Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ


Μια απάντηση για τους χθεσινούς, σημερινούς και παντοτινούς απόντες από τους αγώνες του λαού που παριστάνουν και τον μέγα κριτή του ΚΚΕ.


«Είναι καιρός να περάσουμε από τη φιλολογία σε πρακτική δράση, στον τομέα αυτό. Από κάτω ίσαμε πάνω, πρέπει να αποκρυσταλλώσουμε τη συνένωση των εθνικών δυνάμεων, να τους δώσουμε οργανωτική μορφή. Η δουλειά άρχισε και θα προχωρήσει με όσους και όποιους θέλουν να δέχονται να αγωνιστούν για το ξεσκλάβωμα της χώρας».


Σαν σήμερα, πριν 71 χρόνια, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).


*
Ψυχή και καρδιά του ΕΑΜ υπήρξε το ΚΚΕ.
*
Ηδη από την 1 - 3 Ιούλη του 1941, κατά την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, προσδιορίστηκε με σαφήνεια ότι το άμεσο και επιτακτικό καθήκον για το Κόμμα, το λαό και τις οργανώσεις του ήταν η συγκρότηση ενός μετώπου εθνικής απελευθέρωσης.


«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας - έλεγε η απόφαση της Ολομέλειας - καλεί τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τις οργανώσεις του, σ' ένα εθνικό μέτωπο της απελευθέρωσης:


α) Για το διώξιμο της γερμανοϊταλικής κατοχής από την Ελλάδα.
β) Για την ανατροπή της κυβέρνησης - οργανέτου τους.
γ) Για την καθημερινή υποστήριξη και υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης.
δ) Για την υποστήριξη κάθε συνεπούς αντιφασιστικής δύναμης με όλα τα μέσα.
ε) Για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης απ' όλα τα κόμματα, που θ' αποκαταστήσει τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού, θα του εξασφαλίσει ψωμί και δουλειά, θα συγκαλέσει Συντακτική Εθνοσυνέλευση και θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική δύναμη».
*
Πρώτη στο κάλεσμα του ΚΚΕ ανταποκρίθηκε η εργατική τάξη. Στις 16 Ιούλη του '41, δημιουργήθηκε το Εργατικό ΕΑΜ (ΕΕΑΜ).


Το ΕΕΑΜ έθεσε ως στόχους του να οργανώσει την εργατική τάξη, τόσο για τις καθημερινές διεκδικήσεις και ανάγκες της, όσο και για την απαλλαγή της από τον κατακτητή μέσω της συγκρότησης ενός πανελλαδικού εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου.
*
Στις αρχές Σεπτέμβρη 1941, συγκλήθηκε η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του Κόμματος, που αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης του ΕΑΜ.


«Είναι καιρός - τονιζόταν στην απόφαση της Ολομέλειας - να περάσουμε από τη φιλολογία σε πρακτική δράση, στον τομέα αυτό. Από κάτω ίσαμε πάνω, πρέπει να αποκρυσταλλώσουμε τη συνένωση των εθνικών δυνάμεων, να τους δώσουμε οργανωτική μορφή. Η δουλειά άρχισε και θα προχωρήσει με όσους και όποιους θέλουν να δέχονται να αγωνιστούν για το ξεσκλάβωμα της χώρας».Στη βάση αυτής της απόφασης, το ΕΑΜ γίνεται πραγματικότητα στις 27 του ίδιου μήνα.
*
Το ΕΑΜ και ο στρατός του, ο δοξασμένος ΕΛΑΣ, έγραψαν ένα «νέο '21».

Πολέμησαν το φασίστα Γερμανο-Ιταλό κατακτητή, απελευθέρωσαν την Ελλάδα, έσωσαν το λαό από την πείνα, χτυπήθηκαν από τον αγγλο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τίμησαν μέχρι τέλους τον όρκο για «Λεύτερη Ελλάδα».

Ριζοσπάστης 27/9/2012
Ύμνος Του Ε.Α.Μ

Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν
Την ελληνική μας τη γενιά
Και μας δείχνουν φωτεινά το δρόμο
Για να φέρουμε τη Λευτεριά

Είναι του Αγώνα μας τα φώτα
Κι ο Λαός ακολουθεί πιστά
Νέοι, γέροι όλοι μαζί φωνάζουν
Ζήτω Ζήτω Ζήτω το Ε.Α.Μ.


Το Ε.Α.Μ. μας έσωσε απ' την πείνα
Θα μας σώσει πάλι απ' τη σκλαβιά
Κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία
Ζήτω Ζήτω Ζήτω το Ε.Α.Μ.


Έχει ενώσει όλο τον Λαό μας
Έχει την ΕΠ.Ο.Ν. και τον Ε.Λ.Α.Σ
Κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία
Ζήτω Ζήτω Ζήτω το Ε.Α.Μ


Κι έχει πρόγραμμα Λαοκρατία
Ζήτω Ζήτω Ζήτω το Ε.Α.Μ

8 σχόλια:

 1. ... θυμάμαι αφηγήσεις απο τους πρώτους κομμουνιστές αντάρτες που βγήκαν απο τον Ιούνιο του '41 στα Κερδύλια όταν οι άλλοι προσπαθούσαν να τα βρουν με τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους φασίστες ώστε να περάσουν τον πόλεμο χωρίς να χάσουν τίποτα! το αντάρτικο αναπτύχθηκε απότομα στην περιοχή Κερδυλίων -Νιγρίτας - Σοχού.

  το αποτέλεσμα ήταν η οργή των Γερμανών και γερμανοτωολιάδων να ξεσπάσει στα δυο χωριά των Κερδυλίων.

  Να το αποτέλεσμα από μια περιγραφή: «Τα πολυβόλα θερίζουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους και οι γειτονικές πλαγιές σείονται από τον κρότο των πολυβόλων. Τα γυναικόπαιδα στο άκουσμα των πολυβόλων γυρνούν πίσω και τρέχουν προς την κατεύθυνση των συγκεντρωμένων. Η εικόνα είναι φρικιαστική. 235 κάτοικοι, 130 από τα Άνω Κερδύλια, 80 από τα Κάτω Κερδύλια και γύρω στους 25 από άλλα χωριά, κείτονται νεκροί. Οι Γερμανοί με βιαιότητα αποτελειώνουν έναν προς έναν κάποιους τραυματισμένους και επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή και εκθεμελίωση των χωριών πυρπολώντας όλα τα σπίτια.
  Απομένουν παιδιά μέχρι 15 χρονών, γυναίκες και ανήμποροι γέροι που θα αναλάβουν το οδυνηρό χρέος της ταφής των δικών τους σε αβαθείς τάφους και προσωρινά σκέπαστρα για να προφυλάξουν τα πτώματα από τα σκυλιά και τα αγρίμια.
  Γύρω μόνο ερείπια. Οι Γερμανοί γκρέμισαν έως και τις παράγκες, απέμειναν όρθιες μόνο οι εκκλησίες των χωριών.
  Οι κάτοικοι αναζητούν καταφύγιο στα γύρω χωριά, κυρίως στην Ευκαρπία και στο Καστρί.
  Ακολουθεί η σκληρή δοκιμασία της επιβίωσης. Η φτώχεια, η πείνα, και η ερήμωση. Πολλά ανήλικα παιδιά χάνουν τη ζωή τους από την πείνα.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αντίσταση στο φασισμό είναι νομοτελειακή και το ζήσαμε σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στους ισχυρούς πυλώνες του ναζισμού. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την ανακήρυξη ως ισάξιων των δειλών της βασιλικής κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη απόσταση (και δε μιλάμε για τους απλούς στρατιώτες βεβαίως).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Fovero!! EAM ELAS EPON OPLA DSE
  -kapios apo makria-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δείμο,

  Δεν σε καταλαβαίνω, τι εννοείς με τη φράση «Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την ανακήρυξη ως ισάξιων των δειλών της βασιλικής κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη απόσταση…»; Που το είδες αυτό;

  Πάντως εγώ δεν ξέρω αν θα τους εξίσωνα επακριβώς αλλά κοίτα λίγο να δεις και βγάλε συμπέρασμα: Ο βασιλιάς ήρθε με πραξικόπημα και νόθο δημοψήφισμα (αγαπημένες μέθοδοι των φασιστών). Ηγήθηκε των πλέον αντιδραστικών δυνάμεων. Επέβαλε τον Μεταξά ως πρωθυπουργό με τους 7 βουλευτές και με την ανοχή των αστικών κομμάτων. Σε συνεργασία με τον Μεταξά κήρυξαν δικτατορία και κατάργησαν όλα τα συνταγματικά δικαιώματα του λαού. αυτά δεν είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φασιστών;

  Η δικτατορία Μεταξά - Γεωργίου συνέλαβε και φυλάκισε όλα σχεδόν τα στελέχη του ΚΚΕ χωρίς καμιά κατηγορία, ήταν αρκετό που ήταν κομμουνιστές! Εφάρμοσε τα φρικώδη βασανιστήρια και τις δολοφονίες στους κομμουνιστές και όσους δημοκράτες αντιστέκονταν. Το πετάλωμα φτερνών με κανονικά πέταλα και καρφιά, τον πάγο με το ρετσινόλαδο, το βγάλσιμο νυχιών και τόσα άλλα γνωστά τα ξεχνάμε;;; Τι λιγότερο έκανα οι γκεσταπίτες; Αρνήθηκε στους κομμουνιστές να στρατευθούν στον πόλεμο κατά του άξονα και ας κινδύνευε η πατρίδα, τους κράτησε στις φυλακές και εξορίες. Αντί να τους ελευθερώσει όταν μπήκαν οι Γερμανοί, τους παρέδωσε κανονικά σε αυτούς με όλους τους καταλόγους και ο μηχανισμός της συνέχισε το ίδιο δολοφονικό έργο του υπό τις οδηγίες των Γερμανών. Όλος ο κρατικός μηχανισμός της δικτατορίας υπηρέτησε κανονικά τους κατακτητές εξαπολύοντας κυνηγητό σε κάθε αντιστασιακό, οργανώθηκε στα τάγματα, συμμετείχε σε σφαγές.

  Με την απελευθέρωση πέρασε στους Άγγλους και τα πρωτοπαλίκαρα της 4ης Αυγούστου και των ταγμάτων ασφαλείας έγιναν βουλευτές, υπουργοί και οι πιο κάτω και πάλι βασανιστές. Η βασιλική κυβέρνηση του Καΐρου κυριολεκτικά εκτέλεσε όλους τους κομμουνιστές στρατιώτες και αξιωματικούς της Μ. Ανατολής. Όταν ήρθε εδώ ενώθηκε με τους δωσίλογους και έκτισαν τον μοναρχοφασισμό που βασίλεψε για αρκετά χρόνια με τα γνωστά άγρια έργα του εμφυλίου, της Μακρονήσου, των εκτελέσεω, των συμοριών…

  Αυτή η κυβέρνηση που έφυγε από την Ελλάδα δεν ήταν απλώς μια ηγεσία που εξαναγκάστηκε σε φυγή. Ήταν μια κυβέρνηση εντελώς φασιστική, βουτηγμένη στα βασανιστήρια και στο αίμα όπως και οι ναζί κατακτητές και είτε τους εξομοιώσεις είτε όχι πρέπει πάντα να πεις τι στο διάολο είναι αυτοί που εκτελούν, βιάζουν βασανίζουν, καταργούν συντάγματα, επιβάλλουν δικτατορίες και υπηρετούν τους ξένους, άγγλους στο εξωτερικό, Γερμανούς στο εσωτερικό. Τι είναι δηλαδή, καλοί φασίστες;

  Τι ήθελες δηλαδή να πουν οι κομμουνιστές για μια τέτοια κυβέρνηση; Τι να μου πεις πχ για τους 200 της Καισαριανής που είναι από εκείνους που παράδωσε η βασιλομεταξικη δικτατορία στους κατακτητές για να τους εκτελέσουν; Θέλεις ελαφρυντικά για τη θέση της; Σε κανονικές συνθήκες όλοι αυτοί έπρεπε να εκτελεστούν για προδοσία κατά του λαού. Δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ κανονικές συνθήκες και σήμερα ακόμη επιβιώνουν ή και κυριαρχούν αντιλήψεις περί «καλών» βασιλομεταξικών δικτατόρων.

  Αυτή είναι η ουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον παρεξήγηση έγινε. Δεν εννοούσα ότι εσύ τους εξισώνεις. Οι αστοί ιστοριογράφοι τους εξισώνουν ως αντιστασιακούς (εξόριστη -όχι φυγόπονη- κυβέρνηση κλπ). Δε διαφωνώ σε κάτι μαζί σου. Κάθε άλλο.

   Διαγραφή
 5. Συγνώμη Δείμο παρανόησα, στην τουρλα της δουλειάς δεν το κατάλαβα. ΟΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μισές αλήθειες.
  Ποιοί υπονόμευσαν και παρέδωσαν τους αγωνιστές γυμνούς για τα συφέροντα του Στάλιν?
  Ποιοί έφτασαν το μεγαλειώδες κίνημα του 70% στο πάτο?
  Σήμερα γιατί δεν υπάρχει ένα νέο ΕΑΜ?
  Και παλλά άλλα..
  Δυστυχώς,κάποιοι ξέρουν ιστορία,όπως και την αναξιότητα των ηγεσιών από τότε έως σήμερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος 30 Σεπτεμβρίου 2012 3:55 μ.μ.
  Μήπως εσύ τα έκανες όλα αυτά και τώρα ρωτάς; που να ξέρω ποιός είσαι;
  Με ρωτήματα δεν βγαίνει τίποτα και όποια λάθη έγιναν έχουν ήδη κριθεί και θα κρίνονται. Και φυσικά οι κομμουνιστές τα ξέρουν πολύ καλά. Αλλά αν νομίζεις ότι όλη η ιστορία είναι μια λαθολογία δείξε μου τα αλάθητα έργα σου. Οι απόντες τι λόγο έχουν; Ήταν καιροσκόποι που περίμεναν να τα κάνουν όλα οι άλλοι και να γίνουν κριτές; Και οι σημερινοί που ρωτάνε είναι μέσα στον αγώνα; Κάνουν πράξεις που είναι τέλειες για τις σημερινές ανάγκες και μπορούμε να τους κρίνουμε και εμείς όπως αυτοί το ΚΚΕ; Έλα μου ντε, δεν αρκεί να ρωτάς, πρέπει να έχεις και δείγμα γραφής για το πόσο καλά το κάνεις εσύ αυτό που δεν κάνει το ΚΚΕ. Θέλω να σε χειροκροτήσω για τα σωστά που κάνεις αλλά εσύ είσαι ανώνυμος δηλαδή περίπου τίποτα για μένα. Μιλάω σωστά ή όχι;
  Γιατί ρωτάς παρουσιαζόμενος ανώνυμα σαν υπερασπιστής του κινήματος; Για να επιτεθείς στο ΚΚΕ; Ε δεν είναι και τόσο εύκολο να διαγράψεις την ιστορία του, όλοι το επιχειρούν αλλά στο τέλος τρώνε τα μούτρα τους. 94 χρόνια τώρα δεν έχουν χορτάσει να τρώνε τα μούτρα τους…

  ΑπάντησηΔιαγραφή