Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η δημοκρατία και η δικτατορία στην επιχείρηση





Τώρα γιατί μου ζαλίζουν τον άγιο κάποιοι με τις αστικές αντιλήψεις τους για τις δικτατορίες και τις δημοκρατίες όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στην επιχείρηση, όπου δήθεν στον καπιταλισμό ο εργάτης επιλέγει δημοκρατικά και ελεύθερα όποιον καπιταλιστή θέλει (χάγιεκ) ενώ στον σοσιαλισμό όλες οι επιχειρήσεις έχουν έναν ιδιοκτήτη (την κοινωνία), δεν καταλαβαίνω.



Λέτε να καταλάβουν οι αστοί και οι οπαδοί τους, τι εννοούν οι εργάτες; Άντε να τους… ξαναμπερδέψουμε για να δούμε τι κατάλαβαν.



Στη δικτατορία του κεφαλαίου ο ιδιοκτήτης (μέτοχος, μέτοχοι) της μεγάλης καπιταλιστικής επιχείρησης είναι το ανώτατο όργανο της επιχείρησης, αποφασίζει μόνος του ελεύθερα και "δημοκρατικά" (κόντρα και σε ανταγωνισμό με όλους) ποιόν διευθύνοντα σύμβουλο θα προσλάβει για να του φέρει κέρδη, ποιους εργάτες θα προσλάβει κατά βούληση και απολύει κατά βούληση όποιον δεν του φέρνει κέρδος, ενώ όλο το προϊόν της εργασίας των εργαζομένων του ανήκει ολοκληρωτικά και απαγορεύεται στους εργάτες να το ιδιοποιηθούν αλλιώς θα πάνε φυλακή.



Στη δικτατορία του Προλεταριάτου οι εργάτες που είναι, μαζί με την κοινωνία, ιδιοκτήτες της μεγάλης κοινωνικοποιημένης επιχείρησης, έχουν  ως ανώτατο όργανο της επιχείρησης τη Γενική Συνέλευση, σχεδιάζουν και ψηφίζουν τα πλάνα (σε συνδυασμό με τα πλάνα της κοινωνίας), εκλέγουν τον πρόεδρο και το ΔΣ της επιχείρησης για να διευθύνουν την εταιρεία και αποφασίζουν  με εκλογές ή διαγωνισμό ποιόν διευθύνοντα σύμβουλο θα προσλάβουν για εκτελέσει το πλάνο και τους στόχους ένας των οποίων είναι και το «κέρδος και απολύουν κατά βούληση όποιον πρόεδρο, ΔΣ και διευθύνοντα  σύμβουλο παρεκκλίνει των αποφάσεων της ΓΣ , ενώ όλο το προϊόν της εργασίας των εργαζομένων ανήκει ολοκληρωτικά στους ίδιους και στην κοινωνία και απαγορεύεται σε ιδιώτες να το ιδιοποιηθούν αλλιώς θα πάνε φυλακή.



Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει πού η δικτατορία είναι στο περιεχόμενο δημοκρατία και που η δικτατορία είναι ωμή δικτατορία, ας ψάξει να βρει που η ελευθερία του καπιταλισμού είναι ελευθερία για τους καπιταλιστές και δικτατορία για τους εργαζομένους και που η απελευθέρωση από τον καπιταλισμό (στον σοσιαλισμό) είναι ελευθερία για τους εργαζόμενους και δικτατορία για τους καπιταλιστές.



Κι επειδή ξέρω τις γνωστές αντικομουνιστικές ρετσέτες για το πως εφαρμόστηκε στο σοσιαλισμό η δικτατορία του προλεταριάτου γενικά και στην επιχείρηση ειδικά, αντί να αρχίσουν τα γνωστά, τουλάχιστον αν τολμάνε ας διαψεύσουν μόνο αυτό που γράφω για τον καπιταλισμό. Αν δεν μπορούν, και να μη συμφωνούν μαζί μου, έκαναν το πρώτο βήμα  για να ανοίξουν διάλογο για την ανατροπή του και την εγκαθίδρυση άλλου συστήματος και το ποιο, πως θα είναι αυτό, με τον όρο ότι καταργεί ολοκληρωτικά την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και δεν επαναφέρει από την πίσω πόρτα τον καπιταλισμό με… «ανθρώπινο πρόσωπο» που τόσο μας προτείνουν παλιοί και νεόκοποι σοσιαλιστές και αριστερίζοντες. Τουλάχιστον θα ξεκολλήσουν από τα γνωστά  στερεότυπα.



Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΠΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ





Μια φίλη από το φ/β, που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνεται ότι "μετεωρίζεται πάνω από την άβυσσο" παρακολουθώντας τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης και τη σταδιακή αφυδάτωση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταλαβαίνει γιατί γίνονται όλα αυτά και τρομάζει μήπως ξαναβρεθεί σε μια κατάσταση όπως πριν τις εκλογές.

Το δικό μου σχόλιο θέλει να επαναφέρει το θέμα σε μια συζήτηση με βάση τη διαλεκτική εξέταση της τωρινής κατάστασης, γιατί διαφορετικά θα γίνονται ατελείωτες συζητήσεις για τα επιφαινόμενα αλλά δεν θα λύνουν το πρόβλημα του, πως καθορίζονται οι πολιτικές της κυβέρνησης.


«Φίλη μου,

χωρίς καμία απολύτως κακή διάθεση, θα σου έλεγα να ξαναγυρίσεις σε πρότερες διαφωνίες σου με το ΚΚΕ. Επανεκτίμησε αυτά που έλεγε και συνεχίζει να λέει για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Μη τα πετάς σαν δήθεν "σταλινικές" και δογματικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα που μια - μια θέση δικαιώνεται. Και χωρίς να πηγαίνεις μακριά για να το ξανααπορρίψεις γιατί στη…  Δευτέρα Παρουσία θα γίνουν όσα λέει (λες και τους ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν ποτέ…),  δες μόνο τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί» ανεξαρτήτως αν θέλει ή όχι.

Μπορεί να ζορίζει η μετάβαση σε μια ανάλυση με βάση τις ταξικές εξουσίες και θέσεις, αλλά μόνο από εκεί μπορείς να βρεις το νήμα της αλήθειας. Κάθε κυβερνητική εξουσία τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΕΛ, Ιταλικής ΕΛΙΑΣ, Ολάντ ή Σαμαρά, Αναστασιάδη, Μπερλουσκόνι, Σαρκοζί κ.α., η διαφορά που έχουν είναι τα ίδια τα περιθώρια αντοχής του καπιταλιστικού συστήματος σε κρίση και μέσα σε αυτό, της σύγκρουσης  των μερίδων του μεγάλου διεθνούς κεφαλαίου που μάχονται μεταξύ τους για το ποια πολιτική θα τους βγάλει από την κρίση με λιγότερες απώλειες και χωρίς να υπονομεύεται η εξουσία τους μακροπρόθεσμα από τους λαούς.  



Μέσα σε αυτή τη διαμάχη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και όχι μεταξύ λαού και κεφαλαίου. Τη μια μερίδα εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση και την άλλη η Γαλλική ή η Αμερικάνικη. Γι αυτό παρά τις συμφωνίες μεταξύ τους, όλοι ξέρουν ότι συντάσσονται άλλοι με την κυβέρνηση Τσίπρα άλλοι με τον Σόιμπλε, όχι τυχαία και από κάποια αγάπη αλλά με βάση τις αντιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Άλλωστε μη ξεχνάς ποτέ ότι η επιλογή Βαρουφάκη μέσα σε αυτή τη διαμάχη των κεφαλαίων εντάσσεται και όχι στην εξυπνάδα του.


Τι περιμένεις λοιπόν να μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αφού προηγούμενα έχει παραδεχτεί όλα τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί καθώς και ανάμεσα στις διαμάχες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κεφαλαίων; Να μπορεί να επιβάλει τις προεκλογικές εξαγγελίες της; Όχι βέβαια. Το μόνο που θα κάνει θα είναι μικρές ρυθμίσεις στα περιθώρια του συστήματος και της μάχης που θα διεξαχθεί στο εσωτερικό του, τις οποίες θα ντύσει με κατάλληλα φιλολαϊκά λόγια για να φαίνεται σαν «νίκη»!

Για την ιστορία, ποτέ μη ξεχνάς με πόση ευκολία, πανηγυρισμούς και κωλοτούμπες ο Αντρέας μετά το 81 αντάλλαξε τα «τρία όχι» σε ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, Βάσεις με ένα γελοίο  πακέτο που το έλεγαν «ΜΟΠ», το οποίο ήταν τα αργύρια εξαγοράς των μερίδων της άρχουσας τάξης που είχαν «παραπλανηθεί» και νόμισαν ότι ο  Αντρέας θα… κοινωνικοποιήσει τις επιχειρήσεις τους. Σιγά! Νέο ζεστό χρήμα έφερε που έφτανε και για τα «νέα τζάκια» των αστών. Δυστυχώς και τότε δεν άκουσε κανένας το ΚΚΕ και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ξέρουμε.

Ξανασκέψου λοιπόν σαν αριστερή και όχι σαν οπαδός της κυβέρνησης που τρέχει πίσω της, αγωνιώντας αν θα πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Δεν εξαρτάται από αυτή αλλά από την ταξική εξουσία που ευπειθώς διαχειρίζεται. Τότε θα καταλάβεις και τις παλινδρομήσεις μέχρι να επιβληθεί ένα νέο στάτους, όχι βέβαια υπέρ του λαού».

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΦΤΩΧΕΙΑ. ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ





 Θυμηθείτε πρόσφατα μια αισχρή επίθεση συριζαίων ότι ΚΚΕ και ΧΑ ταυτίζονται γιατί έχουν την ίδια θέση στις Προγραμματικές, στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Βουλής κλπ, κλπ… τα θυμάστε; Άντε να τα λουστούν τώρα χωρίς ποτέ εγώ να κάνω παρόμοια ταύτιση - αυτοί την κάνουν.


Ποιοί ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο  «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις»;



Ποιοι;;;



Ας πούμε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Έχει κανείς από εσάς εδώ αντίρρηση;

Ας πούμε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ. Έχει κανείς από εσάς εδώ αντίρρηση;

Ας πούμε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ (με πονηρή επιφύλαξη). Έχει κανείς από εσάς εδώ αντίρρηση;

Ας πούμε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. Έχει κανείς από εσάς εδώ αντίρρηση;

Ας πούμε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ. Έχει κανείς από εσάς εδώ αντίρρηση;



Ας πούμε τώρα ότι «όλοι ενωμένοι» με τον ψωριάρη χώρια, αγαπούν πολύ το λαό, σε αντίθεση με το… ΚΚΕ!!!



Τι να πω δηλαδή με τόσες κωλοτούμπες και έχουν την απαίτηση να τους ακολουθήσουμε στο τσίρκο τους!





Ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι μας χωρίζει. Ας το καταλάβουν: 
7 κόμματα 2 ταξικές πολιτικές!







Απάντηση στο ίδιο θέμα σε μια φίλη



Για να έχουμε πολιτική γνώση όταν μιλάμε…





"Το νομοσχέδιο «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» υπερψηφίστηκε  επί της αρχής από  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».



Παρατήρηση: Αν δλδ η ΧΑ ψήφιζε παρών, όπως και με την Πρόεδρο της Βουλής, τότε ΚΚΕ και ΧΑ θα ήταν ίδιοι και ο κόσμος θα τα χαρακτήριζε ίδια;;; Κάτι τέτοιο μας έλεγαν χωρίς ντροπή κάποιοι…



Τώρα όμως που ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ίδια δεν τρέχει τίποτα, δεν είναι ίδιοι αλλά απλώς συμπτωματικά ψήφισαν ίδια;;;

Δυο μέτρα δυο σταθμά;;;



Μήπως όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ ψηφίζουν ίδια είναι γα «καλό σκοπό» ενώ με το ΚΚΕ είναι για κακό;



Μήπως η ΧΑ γίνεται φιλολαϊκή όταν ψηφίζει ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ;





Όλοι  όσοι κάνουν δήθεν τον ηθικό όταν αφορά το ίδιο θέμα για το ΚΚΕ και το κάνουν γαργάρα όταν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς υποκριτές και ψεύτες. Το μόνο που θέλουν είναι να κτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι γιατί δήθεν θίχτηκαν ως αριστεροί και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Τώρα δηλαδή δεν θίχτηκαν να ξεσηκωθούν;



Όσο για την ουσία, το νομοσχέδιο απλώς ψηφίστηκε από ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ γιατί αναδιανέμει τη φτώχεια και όχι γιατί είναι καλό. Δηλαδή δεν θίγει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και αντί να λύνει τα προβλήματα απλώς τα κουκουλώνει.



Επί πλέον δεν μας λέει πόσα θα πάρει από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς. Κρύβει ότι θα πάρει από τους λιγότερο φτωχούς και τους μεσαίους που πάντα πληρώνουν φόρο για να δώσει στους πολύ φτωχούς. Γι’ αυτό δεν ψήφισε το ΚΚΕ όχι γιατί δεν θέλει να βελτιωθεί η ζωή των εντελώς φτωχών.



Για να μη λέμε λόγια του αέρα, στη γενική φορολογία του κράτους οι ΑΕ (νομικά πρόσωπα) πληρώνουν μόνο το 6,15% των φόρων. Άρα από αυτούς οι φτωχοί θα πάρουν μόνο 6,15% του ποσού της βοήθειας. Αν είναι 350 ευρώ η βοήθεια, από το μεγάλο κεφάλαιο θα πάρουν μόνο 21,52 ευρώ. Δηλαδή από τους πλουσιότερους θα πάρουν τα λιγότερα. Τα άλλα 328,48 ποιοι θα τα πληρώσουν;



Αν κάποιος πει ότι οι πλούσιοι πληρώνουν από αλλού όπως, πχ από τα ακίνητά τους, έχασε γιατί μάλλον όλα τα έχουν σε offshore εταιρείες. Πόσα πλήρωσαν το 2013 οι 6.000 offshore για τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν; 350 ευρώ η κάθε μια! Πιο λίγα και από την κυρά - Κατίνα με το τριαράκι της!!!





Γι αυτό μιλάμε για αναδιανομή της φτώχειας μετά λόγου γνώσεων και όχι με συνθήματα και ιδεολογήματα. Όποιος τολμάει ας αμφισβητήσει τα στοιχεία.



Έτσι γίνεται πολιτική όχι με ρετσέτες περί δογματικών, καθυστερημένων, έξω από την πραγματικότητα, Δευτέρα Παρουσία και άλλα τέτοια φαιδρά που ξεγελούν τον κόσμο αλλά όχι τους σκεπτόμενους και την πραγματικότητα. Μετά φωνάζουν κάποιοι που τα πιστεύουν αυτά γιατί πληρώνουν πολλούς φόρους. Ε, δεν ξέρουν γιατί;"