Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ευχές για όλες τις γυναίκες που ζουν κάτω από εκμετάλλευση, ανισοτιμία, υποβάθμιση.


  Μέρα για μερικές πικρές αλήθειες που κουκουλώνονται πίσω από υποκριτικές γενικόλογες ευχές:

 1.    Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα είναι, και πρέπει να είναι, κοινός για άνδρες και γυναίκες, γιατί αυτά αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα και όχι απλώς δικαιώματα γυναικών. Οι άνδρες που δεν συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα, κόβουν το κλαδί που κάθονται.

 2.    Κανείς δεν είναι πραγματικά ίσος, όταν δεν υπάρχει αυτό το δικαίωμα σε όλους, όπως κανείς δεν είναι πραγματικά ελεύθερος όταν στερεί το δικαίωμα αυτό από άλλους.

 3.    Στον καπιταλισμό οι απώλειες της ανθρωπότητας, από ανισότητες κάθε μορφής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, είναι ανυπολόγιστες. Ωστόσο,  κανένας κεφαλαιοκράτης, είτε είναι άνδρας, είτε είναι γυναίκα,  δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα δικά του κέρδη από την άνιση μεταχείριση για χάρη της ευημερίας της ανθρωπότητας.

 4.    Η ταξική διάσταση της ανισότητας στον καπιταλισμό, αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια της μετάλλαξης της φύσης του φύλλου, ανάλογα με τον θεσμικό ρόλο στην εκμεταλλευτική λειτουργία του συστήματος. Μια γυναίκα κεφαλαιοκράτης - εκμεταλλευτής είναι ίση με έναν άντρα κεφαλαιοκράτη – εκμεταλλευτή ως επιχειρηματίες, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να είναι ίσοι με άνδρες και γυναίκες εκμεταλλευόμενους. 

 5.    Ο άνδρας εκμεταλλευόμενος βρίσκεται σε σαφώς άνιση θέση έναντι της γυναίκας κεφαλαιοκράτη - εκμεταλλεύτριας.

 6.    Η γυναίκα εκμεταλλευόμενη υπόκειται σε διπλή εκμεταλλευτική ανισότητα. Μία λόγω κοινωνικής και οικογενειακής άνισης θέσης έναντι των ανδρών και μία λόγω οικονομικής υποτίμησης της εργατικής της δύναμης στην επιχείρηση, από άντρες και γυναίκες κεφαλαιοκράτες.

 7.    Οι γυναίκες ως κεφαλαιοκράτες ή ως πολιτικοί και διοικητικοί υπηρέτες του συστήματος, κάνουν ως θεσμικοί λειτουργοί του συστήματος τα ίδια εκμεταλλευτικά εγκλήματα, με τους άντρες, τα οποία πηγάζουν από τη φύση του συστήματος. Η διαφορά είναι μόνο ποσοτική. Δεν είναι «γυναίκες», είναι θεσμικοί λειτουργοί του κεφαλαίου, το κεφάλαιο δεν έχει φύλο.

 8.    Οι εκμεταλλευόμενες γυναίκες γνωρίζουν καλά ότι η δική τους δεινή κοινωνική και οικονομική θέση είναι κατά βάση προϊόν εκμεταλλευτικών κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Η εξουσία του άντρα είναι μετάφραση και δοτή προέκταση των αρχών της εκμεταλλευτικής λογικής της κοινωνίας  στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

 9.    Στους εκμεταλλευόμενους άντρες και σε όλους όσους απορρίπτουν τις ανισότητες, πέφτει ένα ιστορικά μεγάλο καθήκον: Να υπερβούν τα αναχρονιστικά στερεότυπα της κληρονομημένης και αναπαραγόμενης ανδρικής μικροεξουσίας του φύλου και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις εκμεταλλευόμενες γυναίκες για την κοινή απελευθέρωση της ανθρωπότητας από εκμετάλλευση και ανισότητα κάθε μορφής, πάνω στην αρχή: Η απελευθέρωση του ενός είναι προϋπόθεση απελευθέρωσης του άλλου.

 10. Ο δρόμος αυτός, είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό…

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου