Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Οι δικές μας αξίες… Αυτές θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές!

Αγαπητοί συναγωνιστές,(*)

 Δεν πάμε καλά!

 Ό κόσμος όλος είναι ένα πεδίο ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πολέμων κάθε είδους. Ενόπλων, οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.ά. Δείτε και τι έγινε στη Γιουροβίζιον πρόσφατα…

 Κάτω από όλα αυτά, στην πραγματικότητα διεξάγεται ένας αβυσσαλέος ταξικός πόλεμος των ιμπεριαλιστών κατά της εργατικής τάξης, κατά των λαών, κατά των δικαιωμάτων τους.

 Δεν περνάει μέρα χωρίς να αφαιρέσουν δικαιώματα, χωρίς να προσθέσουν βάρη.

 

Πρώτος εμπορικός στόλος της ΕΕ και του κόσμου, ο ελληνόκτητος! Με άλλες σημαίες, με άλλο πλήρωμα, με άλλη έδρα, με τις παραγγελίες σε άλλα ναυπηγεία, με τις καταθέσεις αλλού, με 50 φοροαπαλλαγές και με τα κέρδη να βασιλεύουν, περιφέρουν με σκοτεινές διαδρομές σε όλο τον κόσμο τις «αξίες» της πείνας, των όπλων, των πολέμων και της εκμετάλλευσης σε όλους τους λαούς. Όπως οι γαλέρες της Ρώμης!

 

Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 1929 η ΕΣΣΔ καθιέρωσε το 35ωρο στις νέες βιομηχανίες (20% του εργατικού δυναμικού). Ποιος θα το περίμενε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εισαχθεί η Οδηγία για το 13ωρο (2003/88) και ο Άδωνις να την κάνει πράξη αφού στο μεταξύ είχε προτείνει ακόμη και 16ωρο; Γυρίσαμε στο ωράριο του 1840! Η αυθαιρεσία τους όρια δεν έχει.  

 Και συνεχώς ακούμε από κάθε αστικό κόμμα, κυβερνήτη, αναλυτή, υποψήφιο, «στέλεχος», αρμόδιο παράγοντα και μέσο ενημέρωσης για τις «αξίες της ΕΕ» που «πρέπει να εφαρμοστούν επιτέλους» για να έχουμε ευτυχία, ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία μαζί με συνθήματα για ενιαία πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, αυτόνομη, ισχυρή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, για ενιαίο αντιπυραυλικό «Θόλο», την ώρα που εδώ αδειάζουμε τα όπλα για την Ουκρανία!

Και παραδίπλα δεν παύουν να θυμίζουν την αξία του «Ιερού ΝΑΤΟ» που δήθεν θα μας υπερασπίσει έναντι της Τουρκίας.

 Για ποιες αξίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μιλάμε; Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ, είναι, δεκαετίες τώρα, βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στο αίμα των λαών και σήμερα στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή, στην Αφρική. Στόχος και όνειρο των «αξιών» τους είναι  η ιμπεριαλιστική επικράτηση με κάθε μέσο. Με αυτές τις «αξίες» ευλογούν το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ που εκτελεί γενοκτονία στη Γάζα, με αυτές τις αξίες διπλασιάζουν τις αμυντικές δαπάνες, με αυτές βομβαρδίζουν τους λαούς!

 Και στο βάθος πόλεμος! Ο Τρίτος Παγκόσμιος!

 Ποτέ μα ποτέ δεν ήταν διαφορετική η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές είναι οι «αξίες» της από την ίδρυσή της! Η κυριαρχία των μονοπωλίων της, η εκμετάλλευση των λαών.

Στην Ελλάδα.

 Κι εδώ, στα προεκλογικά των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη 2024, μας μιλάνε  ακόμη για «αξίες ΕΕ και της Δύσης»! Αυτές είναι η αξίες της, Κέρδη, πόλεμος και αίμα για λογαριασμό των πολυεθνικών μονοπωλίων, κρίσεις, λιτότητα και δυστυχία για τους λαούς.

 Εδώ η ακρίβεια δεν είναι λανθάνων πληθωρισμός απληστίας. Είναι κανονική απληστία κερδών.

 Τα κέρδη των ενεργειακών, τραπεζικών και εμπορικών ομίλων εκτινάχθηκαν. Η κυβέρνηση θρηνεί και κρυπτο-χαίρεται και καλεί δήθεν την ΕΕ να περιορίσει την απληστία τους! Έχει όμως αναβαλλόμενους τους φόρους στα τραπεζικά κέρδη που στο 2023 ξεπέρασαν τα 4,4 δισεκ. και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν το 1,1 δισεκ. Παρόμοια κέρδη έχουν όλοι οι όμιλοι που πλέουν σε πελάγη απληστίας κερδών.

 Και οι 700 μνημονιακοί νόμοι αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο!

 Και το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας ανέρχεται στα 650 δισεκ. Δεν χρειάζεται ανάλυση, τα νέα μνημόνια είναι παρόντα ως… κανόνες δημοσιονομικής λιτότητας των… «Ταμείων Ανάκαμψης» που μοιράζουν χρήμα, από τη φοροληστεία των λαών, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνοι τους λένε ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, μόνοι τους ληστεύουν το λαό, μόνοι τους τα μοιράζουν και παραπλανούν ότι «είναι της ΕΕ» σαν να είναι από τα… λεφτόδεντρά της(!) και όχι από τον κλεμμένο ιδρώτα του λαού! «Αυτό είναι το σύστημα» μας λένε εμπράκτως, αυτό είναι το σύστημα των «αξιών» σας τους λέμε εμεις!

 …«πάμε καλά στην ανάπτυξη» το λένε όλο αυτό!

 Αυξάνουν τους φόρους και την φτώχεια του λαού και μας καλούν να υπερψηφίσουμε, στις ευρωεκλογές, αυτό που λένε τα κανάλια τους: «Τις αξίες της ΕΕ»!

 Όχι δε θα πάρουμε. Χορτάσαμε τις «αξίες» πείνας, πολέμων και αφαίρεσης δικαιωμάτων.

 Στις παράπλευρες εξελίξεις είναι και η ραγδαία, πλέον, άνοδος της ακροδεξιάς. Τους ονομάζουν προσεκτικά «λαϊκιστές»! Κάτι σαν μάγκικο λαϊκό! Το πρόπλασμα του φασισμού είναι.

 Μεγάλα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα δίνουν χρήμα, γη και ύδωρ στην ακροδεξιά μέσα από τους μηχανισμούς που ελέγχουν για να είναι ο επόμενος «άσσος» στο μανίκι τους για τη «σωτηρία» των «αξιών» της δημοκρατίας και ελευθερίας της Δύσης και του ιμπεριαλισμού! Δεν είναι παραφύση γέννα της αστικής δημοκρατίας η ακροδεξιά. Είναι μια από τις δύο πολιτικές μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού, στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, η οποία παράγεται στα υπόγεια της δικτατορίας του κεφαλαίου -αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία της- και εκκολάπτεται στα σπλάχνα της αστικής δημοκρατίας.

 Το λεγόμενο «φαινόμενο» του 28χρονου Μπαρντελά που δήθεν συνεγείρει τους νέους της Γαλλίας με τα ρατσιστικά - φασιστικά συνθήματα του κόμματος της Λεπεν, είναι η απόδειξη. Πίσω του ένας τεράστιος μηχανισμός συμφερόντων φουντώνει περιμένοντας να μετατρέψει τους ανθρώπους κάθε χρώματος σε κρέας για τις μηχανές των καπιταλιστών.

 Αυτοί είναι!

 Οι δικές μας αξίες…

 Όταν  πήγαμε φυλακές και εξορίες δεν μάθαμε ότι αγωνιζόμαστε μόνο κατά της καταπίεσης και εκμετάλλευσης που επέβαλε η πολιτική δικτατορία των συνταγματαρχών. Μάθαμε ότι αγωνιζόμαστε κατά κάθε καταπίεσης και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο που επιβάλει η δικτατορία του κεφαλαίου στον λαό. Και η εκμετάλλευση αυτή δεν θα τελειώσει ποτέ αν δεν «τελειώσουμε» την ίδια τη δικτατορία του κεφαλαίου. Αυτή δεν διορθώνεται, ανατρέπεται. Αυτό είναι το δίδαγμα που έλαβα στα 60 και πλέον χρόνια που είμαι στους δρόμους του αγώνα.

 Αυτές είναι οι δικές μας αξίες, αυτές θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές.

 Στέργιος Βασιλείου

Μέλος του ΣΦΕΑ

 

(*) Το κείμενο αποτέλεσε τη βάση της ομιλίας μου στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων, Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), στις 26 Μαΐου 2024.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου