Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΏΔΙΝΕΝ ΜΥΣ (ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ) ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΟΡΟΣ (ΤΕΡΑΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΑΚΤΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)!

Ή, πως ξεσκίζουμε τα μνημόνια από την ανάποδη!

Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να μη συμφωνεί με τον δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη. Μπορεί να μη συμφωνεί με τους χειρισμούς του για το ατύχημα στο Ελληνικό ή και γενικότερα με την πολιτική του τοποθέτηση που προσιδιάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι και να μη καταλαβαίνουμε γιατί τα τέρατα του κεφαλαίου αξιοποίησαν στο έπακρο επί μέρες το ατύχημα, με τα μέσα ενημέρωσης που  είναι ιδιοκτήτες (μαζί δυστυχώς και η ΝΕΡΙΤ), για να περάσουν το ξεπούλημα του αιγιαλού και του Ελληνικού χωρίς αντίσταση. Γιατί όπως και να το κάνουμε ο δήμαρχος ήταν εμπόδιο στα σχέδιά τους και από τους λίγους  που δεν προσχώρησαν στην κατάπτυστη αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη άποψη ότι, θα κερδίσουν οι δήμοι(!) από την εμπορευματοποίηση του αιγιαλού, εκμεταλλευόμενοι, μαζί με το κεφάλαιο, τον δύσμοιρο φτωχό πολίτη που θα τολμήσει να βρέξει το κορμί του στη θάλασσα. 

 

Η ουσία είναι ότι τελικά οι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστές ανέτρεψαν και το αρχαίο ρητό «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» με αποτέλεσμα να λέμε: «Ώδινεν μυς και έτεκεν όρος»!!!


Η είδηση, που μας θυμίζει και με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση θα... ξεσκίσει τα μνημόνια μας λέει:

Ένα βήμα πριν την απόκτηση της πρώτης ομάδας ακινήτων βρίσκεται η "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" μετά την προώθηση σειράς ρυθμίσεων μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταβίβαση των πρώτων 20 ακινήτων του παραλιακού μετώπου στην εταιρεία καθυστερούν επειδή έπρεπε να λυθεί σειρά εκκρεμοτήτων. Για παράδειγμα, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται πως Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ" ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ.
 

Με την ίδια ρύθμιση ξεκαθαρίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η μεταβίβαση των ακινήτων (μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων) αλλά και τα δικαιώματα που θα έχει η εταιρεία επί των συγκεκριμένων ακινήτων (προβλέπεται π.χ. πως μαζί με τα ακίνητα ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές περιπέτειες).

 


Εκτός από τα 20 ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν προσεχώς, αν δεν προκύψουν άλλα έκτακτα εμπόδια, η διοίκηση της "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" υπό τον Άρη Ματιάτο, έχει ξεχωρίσει και ΑΛΛΑ 50 ΑΚΙΝΗΤΑ τα οποία πρόκειται να αποκτήσει σε δεύτερο στάδιο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό να διαμορφώσει ΕΝΙΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ (ΣΕΦ) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ. Στο Μέγαρο Μαξίμου πείστηκαν πως απαιτείται ένα ενιαίο σχέδιο για την ανάπτυξης της περιοχής, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ(!!!), στο οποίο έχει ενταχθεί η πώληση / παραχώρηση ακινήτων όπως ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Στόχος είναι να ωριμάσουν (νομικά και χωροταξικά) κρατικά ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν υπό ενιαία ομπρέλα.

Η "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" στελεχώνεται σταδιακά, ενώ η διοίκησή της συμμετέχει στις διεργασίες για την αξιοποίηση / αναβάθμιση ακινήτων στην περιοχή, όπως για παράδειγμα, τα προωθούμενα έργα στο Φαληρικό όρμο, μπροστά από τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη που προωθείται με κεφάλαια του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (κάτι σαν τον Λαμπράκη με το Μέγαρο Μουσικής)!

Σε όσους υπενθυμίζουν την πρόβλεψη του μνημονίου σύμφωνα με την οποία κανένα ακίνητο δε μπορεί να μεταφερθεί σε δημόσιο οργανισμό πλην του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα, η κυβέρνηση έχει απάντηση.

Επισημαίνει πως τα περισσότερα από τα ακίνητα που αποκτά η "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" χρειάζονται μήνες ή και χρόνια νομικής και πολεοδομικής ωρίμανσης μέχρι να διατεθούν στην αγορά. Οπότε δεν είναι προς άμεση αξιοποίηση, ενώ επισημαίνεται πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια αν ο σχεδιασμός είναι ενιαίος.

Στο πρώτο κύμα ακινήτων που πρόκειται να εισφερθούν στην "Παράκτιο Αττικό Μέτωπο" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
* Έκταση περίπου 58.600 τ.μ, στην Ανάβυσσο
* Τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων στο Μαύρο Λιθάρι στην Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου
* Έκταση και κτήρια συνολικής έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. στην αλυκής Αναβύσσου Αττικής, με κτίσματα 67,5 - 61,0 και 171 τ.μ αντίστοιχα.
* Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ, στην Ανάβυσσο
* Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 8.860 τ.μ, κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
* Έκταση 258.250 τ.μ, στην Λομβάρδα - Κρωπία Αττικής.
* Έκταση 327.000 τ.μ, στο Λαγονήσι που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
* Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης 156.000 τ.μ στην Βάρκιζα μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών - Σουνίου και του αιγιαλού.
* Έκταση, εκτός σχεδίου πόλης 7.500 τ.μ, στη Βάρκιζα
* Έκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού επιφάνειας 500.000 τ.μ, στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
* Έκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ στη Βούλα
* Έκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ, συνολικής έκτασης 62.275 τ.μ, στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
* Ακίνητο 146.665 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
* Έκταση 262.423 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα στο ∆έλτα Φαλήρου - Φλοίσβο
* Έκταση 69.725 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο
* Έκταση 90.825 τ.µ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στο Παλαιό Φάληρο
* Έκταση 20.420 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο (από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά).
* Τμήμα αιγιαλού 2.000 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλης, στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας.
* Έκταση 278.000 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στην Γλυφάδα.
* Δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στην Γλυφάδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου