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση που καλύπτει όλες τις ανάγκες.
-- Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην υποχρηματοδότηση από το κράτος, που διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
-- Δεν ανεχόμαστε να δίνεται άσυλο στις επιχειρήσεις να μπαινοβγαίνουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να δένουν τις σπουδές και τις προοπτικές των παιδιών και την ανάπτυξη της επιστήμης στο άρμα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών των διάφορων κλάδων.
-- Δεν ανεχόμαστε να υπάρχει κανένα κενό σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες.
-- Διεκδικούμε άμεσες προσλήψεις, με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλα τα κενά σε σχολεία και πανεπιστήμια με το απαιτούμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Αλλα σημαντικά ζητήματα στο επίκεντρο δράσης της ΚΟ του ΚΚΕ

Τα ζητήματα προστασίας της ανθρώπινης ζωής βρίσκονται ξανά με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα. Σήμερα είναι η Χαλκιδική, χτες το Μάτι και η Μάνδρα.

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και υποδομών, με βάση τις δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτεί η ζωή του λαού.

Οπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έτσι και σε αυτή, το ΚΚΕ θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεύρυνσή τους.

Ταυτόχρονα θα συνεχίζει με όλους τους τρόπους να αντιπαλεύει το ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους. Το θετικό γεγονός ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υποτίμηση του φασισμού, όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα ποσοστό μετακινείται σε άλλα αστικά κόμματα και σε συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους, όπως η Ελληνική Λύση.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι βασική προϋπόθεση για την απόκρουση και πλήρη απομόνωση τέτοιων δυνάμεων, γιατί είναι η μόνη δύναμη που αντιπαλεύει το σύστημα που τις γεννά και τις αξιοποιεί. Το ΚΚΕ αταλάντευτα και με συνέπεια αντιπάλεψε τέτοιες δυνάμεις, δεν έδειξε ανοχή, δεν έπαιξε παιχνίδια, δεν ψάρεψε στα θολά νερά του εθνικισμού, όπως έκαναν άλλα κόμματα.

Ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, ζητάμε να επανέλθει το προηγούμενο αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που σχετίζεται και με τη δίκη της ΧΑ και τη μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η ζημιά ήδη έγινε και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους.

Τέλος, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θα επιμείνει γιατί είναι προτάσεις που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, διευρύνουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ αφορούν, εκτός των άλλων, την κατάργηση προνομίων όπως αυτά που έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, την προστασία του φυσικού πλούτου και των κοινωνικών αγαθών με την απαγόρευση εκχώρησης της ιδιοκτησίας τους σε ιδιώτες.

Αφορούν επίσης υπερώριμα αιτήματα, όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας και άλλα κατ' εμάς αυτονόητα, όπως η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86, ώστε να μπορεί να διώκονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες, όπως και το να μη διορίζεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου