Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μαζική αντιπολεμική διαδήλωση κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία


Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, σήμερα, 29 Αυγούστου.

 

Οι διαδηλωτές, έκαναν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Συρία και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή.


Τα αστικά τηλεοπτικά μέσα που ξεσπαθώνουν υπέρ
κάθε ιμπεριαλιστικής και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματά της, απουσίαζαν εντελώς από την διαδήλωση. Ίσως αν ήταν διαδήλωση κυριών υπέρ των δικαιωμάτων των σκύλων να ήταν όλα εκεί! Τοσο αξίζουν γι αυτούς οι ζωές των ανθρώπων που θα χαθούν!
Στη διαδήλωση κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή! Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί!», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», «Εργάτες και λαός τώρα συμμαχία, Όχι στους πολέμους για την πλουτοκρατία» κ.α.Στη συγκέντρωση και στη συνέχεια στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λέμε κατηγορηματικό όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο. Φέρουν βαριές ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να δώσουν γη και νερό στους φονιάδες των λαών. Ευθύνες έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες υιοθετούν κάθε ιμπεριαλιστικό πρόσχημα, όπως επίσης συσκοτίζουν το πραγματικό περιεχόμενο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τις εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο συριακός λαός, και βέβαια όχι οι ιμπεριαλιστικές πολύμορφες, στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, επεμβάσεις, όπως και αν ονομάζονται αυτές, όποια μορφή και αν παίρνουν, είτε τη μορφή του ιμπεριαλιστικού πολέμου όπως τώρα, είτε τη μορφή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης».


 
Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης τονίζοντας μεταξύ άλλων:
 «Αυτός ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Πριν από αυτόν υπήρξαν και άλλοι πόλεμοι. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί έχουν πείρα. Όπως και όλοι οι προηγούμενοι πόλεμοι, έτσι και αυτός γίνεται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. 

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια νέα σφαγή. Μόνο δεινά, μόνο τραγωδίες θα υποστούν. Δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να σηκωθεί τώρα παλλαϊκό αγωνιστικό τείχος ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη Συρία. Να απεμπλακεί η Ελλάδα από αυτήν την εκστρατεία.


Τώρα πρέπει να ξεσκεπαστεί η επίθεση της ψευτιάς, να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι του πολέμου.

Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και τώρα κατασκευάζονται προσχήματα και μεγάλες ιδέες για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες, τους πραγματικούς στόχους των ιμπεριαλιστών.Οι ιμπεριαλιστές έχουν κάνει δύο Παγκόσμιους Πολέμους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τώρα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που για δεκαετίες σφάζουν τους λαούς για τα ίδια συμφέροντα, εμφανίζονται σαν υπερασπιστές και θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Όλοι αυτοί που τα χέρια τους και η πολιτική τους είναι βαμμένη με το αίμα των λαών. Αυτοί που έριξαν δυο ατομικές βόμβες στα κεφάλια των αμάχων, κόπτονται τώρα για τη χρήση χημικών.

Αυτοί που έκαψαν το Βιετνάμ απ’ άκρη σ’ άκρη με τις βόμβες "Ναπάλμ", τώρα παριστάνουν τους ειρηνοποιούς.

Αυτοί που έχουν κάνει τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες καθημερινό σπορ, κόπτονται για τη δημοκρατία.Αυτός ο πόλεμος έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Γίνεται στις συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Στις συνθήκες όπου οξύνονται και εντείνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες. Είναι μια παραπέρα φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών που προηγήθηκαν, γι’ αυτό έχει πιο έντονους τους κινδύνους και τις πιθανότητες της κλιμάκωσης και της επέκτασής του στην ευρύτερη περιοχή. Η απειλή είναι πραγματικότητα. Ο κίνδυνος να πνιγούν στο αίμα οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι υπαρκτός.


 

Ποιοι είναι αυτοί που προετοιμάζουν, που προκαλούν τον πόλεμο; Είναι οι ίδιοι που έχουν εξαπολύσει εδώ και καιρό έναν ακήρυχτο πόλεμο ενάντια στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών.Είναι αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι, αυτοί που δημιουργούν και κερδίζουν από την ανεργία. Είναι αυτοί που εφαρμόζουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, του εξορθολογισμού της οικονομίας.Με τον πόλεμο συνεχίζουν και εντείνουν την ίδια πολιτική με ακόμη πιο βάρβαρα μέσα.Οι ανταγωνισμοί δεν γίνονται ούτε για τα δικαιώματα των λαών, ούτε για τη δημοκρατία, ούτε για τα μάτια της "ωραίας Ελένης". Γίνονται για το ψητό. Το φυσικό πλούτο, πρώτα απ’ όλα την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών. Και το ψητό αυτό δεν ξαναμοιράζεται χωρίς πόλεμο.Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το ποια συμμαχία των μονοπωλίων και καπιταλιστικών χωρών θα αποκτήσει το πάνω χέρι από τη μοιρασιά και τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Δεν έχουν να κερδίσουν από τον ανταγωνισμό για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ελέγχουν τους δρόμους μεταφοράς, μέσω των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, πολιτικές δυνάμεις και δημοσιογραφικά συγκροτήματα πανηγυρίζουν και θεωρούν τον πόλεμο ευκαιρία. Λένε ξεδιάντροπα ότι η Ελλάδα χάρη στον πόλεμο μπαίνει ξανά στο γεωστρατηγικό παιχνίδι.Η πραγματικότητα είναι ότι η αστική τάξη της Ελλάδας συμμετέχει στο ξαναμοίρασμα, στην αναδιάταξη των συμφερόντων και σε αυτό το σχεδιασμό της θέλει να εντάξει τον εργαζόμενο λαό, ως προϋπόθεση για την προώθησή του. Στην ουσία βλέπουν το λαό ως αναλώσιμο είδος, ως πολεμικό υλικό για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται πιο φανερός και αποκαλυπτικός ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων. Για άλλη μια φορά βαδίζουν χέρι χέρι οι παραδοσιακοί δεξιοί (ρεπουμπλικανοί – χριστιανοδημοκράτες) με τη σοσιαλδημοκρατία.


Όταν παρακολουθεί κανείς αυτές τις μέρες τις δηλώσεις του Ομπάμα και του Ολάντ, δεν ξεχωρίζουν από αυτές του Κάμερον, όταν ακούει τον Βενιζέλο, δεν έχει διαφορά από τον Αβραμόπουλο. Οι μάσκες πέφτουν.Για εμάς δεν είναι τίποτα το καινούριο. Αλλά αποτελεί κριτήριο για το λαό η στάση των κάθε λογής οπορτουνιστών σε γενικά "ανύποπτες στιγμές", πώς οι οπορτουνιστές παραπλανούν και εξαπατούν.Καλούμε το λαό να θυμηθεί τι έλεγε ο Τσίπρας, όταν εκλέχτηκε ο Ολάντ στη Γαλλία. Ότι "τώρα πνέει νέος άνεμος". Πού πήγε λοιπόν ο νέος άνεμος; Έγινε άνεμος ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ας θυμηθούμε τι έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ομπάμα, τον αποκαλούσαν περιστέρι της ειρήνης, ενώ ήξεραν ότι είναι ιμπεριαλιστικό γεράκι.Ας θυμηθούμε τι έλεγε για την Αραβική Άνοιξη και την πλατεία Ταχρίρ. Χαιρέτιζαν την ενσωμάτωση των λαών στους ανταγωνισμούς και στα παιχνίδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αφύπνιση και σε συναγερμό. Να μη φοβηθεί, να μην υποχωρήσει μπροστά σε όσα συμβαίνουν.

Απέναντι στον πόλεμο του κεφαλαίου που αντιμετωπίζει ενάντια στα δικαιώματά του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται μέρα την ημέρα, ώρα την ώρα στην περιοχή.

 

Απέναντι στο συνασπισμένο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου, να μη σκύψει το κεφάλι, να μη σταθεί παθητικά λέγοντας "τίποτα δεν γίνεται - σφάξε με πασά μου να αγιάσω".Τώρα χωρίς καθυστέρηση να υπάρξει γενικός ξεσηκωμός. Ο πόλεμος θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για ένταση της επιθετικότητας στο σύνολο των δικαιωμάτων, για ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα.Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει:

 • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
 • Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 • Να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
 • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Τώρα είναι η ώρα να γίνουν βήματα για την ανασύνταξη του κινήματος. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, πανεπιστήμιο, κάθε λαϊκή γειτονιά να γίνουν βήματα οργάνωσης της πάλης, προώθησης της λαϊκής συμμαχίας.

Πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης ταυτόχρονα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.
Οργανώνουμε και προωθούμε τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, που είναι υπεύθυνη για το σφαγιασμό των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, για την ανεργία, για την ένταση της εκμετάλλευσης που φέρνει τους πολέμους.Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, παλεύουμε για ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο, να δώσει δύναμη και ώθηση στη λαϊκή πάλη. Να αναπτυχθεί ένα πανίσχυρο κίνημα που δεν θα παγιδεύεται σε αυταπάτες άλλης διαχείρισης του συστήματος. Που θα ανοίγει δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.Αγώνας τώρα για να μπει φραγμός στα σχέδια του κεφαλαίου στον πόλεμο. Αγώνας για ανατροπή, για την εργατική λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Κανένας φόβος καμιά υποταγή, αγώνας τώρα για την ανατροπή».

2 σχόλια:

 1. Ωραία αυτά και όμορφα γραμμένα. Κατηγορούμε τους άλλους για τη γενικότητα στο λόγο τους αλλά δεν είμαστε καλύτεροι.
  Χρειάστηκε να διαβάσω ένα ολόκληρο κατεβατό για να μάθω αυτό που ήθελα, τους λόγους της εισβολής. "Το φυσικό πλούτο, πρώτα απ’ όλα την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών."
  Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μην αρχίζετε το άρθρο θίγοντας τον καπιταλισμό ή τον ιμπεριαλισμό και όλους τους επιστημονικούς ορισμούς.
  Ο πόλεμος γίνεται για τους εξής λόγους: 1,2,3,...
  Έτσι και πιό άμεσοι είμαστε σε αυτό που θέλουμε να πούμε, και αποφεύγουμε την άσκοπη μακρυγορία.
  Ένα κείμενο για να περάσει το μήνυμα θέλει συντομία και αμεσότητα.

  Φιλικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις. Όμως ένα κείμενο όταν γράφεται έτσι ή αλλιώς έχει το σκοπό του. Τις 1,2,3 πληροφορίες που λες τις έχει ο καθένας εγώ δεν είχα αυτό το σκοπό. Αν τον είχα θα το έκανα και ξέρω πολύ καλά να κωδικοποιώ λόγω επαγγέλματος και εμπειρίας. Αυτό που ήθελα ήταν να καταγραφούν κάποιες λεπτομέρειες από αυτές που όλοι όσοι διαβάζουν τα 1,2,3 ή δεν τις ξέρουν ή δεν θέλουν να τις μάθουν και μετά σου λένε ότι λες γενικότητες (κώδικες) και καμία ανάλυση η πρόταση δεν κάνεις. Βλέπεις όπως και να γράψεις έχει τους αντιρρησίες του.

  Νομίζω καλά έκανα που έγραψα λεπτομέρειες, κάποια στιγμή θα χρειαστούν. Αν έχεις διαβάσει και ντοκουμέντα του ΚΚΕ φαίνονται σαν ατελείωτα σεντόνια. Όμως τώρα αν ξαναδείς τι έγραφαν στις αποφάσεις των συνεδρίων για την κρίση, τους επερχόμενους πολέμους κλπ θα έτριβες τα μάτια σου. Χωρίς τη λεπτομέρεια όμως θα ήταν απλά ένα κόμμα σαν τα αστικά που διαμαρτύρονται στο Θεό για το κακό που έρχεται και πνίγουν το έγκλημα στη γενικότητα του θρήνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή