Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Το «Κρυφό Σχολειό» και η Μεγάλη του Γένους Σχολή

 Ένα σπουδαίο ρεπορτάζ της ΕΡΤ1, το πρωί της 6ης Μαρτίου 2021, για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, μάλλον ήταν «μαχαιριά» στα πλευρά των «ελληναράδων» που χρόνια τώρα μας ζαλίζουν με την ύπαρξη των «κρυφών σχολείων» και ότι οι Οθωμανοί απαγόρευαν τα σχολεία για τους Έλληνες!(*)

 Πράγματι, η ΜτΓΣ είναι ένα επιβλητικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου, που δεσπόζει σε έναν από τους λόφους της Πόλης. 

 

 

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή

 Η ΜτΓΣ ιδρύθηκε όχι επί βυζαντινών αυτοκρατόρων, αλλά μόλις αυτοί εξαλείφθηκαν και η Πόλη αλώθηκε. Ιδρύθηκε το 1954 με απόφαση του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή. Το δε σημερινό αρχιτεκτόνημα εγκαινιάσθηκε το 1882.

 Όπως μας ενημερώνει η wikimedia, «από το 1454 λειτουργεί σχεδόν αδιαλείπτως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση στους Έλληνες και όχι μόνο μαθητές της. Μεταξύ των αποφοίτων της περιλαμβάνονται οι γόνοι των διαπρεπών Φαναριώτικων οικογενειών, πλήθος πατριαρχών και Ορθοδόξων Ιεραρχών, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Υψηλής Πύλης (ακόμη και Τούρκοι) μέχρι και πολιτικοί του Νέου Ελληνικού κράτους. Σήμερα λειτουργεί ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Κρατήστε την εκπαίδευση Ελλήνων και Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων σπουδαστών σε θετικές και κλασσικές επιστήμες, δηλαδή Έλληνες που έγιναν υπουργοί, διπλωμάτες, όπως ο Πατέρας του Καραθεοδωρή, πρέσβης της Πύλης στο Βερολίνο, έμποροι, εφοπλιστές, επιστήμονες…

 Αν οι ελληναράδες βέβαια θεωρούν κρυφό σχολειό την τεράστια ΜτΓΣ και τις άλλες μεγαλόπρεπες σχολές, μάλλον εμείς δεν ξέρουμε ότι τις… έκρυβαν από τον Σουλτάνο που είχε το παλάτι του παρακεί!

 Τηρουμένων των αναλογιών βλέπουμε ότι οι εκκλησίες και οι μονές άνθησαν επί τουρκοκρατίας σε όλα τα Βαλκάνια, μαζί και στον ελλαδικό χώρο, χωρίς να είναι κρυφές και χωρίς να είναι κρυφό το περιεχόμενο που διδάσκονταν εκεί. Όχι βέβαια το Κοράνι. 

 

 Το Σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά

Θα λάβουμε φυσικά υπόψη ότι στον ελλαδικό χώρο διατηρήθηκε πλήρως από τους Οθωμανούς η αυτονομία του Αγίου Όρους, ενώ ιδρύθηκαν δημοδιδασκαλεία για την εκπαίδευση δημοδιδασκάλων, όπως ο Ρήγας, ο οποίος δίδαξε σε ένα σπουδαίο και τεράστιο, για την εποχή, σχολείο στη Ζαγορά. Υπήρξαν επίσης και οι άλλες, εξ ίσου εξαίρετες σχολές του Περαν, του Ζωγράφειου, του Ζαππείου…

 Ομοίως στον κοινωνικοοικονομικό  τομέα όταν θρηνούμε τη Σμύρνη βλέποντας τη φωτιά, θρηνούμε τα μικρά παλάτια,  τράπεζες, σχολεία και ιδρύματα των Ελλήνων και όχι μόνο τα σπίτια του απλού λαού. Η τότε νεοανερχόμενη αστική τάξη και οι Έλληνες τσιφλικάδες καθόλου δεν παρέλειπαν δέχονται και να αποκτούν προνόμια και να πλουτίζουν δίπλα στους εκμεταλλευτές Οθωμανούς.

Ανιστόρητοι οι εθνικιστές υπονομεύουν την πραγματική ιστορία του ελληνισμού επί τουρκοκρατίας ως υπόδουλου, αποκρύπτουν την ταξική εκμετάλλευση του λαού και από τους Οθωμανούς αγάδες και από τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες και με τις υπερβολές την καθιστούν αναξιόπιστη, αφήνοντας τους Τούρκους να χλευάζουν όταν έχουν να αποδείξουν σχολές όπως η ΜτΓΣ και του Ρήγα!

 Το ότι ο ελληνισμός ήταν υπόδουλος με όλα τα δεινά, δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Αλλά η υπερβολή και αντικατάσταση της πραγματικότητας με το ψέμα, μόνο την ελληνική ιστορία παραποιεί και θίγει. Γιατί κάποιοι είχαν αποκτήσει προνόμια πρωτόγνωρα για... δούλους! Αλίμονο πάντα στον λαό που υπέφερε.

 (*) Οι Οθωμανοί δεν απαγόρευαν τη θρησκεία, τα σχολεία και τις εκκλησίες. Απαγόρευαν την επαναστατική - απελευθερωτική διδασκαλία των Ελλήνων κατά τον ίδιο τρόπο που το αστικό κράτος στην Ελλάδα απαγόρευε τον 20αι. την επαναστατική – ανατρεπτική διδασκαλία του μαρξισμού και του κομμουνισμού με σκληρούς νόμους, ανείπωτα βασανιστήρια, φυλακίσεις, εκτελέσεις και χιλιάδες θύματα, που θα ζήλευαν και οι Οθωμανοί! Το «Κρυφό Σχολειό» επί τουρκοκρατίας ήταν η πνευματική - επαναστατική διδασκαλία με ιδέες του διαφωτισμού από την κινούμενη οργάνωση Φιλική Εταιρεία και όχι κάποια υπόγεια κτίσματα εκκλησιών.

 Φωτο σχολείου Ρήγα: ΣΒ

 Φωτο ΜτΓΣ: Από User:Ggia - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17840287

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου