Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η έννοια της ίσης φορολόγησηςΕίναι ή δεν είναι ίση φορολόγηση, να πληρώνουμε δηλαδή αναλογικά και όχι προοδευτικά, όλοι ίδια ποσά φόρων για ίσα ποσά εισοδήματος; Μα φυσικά ναι θα πουν όλοι!


Έτσι η κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει νομοθετικά αυτή την ισότητα στους φόρους, με νέο σχέδιο φορολόγησης των ενοικίων και γράφει στα παλιά της υποδήματα την συνταγματική επιταγή, ο καθένας να συμβάλει ανάλογα με τις δυνατότητές του.


Με την νέα αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων ο καθένας, για κάθε 100 ευρώ ενοίκιο θα πληρώνει 20 ευρώ φόρο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ως μόνο εισόδημα 60.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώσει 12.000 ευρώ φόρους και αυτός που έχει 5.000 ευρώ θα πληρώσει 1.000 ευρώ. Θαύμα, θαύμα σοσιαλιστικής ισότητας θα μου πείτε!

Επί τέλους υλοποιείται η απαίτηση του πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού, Φ. Α. Χάγιεκ, να καταργηθεί ως απαράδεκτη η έννοια της προοδευτικής φορολογίας και να αντικατασταθεί από την αναλογική φορολογία!


Για την ιστορία λέμε ότι με την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής στην φορολογία και με την ισχύουσα κλίμακα φορολογίας, ο μεν μεγαλοεισοδηματίας θα πλήρωνε φόρο 16.240 ευρώ, ο δε μικροεισοδηματίας θα απαλλάσσονταν γιατί θα έπεφτε στο αφορολόγητο. Με τη νέα φορολογία ο μεν μεγαλοεισοδηματιας θα απαλλαχθεί από 4.240 ευρώ φόρο ο δε μικροεισοδηματίας θα επιβαρυνθεί με 1.000 ευρώ φόρο. Μιλάμε για το… ξέσκισμα της έννοιας της ίσης φορολόγησης!!! Έτσι με ωμό τρόπο και μπροστά στα μάτια μας η κυβέρνηση πάει να απαλλάξει τα μεγάλα εισοδήματα και να αυξήσει τους φόρους στα μικρά.


Παρεμπιπτόντως, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη μειώσει τον συντελεστή φορολογίας των ΑΕ κατά 55,5%, από 45% που ήταν κάποτε σε 20%, δηλαδή έχει ήδη απαλλάξει τα μερίσματα των ΑΕ από τεράστιους φόρους και τώρα σχεδιάζεται νέα μείωση στο 15%. Συνολικά δηλαδή η απαλλαγή θα φτάσει στο 77,77%!!! Αν συμπεριλάβουμε και τις τεράστιες νόμιμες εκπτώσεις δαπανών και φοροαπαλλαγές των ΑΕ τότε θα μιλάμε για μια συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου στην φορολογία κάτω του 5%! Τα υπόλοιπα 95% θα τα πληρώνει ο λαός.


Όταν λέμε ισότητα στη φορολογία... αυτό ακριβώς εννοούμε!


Να φαντασθείτε ότι όλες οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου γινόταν και γίνονται για να μην έχουμε κρίση, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, για να γίνονται ντόπιες και ξένες επενδύσεις και φυσικά πάνω απ όλα για τον λαό, για να έχει απασχόληση! Είδε κανένας να υλοποιείται τίποτα απ όλα αυτά; Όχι θα πείτε. Ξέρετε όμως γιατί; Η κυβέρνηση, ο ΣΚΑΪ, οι δημοσιογράφοι, οι «αναλυτές» μας δίνουν την απάντηση: Γιατί η φορολογία είναι… υψηλή και οι μισθοί στα... ουράνια!!! Αυτός είναι ο λόγος που καρατομούν συνεχώς τους μισθούς, μειώνουν το.. . "μη μισθολογικό κόστος" και σχεδιάζουν να κατεβάσουν τον συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου στο 15%. Για να έχουμε… απασχόληση, επενδύσεις, ανταγωνισμό….


Όχι, ο καπιταλισμός δεν φταίει σε τίποτα!

5 σχόλια:

 1. σ.σ. άλλαξε λίγο το στυλ του σχολιασμού γιατί δε βρίσκω πού να κάνω κλικ για να βλέπω τις απαντήσεις (να μου έρχεται ειδοποίηση)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα αυτή δεν είναι η έννοια της "ίσης" φορολόγησης;
  5% του πληθυσμού είναι οι καπιταλιστές, 5% των φόρων πληρώνουν!
  Τι ήθελες δηλαδή; επειδή καρπώνονται το 95% του εθνικού πλούτου, να πληρώνουν και το 95% των φόρων; Αυτά λέτε οι κομμουνιστές και σας φοβάται ο κόσμος...
  -Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου, να προσθέσω και μία ακόμη πτυχή. Την μη-φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφάλαιου που είναι νομικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. TRASH... σωστός....

  Δείμο δεν έχω ιδέα πως να το κάνω...

  Περί άλλης οπτικής δεν διαφωνώ και φυσικά για τη φορολόγηση κάθε τάξη, στρώμα, ομάδα, ή κλάδος έχει "άλλη άποψη".

  Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι το ποιός πληρώνει τον όγκο των φόρων. Μετά από αυτό η συζήτηση μπορεί να γίνει.

  Πάνε 22 χρόνια απ τότε που πρότεινα σε επιτροπή του ΥΠΕΘΟ να γίνει μόνιμο τραπέζι όλων των ενδιαφερομένων για την καταγραφή της πραγματικής και όχι της τυπικής φοροδιαφυγής και της αντεικιμενικοποίησης της φοροδοτικής υποχρέωσης κάθε τάξης ανάλογα με τη πραγματική συμμετοχή στο εθν. εισόδημα. Έτσι για να μπορούμε να αναζητούμε από κάθε έξυπνο τον όγκο του φόρου που οφείλει να αποδώσει. Σιγά μην το άκουσαν. και ο μετέπειτα εικονικός διώκτης της φοροδιαφυγής Α. Παπαδόπουλος μόνο τις φοροδιαφυγές που ήθελε έβλεπε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μόνο για λόγους ακριβείας να σημειώσω πως το 20% των ΑΕ αφορά στα αδιανέμητα κέρδη και όχι στα μερίσματα. Τα μερίσματα του 2011 φορολογούνται επιπλέον με 21% με εξάντληση φορολογικής υποχρέωσης. Αυτά για το 2011, γιατί για τα φετινά αναμένεται "ελάφρυνση".
  Σε κάθε περίπτωση ακόμα και 100€ φόρου για το μεροκαματιάρη έχουν πολλαπλάσιο βάρος γι' αυτόν απ' ότι έχει ο φόρος για το μέτοχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή