Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Το ΚΚΕ, η Βενεζουέλα και αυτοτελής πολιτική της εργατικής τάξης


 
Μια θέση του ΚΚΕ για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τη… Βενεζουέλα και όχι μόνο.


Η «Μπολιβαριανή Επανάσταση» κινδυνεύει! Οι ιμπεριαλιστές κινούν όλα τα νήματα για να την ανατρέψουν μαζί με το πρόεδρο Μαδούρο.

Ποια η θέση των κομμουνιστών σε μια τέτοια σύγκρουση;

Ανεξάρτητα αν βρεθούν, αντικειμενικά, στα πολιτικά χαρακώματα κατά της ιμπεριαλιστικής και μεγαλοαστικής επίθεσης,  δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι είναι σύγκρουση μεταξύ δύο εκμεταλλευτικών δυνάμεων των αστικών τάξεων, για το ποιος θα ελέγξει τον πλούτο της χώρας και ποιος θα αποσπάει από το λαό τον ιδρώτα του, μετατρέποντάς τον σε κέρδη.

Η Βενεζουέλα, παρά τις μεταρρυθμίσεις και την αντιιμπεριαλιστική πολιτική που εφάρμοσε, ποτέ δεν έπαψε να είναι μια κανονική καπιταλιστική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση οι κομμουνιστές και το αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουν την πάλη τους σαν υπεράσπιση της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» για να διατηρηθεί ο καπιταλισμός και τα προνόμια της εθνικής αστικής τάξης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει, παράλληλα με τις μάχες αυτές, να έχουν τη δική τους αυτοτελή πολιτική της εργατικής τάξης, για την ανατροπή του καπιταλισμού και ούτε μια δράση τους κατά τη μάχη, να μην αφίσταται του κεντρικού σκοπού της ανατροπής της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της εγκαθίδρυσης του σοσιαλισμού.

Κάθε παρέκκλιση είναι μόνο οπορτουνισμός που οδηγεί ευθέως στην υποταγή της εργατικής τάξης στην αστική. Και αυτοί που καλούν, και στη χώρα μας, να δράσουμε για να τη σώσουμε από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ευρώ, απαιτώντας να μη θέτει το ΚΚΕ θέμα εξουσίας στην πάλη του, δεν είναι παρά οι προπομποί της διάβρωσης της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης.  


Για το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό το παρακάτω απόσπασμα – δίδαγμα που αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τι επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα αυτής της περιόδου είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της ανάγκης, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να κατευθύνουν τον αντιφασιστικό αγώνα και την πάλη τους στην ανατροπή της αστικής εξουσίας.
Ιδιαίτερα σήμερα, που πυκνώνουν οι εστίες πολέμων, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας, τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι όσο ποτέ χρήσιμα και αναγκαία. Για να μη βρεθεί ο λαός κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει τον δικό του δρόμο για δική του εξουσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ΚΚΕ είναι έτοιμο να ασκήσει τον αυτοτελή ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικό ρόλο του για τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα, ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη. Να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους: Το σοσιαλισμό».

ΑΘΗΝΑ 25/10/2016


Και μια σημείωση.

Για όποιον επικαλείται ότι σήμερα οι συσχετισμού είναι αρνητικοί για το κομμουνιστικό κίνημα και την εργατική τάξη, θα τους έλεγα ότι το 1941, όταν άρχισε η Εθνική Αντίσταση ήταν επίσης πολύ αρνητικοί. Η μοιρολατρική εφαρμογή αυτής της θέσης όμως και το κρύψιμο «κάτω από το χαλί» του αντικειμενικού σκοπού της εργατικής τάξης, μέσα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, είδαμε σε τι τεράστια ήττα κατέληξε. Ποτέ λοιπόν ξανά τέτοια λάθη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου