Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Εκδήλωση μνήμης κατά του φασισμού στις φυλακές Ωρωπού στις 24 Ιουλίου50 χρόνια δεν ξεχνώ... 

 ...κι εσύ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό! 
 

Μια σημαντική εκδήλωση ετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού κατά του ιμπεριαλισμού, του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, στις 24 Ιουλίου 2018.Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλίες, διαλόγους, μικρή έκθεση, μουσικά δρώμενα,  περιήγηση στο χώρο κ.α.  


 


Σχετική απόφαση έλαβε η Επιτροπή Αγώνα σε ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποίησε στον χώρο των φυλακών.
Η Επιτροπή καλεί τους πολίτες και όλους όσους είχαν κάποια σχέση με τις φυλακές, την αντίσταση στη χούντα, και τις μάχες για τη δημοκρατία, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να δηλώσουν την απόφασή τους να αντισταθούν και στη σημερινή επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ιμπεριαλισμός κατά των λαών, καθώς και στην προωθούμενη αναβίωση του ρατσισμού και του φασισμού στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο.


Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). Σχετική απόφαση έλαβε το ΔΣ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2018, παρουσία και αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού.

 


 Η ανακοίνωση της ΕπιτροπήςΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΩΡΩΠΟΥ

Ωρωπός, 4/7/2018                                                                                                                                                                                     Η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, με αφορμή την ημέρα της Δημοκρατίας στις 24 Ιούλη, διοργανώνει τα τελευταία 10 χρόνια εκδηλώσεις στο χώρο των παλιών Φυλακών Ωρωπού, για να τιμήσει τους αγωνιστές της Ελευθερίας και της αληθινής Δημοκρατίας που μαρτύρησαν στον ιστορικό αυτό χώρο.
Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις μας έχουν στόχο να προβάλλουν τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πραγματική Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την λαϊκή Αντίσταση, αρχές και αξίες που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε, όσα χρόνια με τη δράση μας συμμετέχουμε στα κοινωνικά κινήματα.
Με την Εκδήλωσή μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιούλη 2018 στις 8 μ.μ. στο χώρο των Φυλακώνκαι θα συνδιοργανώσουμε με τη συνδρομή του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 και της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας του Δήμου Διονύσουυψώνουμε τη φωνή μας:
·         ενάντια στους ιμπεριαλιστικούςπολέμους, που το ΝΑΤΟ με την υποκριτική, δολοφονική Ευρω-Ατλαντική του προσωπίδα διεξάγει στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κουρδιστάν, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στην Αφρική, 

     ενάντια στην απατηλή, δήθεν «μεταμνημονιακή» καλυτέρευση της ζωής μας, που σε συνδυασμό με την επισφράγιση της «ρύθμισης» του παράνομου χρέους, που η αποπληρωμή του τώρα νομιμοποιείται… και, μάλιστα, με «βιωσιμότητα»… και τη φορτώνουν,πλέον, και με «σφραγίδα»…επ’ άπειρον στις πλάτες του λαού, ολοκληρώνοντας,έτσι, την κοινωνική καταστροφή

·         ενάντια στην εκμετάλλευση των θυμάτων του ταξικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει πολιτική και οικονομικήολιγαρχία, ασελγώντας στο κοινωνικό πτώμα: τους πρόσφυγες-θύματα των πολέμων, τους νέους-θύματα της ανεργίας, τους εργαζόμενους-θύματα της κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων, τους συνταξιούχους και τους άπορους-θύματα της πλήρους διάλυσης τουκοινωνικού κράτους

Η εκδήλωσή που θα πραγματοποιήσουμε φέτος θα περιλαμβάνει:
1.       Ιστορικό περίπατο στο χώρο των φυλακών με ξεναγούς φυλακισθέντες Αγωνιστές της περιόδου της Δικτατορίας 1967-1974
2.       Έκθεση Βιβλίου
3.       Θέατρο: ΗΜάνια Παπαδημητρίου θα απαγγείλει και θα τραγουδήσει στίχους του Μπρεχτ με τη συνοδεία του Άρη Γραικούση στο πιάνο
4.       Συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων.

Η μάχη μας θέλει ενωμένους, γιατί μόνο έτσι θα ανατρέψουμε μνημόνια και «μεταμνημόνια»,
όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον που μας στερούν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΩΡΩΠΟΥ
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το άνοιγμα των φυλακών Ωρωπού για τον εγκλεισμό σε αυτές των πρώτων πολιτικών κρατουμένων τον Αύγουστο του 1968. Το πρώτο αυτό άνοιγμα "φιλοξένησε" νεολαίους πολιτικούς κρατουμένους που μεταφέρθηκαν από άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό να μεταμορφώσουν τις φυλακές σε "Εθνικό Αναμορφωτήριο" και να εξαναγκάσουν τους νεολαίους να αποκηρύξουν τις ιδέες τους και την αγωνιστική αντίθεσή τους στη δικτατορία.Η επιχείρηση εκείνη απέτυχε παταγωδώς κάτω από τη σθεναρή άρνηση των κρατουμένων και παρά τη βία και τις απειλές για τη ζωή τους η απάντηση ήταν μία και ομόφωνη: "Δεν προσκυνάμε"! Η αποτυχία της χούντας ολοκληρώθηκε με την άρον - άρον μεταγωγή  των νεολαίων κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους άλλους πολιτικούς κρατουμένους (Γυάρος, Λέρος).Το στρατόπεδο συνέχισε να λειτουργεί με νέους πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.Τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν οι γυναίκες που μεταφερθήκαν από τις φυλακές Αλικαρνασσού και περί το 1971 απολύθηκαν από τον Ωρωπό.3 σχόλια:

 1. Λοίπον είναι τόσο αντιφασίστες και αντιιμπεριαλιστές και ενάντια στο σύστημα όλοι τους όλοι τους...
  Στην φώτο διακρίνουμε:

  1. Γιώργος Γαβριήλ υποψήφιος βουλευτής με ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΛΑΝ, έχει περιδιαβεί από παντού...
  2. Λουπάτατζης Στράτος μέλος ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ΛΑΕ
  3. ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΑΜΟΥ Αδαμόπουλος
  4. Διάφοροι ΠΑΣΟΚΟΙ και λοιποί αριστερίζοντες πρώην ΑΝΤΑΡΣΥΩΤΕΣ τώρα ΛΑΕ κλπ

  Οι περισσότεροι υποψήφιοι με ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια σε δήμους, περιφέρειες...

  Ένα καλό πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. συριζαιοι και πασοκοι είναι αυτοί που δείχνετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει πολύ νόημα σε τέτοιες εκδηλώσεις αυτή η κομματική αναφορά στα πρόσωπα; Όλοι κρίνονται για τις πολιτικές προτιμήσεις και πράξεις τους αλλά όχι σε αυτό το πεδίο. Με συριζαίους και πασόκους συνυπάρχουμε και στον ΣΦΕΑ και σε όλες τις εκδηλώσεις του. Στην πολιτική θέση και δράση είμαστε αντίπαλοι, στις εκδηλώσεις συμμετέχουμε γιατί δεν ανήκουν σε αυτούς.

  Μακάρι να μπορούσε το ΚΚΕ να κάνει και δικές του εκδηλώσεις εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή