Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

«Αριστεροί» τραπεζίτες!



 Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τους αριστερούς τραπεζίτες που βάζουν την κοινωνία πάνω από τα κέρδη!

Να που οι τραπεζίτες – τοκογλύφοι του κόσμου, μπορούν να είναι και «αριστεροί» τύπου ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν την «κοινωνία πάνω από τα κέρδη», όπως κάποτε φώναζαν οι συριζαίοι!!! Ήξεραν άραγε ότι θα τους καταντούσαν, δια μέσω του κόμματός τους, στο αντίθετο, σε υμνητές των τοκογλύφων; 

Συριζαίοι μου ζήτησαν να τους πως κάποια καθημερινά λάθη από εκείνα που τον πήγαν πίσω από τη ΝΔ. Νομίζουν ότι τα μεγάλα εγκλήματα που ονόμασαν λάθη όπως οι μεγάλες «κολοτούμπες» δημοψηφίσματος και του 3ου μνημονίου, οι θάνατοι από νερό και φωτιά, το πλημμύρισμα της χώρας με ιμπεριαλιστικές βάσεις το βύθισμα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν παίζουν πια ρόλο!

Είπα να τους φέρω ένα πραγματικό παράδειγμα ενώπιος ενωπίω.

Συνάντηση με Αν. Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, πριν αλλάξει με την Παπανάτσιου, για τα capital controls και τις προμήθειες τραπεζών.

- Ξέρετε κ. υπουργέ, μια και νομοθετήσατε το ύψος του ποσοστού της προμήθειας ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων από κάρτες μεταξύ τραπεζών, πρέπει να διευθετήσετε και τις προμήθειες των τραπεζών προς πελάτες τους από ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες. Σε κάποια επαγγέλματα είναι εξοντωτικές!
- Δηλαδή; Τι εξοντωτικές, αυτές είναι από 0,80% ως το πολύ 2%
- γι αυτά μιλάμε, σε κάποια επαγγέλματα είναι εξοντωτικές.
- Για ανέλυσέ το.
- Πχ στα πρατήρια χονδρικής σιγαρέτων και καπνού και στα πρατήρια καυσίμων, το μεικτό κέρδος είναι κάπου 3% (για τα καύσιμα το στοιχείο είναι από παρατηρητήριο τιμών καυσίμων του υπ. Ανάπτυξης). Το 1% προμήθεια των τραπεζών στο τζίρο της συναλλαγής των 100 ευρώ ισούται με το 33,33% των 3 ευρώ του μεικτού κέρδους. Πως θα επιβιώσουν αυτά τα πρατήρια; Συνεταίροι δια της βίας κάνατε τις τράπεζες;
- Να το δούμε, αλλά ξέρετε στις προμήθειες των τραπεζών προς πελάτες απαγορεύεται από την ΕΕ ο καθορισμός του ύψους προμήθειας. Ισχύει ο ελεύθερος ανταγωνισμός!
- Στις συναλλαγές μεταξύ τραπεζών πως βάλατε το μέχρι 0,20%;
- Αυτό το επιτρέπει η ΕΕ!

Είπε "θα το δει", αν και «δεν είχε περιθώρια», και ποτέ δεν απάντησε.

Τι να σχολιάσω;

Ίδια ακριβώς η συζήτηση έγινε μετά από μήνες και με τον κ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ. «Αδυναμία παρέμβασης» ομολόγησε!

Ποιος απάντησε; Πριν λίγες μέρες ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Ηθική και Εναλλακτική Τραπεζική». Σοκάρει η απάντηση του τι πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα, που ας μη ξεχνάμε, το τροφοδότησε και αυτός με μερικά δισεκατομμύρια για να περάσει στο τέλος κοψοχρονιά σε χέρια «επενδυτών» αφήνοντας σε εμάς τα χρέη! Οι συριζαίοι μάλλον θα ψάχνονται.

Διαβάζουμε στην «Αυγή» της 30/5/2019 απόσπασμα από την ομιλία Δραγασάκη:
«Ο χρηματοπιστωτικός χώρος είναι χώρος πρώτιστα κοινωνικής ευθύνης. Το κέρδος είναι όρος βιωσιμότητας, είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, η μείωση των ανισοτήτων, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι ο στόχος της βιώσιμης, δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που καταπολεμά τις ανισότητες και είναι κόντρα στη μη βιώσιμη, άναρχη, με ανισότητες και αποκλεισμούς μεγέθυνση. Σε αυτήν την αντίθεση αποτυπώνεται η διάκριση προοδευτικής και συντηρητικής προσέγγισης, η διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς».



Αφέλεια; Αυταπάτη; Όχι, συνειδητή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ!



avgi.gr

Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου