Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ένα σκέτο κλέψιμο!


Πριν χρόνια οι πολύ έξυπνοι της φιλελευθεροποίησης και του εκσυγχρονισμού απαιτούσαν να επενδύονται τα λεφτά των ταμείων σε μετοχές και ομόλογα ώστε «να κερδίσουν και τα ταμεία» τζάμπα χρήμα(!) και να έχουν για τις συντάξεις! Κατηγορούσαν τότε τους κομουνιστές ότι δεν ήθελαν να εισρεύσει πλούτος στα ταμεία και γι αυτό αντιδρούσαν!


Είχα πει τότε ότι οι ασφαλισμένοι δεν θέλουν να κλέψουν λεφτά, έστω ψίχουλα, από τον ιδρώτα των εργαζομένων δια μέσου των μετοχών και ομολόγων που τους κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες. Ούτε να χάσουν τα λεφτά τους μέσα από παιχνίδια χρηματιστηρίου. Φυσικά με έβγαλαν ανίδεο γιατί δεν ήθελα άκοπο χρήμα και ονειρευόμουν κρίσεις του καπιταλισμού οι οποίες… δεν θα ερχόταν ποτέ!

Ο νόμος έγινε και άρχισαν οι «επενδύσεις». Επενδύσεις χειρότερες από την παλιά άτοκη κατάθεση στην τράπεζα της Ελλάδος.


Σήμερα είδα τα… «μεγάλα κέρδη» από τα ομόλογα του ΟΑΕΕ. Μείωση της αρχικής ονομαστικής αξίας από 88,6 εκατ. στα 29! Ποσοστό μείωσης 67,26%! Επίσης κατά 62,5% μειώθηκαν οι αναγκαστικές καταθέσεις αποθεματικών ταμείων, επιμελητηρίων και οργανισμών στην τράπεζα της Ελλάδος η οποία τα διαχειρίζεται ως «κοινό κεφάλαιο ΝΠΔΔ», (ν. 2469/97 άρθρο 15) ελεύθερα, επενδύοντάς τα σε ομόλογα και μετοχές! Όσο για τις μετοχές, αυτές μειώθηκαν περίπου κατά 85%.


Ακόμη και άτοκα να τα είχαν καταθέσει σε ονομαστικό χρήμα, σήμερα θα είχαν τουλάχιστον τα αρχικά αποθεματικά. Αλλά τέτοιες χάρες δεν κάνουν οι καπιταλιστές. Όταν ήταν σε άτοκη κατάθεση και όχι σε ομολόγα και μετοχές απλώς τα πήραν, τα μηδένισαν με τον τεράστιο πληθωρισμό και δεν τα επέστρεψαν ποτέ κατακλέβοντας τα ταμεία. Τώρα τα έκλεψαν δια μέσου μετοχών και ομολόγων. Η μορφές αλλάζουν η ουσία μένει ίδια.

Αυτές είναι οι «έξυπνες πολιτικές» που κάποιοι θέσπισαν και κάποιοι ύμνησαν. Ένα σκέτο κλέψιμο!

1 σχόλιο:

  1. Οι επενδύσεις αυτές ήταν χαρισμένα χρήματα στο τραπεζικό σύστημα που τελικά ενίσχυσαν την καταβαράθρωσή τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή