Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τραγούδια και στιγμές. Ή, όταν τα γεγονότα «δεν μας ξεχνούν»

Είναι κάτι στιγμές χαράς ή λύπης που μια φωτογραφία, ένα γράμμα, ένας στίχος, ένα τραγούδι κατσικώνονται πάνω σε στιγμές και γεγονότα της ζωής μας και μαζί με τη σκοτεινή συνείδηση κατοικοεδρεύουν στα κατάβαθα της μνήμης.

Ενίοτε πετάγονται απρόσκλητα και άναρχα, όταν ένα εξωτερικό στοιχείο τα προσκαλεί να καταλάβουν την ύπαρξή μας, σαν εκείνη η ώρα και η «στιγμή» να μην είναι παρελθόν.

 

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

1972. Η μαζικοποίηση της αντιχουντικής αντίστασης και ο ρόλος των... μπουάτ!

 …Όταν οι μπουάτ απειλούσαν τη… χούντα!

 Το 1972 ήταν χρόνος ωρίμανσης και διεύρυνσης της αντίστασης κατά της χούντας και χρόνος μαζικής προσχώρησης των φοιτητών.

 Οι εκθέσεις της ΚΥΠ περιγράφουν τον επερχόμενο κίνδυνο για τη χούντα και εντόπιζαν τις επικίνδυνες εστίες αντίστασης. Ανάμεσά του ήταν και… οι μπουάτ!

Στην διεύρυνση της αντίσταση;, ανέφεραν εκθέσεις του 1972, ότι «συμβάλλουν ενεργώς και κατά τρόπον μεθοδικόν αι διάφοροι κομμουνιστικαί και ανατρεπτικαί οργανώσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού, ως και το επικρατούν διεθνώς σπουδαστικόν κλίμα αναταραχής, συνεπεία του οποίου έχει δημιουργηθή μια μάζα, μικρά εις αριθμόν, αποτελούμενη εξ αργόσχολων και “μοντερνιζόντων” φοιτητών, ήτις στερουμένη ηθικών και εθνικών ερεισμάτων και ενδιαφέροντος διά την Παιδείαν, προσπαθεί να παρασύρη το σύνολον των σπουδαστών εις ανατρεπτικάς ενεργείας» υπογράμμιζε σε έκθεσή του προς τον Παπαδόπουλο ο διευθυντής της ΚΥΠ.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού. Τι να κάνουμε;

Όποιος δεν έχει ιδέα από μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού και τα χρεώνει επαναστατικά όνειρα πρέπει να ξαναδεί το θέμα. Έφταναν, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι τα μισά που έφτανε η πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Η κατάληξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τις οποίες παρακολουθούσα ανεβασμένος στο κάρο, με δίδαξαν ότι οι αγρότες μικρού κλήρου  δεν έχουν μέλλον. Κάψαμε τα καπνά, καταστρέψαμε τις καλλιέργειες, άδειασε η Μακεδονία με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σε Γερμανία και Βέλγιο, για να ξεχρεωθεί η ΑΤΕ και να προληφθεί η κατάσχεση των πάντων, ερήμωσαν τα χωριά, εγκαταλείφθηκαν τα ξερικά χωράφια και ποτέ, μα ποτέ δεν επανήλθαν τα πράγματα… 

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ. Ας επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα

Στον καπιταλισμό η βασική αντίθεση και ανισότητα είναι η ταξική ανισότητα. Αυτή είναι η βασική μήτρα των ανισοτήτων. Από αυτήν παράγεται η οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και νομική ανισότητα (νομική κατοχύρωση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο). Όλο το τεράστιο οικοδόμημα του συστήματος στηρίζεται σε οριακές ισορροπίες ανισοτήτων και αντιθέσεων στη βάση των ταξικών, κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων. Κάθε σπάσιμο τέτοιων ισορροπιών παράγει νέες ανισότητες προς «εξισορρόπηση».

 Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη και κυρίαρχη ταξική ανισότητα αρνείται κάθε ισότητα. Αν δεν μπορεί να την ενσωματώσει και να την εξισορροπήσει εντός της,  αναγκαστικά την αποδομεί νομικά ή πρακτικά. Η συνήθης πρακτική είναι να ανέχεται την ισότητα στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Πχ στους μισθούς ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία ερμηνεύουν την ισότητα ως σταδιακή εξίσωση των μισθών των αντρών στο επίπεδο των γυναικών.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ο κ. Σκέρτσος έκανε σκέρτσο κι έπεσε!

 Συγχαρητήρια κύριε Σκέρστο! Είστε ο μόνος που καταγγείλετε τη «σιωπή του ΚΚΕ» για την Κούβα όπου υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλάκισης, βασανισμών ακόμη και σεξουαλικού και θρησκευτικού εξευτελισμού αθώων ανθρώπων, χωρίς καμία επίσημη κατηγορία, επί 20 και πλέον έτη. Απλώς παραλείψατε να πείτε το όνομα αυτού: Γκουαντανάμο!!!

 Θα ξέρετε βέβαια ότι εκτός από το Γκουαντανάμο των βασανιστηρίων των ΗΠΑ, η Κούβα έχει και δημοκρατία στην οποία τα  προβλήματα τα συζητάει όλος ο λαός, όπως για το νέο Οικογενειακό Δίκαιο (Κώδικα)*. Σε αυτό, μετά από πολύμηνο διάλογο ο κουβανικός λαός με δημοψήφισμα αποφάσισε (με 66% υπέρ) ότι κατοχυρώνεται ο γάμος ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με πλήρη δικαιώματα τεκνοθεσίας, καθώς και η παρένθετη μητρότητα κατοχυρώνονται. Απόφαση του Κουβανικού λαού είναι, έχετε πρόβλημα; Εγώ όχι.


 

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Μάαστριχτ. Μια Συνθήκη μα τί Συνθήκη!

… και μια ιστορία για τον οπορτουνισμό.

 Σαν σήμερα, 7/2/1992, υπογράφτηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, στις 28/7/1992 (ακριβώς όπως το 2015 όλοι μαζί ψήφησαν το 3ο μνημόνιο). Κανένας σχεδόν βουλευτής δεν διάβασε τη Συνθήκη, επτασφράγιστο μυστικό το είχαν! Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε. Και το μόνο που τη δημοσίευσε για να τη διαβάσει ο λαός!

 Οι «ανανεωτές» της αριστεράς του ΣΥΝ, υπερψήφιζαν και ξιφουλκούσαν κατά  του ΚΚΕ που δήθεν ήταν ένα «απολίθωμα» που δεν μπορούσε να «πιάσει» τους… νέους καιρούς!

 Υπερψήφισαν φυσικά και αυτό που από τότε μέχρι και σήμερα παρουσιάζονται ως πολέμιοί του και ήταν η «ψυχή» της Συνθήκης. Το άρθρο 103 που αναφέρονταν στην «θέσπιση μίας οικονομικής πολιτικής… στην εσωτερική αγορά, καθώς και στον καθορισμό κοινών στόχων και ασκείται σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό»! Ναι αυτό υπερψήφισαν και τώρα παριστάνουν τον πολέμιό της αγοράς και του «ελεύθερου» ανταγωνισμού!


 

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις επιπτώσεις του στα δικαιώματα των παιδιών»

Παραθέτουμε την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις επιπτώσεις του στα δικαιώματα των παιδιών»: 

1. Η ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε τη θέση του Κόμματος σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δόθηκε στις 25 Γενάρη 2024 στη δημόσια διαβούλευση με θέμα «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις». Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αναδεικνύουν ποιο είναι το κύριο ζήτημα που επιδιώκεται να λυθεί.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

ΗΠΑ: Ο εξευτελισμός του εκλογικού δικαιώματος

Η κα Taylor Swift ψηφίζει με… εκατομμύρια ψηφοδέλτια!

 Περί τα 41,4 εκ. ή το 18% των 230 εκ. Αμερικανών ψηφοφόρων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ, θα ψηφίσουν ό,τι τους πει η τραγουδίστρια Taylor Swift!!!