Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ολοκαύτωμα και ένοχοι



Παρακολούθησα τη εκδήλωση, της 27ης Ιανουαρίου 2018, για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα με τίτλο: «Tο Ολοκαύτωμα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού» που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
 





Στην ομιλία του ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, έκανε μια σύντομη αλλά αποκαλυπτική ομιλία για όλους εκείνους τους ένοχους αμνησίας και αγνωσίας της ιστορίας αυτής. Μια αμνησία εθνική των κρατών και των λαών που οι άρχουσες τάξεις παρέσυραν ένα μεγάλο τμήμα του λαού σε αντισημιτισμό ο οποίος το οδήγησε μέχρι και σε ενεργή συμμετοχή, με ντόπιες εθνικιστικές   - φασιστικές ομάδες,  στο έγκλημα.



Στο τέλος της ομιλίας του έθεσε ένα ερώτημα που άφησε αναπάντητo: «ποια είναι η αιτία για όλα αυτά;». Η Αυθόρμητη σκέψη – απάντηση που μου ήρθε ήταν: «όταν καταλάβετε γιατί και τα θύματα του ολοκαυτώματος στο κράτος τους έγιναν οι ίδιοι θύτες, και γιατί ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να τα ίδια εγκλήματα με διαφορετικές μορφές και επιχειρηματολογίες, τότε θα βρείτε και την αιτία»!



Ανεξαρτήτως από το ρητορικό ερώτημα, στην εξαίρετη ομιλία του, δεν άφησε καμία χώρα χωρίς σκληρές αποκαλύψεις για τη συμμετοχή στο έγκλημα τοπικών φασιστικών οργανώσεων και τμημάτων του λαού υπό την καθοδήγηση των κυρίαρχων τάξεων. Ούτε την Ελλάδα άφησε έξω, (όπου διάφορες ομάδες κατέδιδαν Εβραίους ή υποδαύλιζαν την σύλληψή τους και αμέσως καταλήστευαν τα νοικοκυριά τους, καταλάμβαναν τα σπίτια τους και στο στρατόπεδο που τους έκλεισαν οι Γερμανοί τους καταλήστευαν με ό,τι τους πουλούσαν - αυτά είναι από δικές μου πηγές).



Υποσημείωσε δε την ένοχη σιωπή για τα εγκλήματα αυτά από όλα τα κράτη, με το παραπειστικό και ενοχοποιητικό  επιχείρημα ότι όλα τα έκαναν οι Γερμανοί. Ακόμη και τις διδασκαλίες στο σοσιαλισμό δεν τις αποδέχονταν σιωπηρώς και προτιμούσαν τη δήθεν λήθη! Αυτό ισχύει ακόμη, δυστυχώς.



Όμως δεν τα έκαναν όλα οι Γερμανοί!



 


Από τις επισημάνσεις μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στην Ρουμανία. Εκεί δεν πρόλαβαν να πάνε οι Γερμανοί για να αρχίσουν τις συλλήψεις και δολοφονίες! Τα ίδια τα όργανα και οι παραστρατιωτικές ομάδες του φασιστικού κράτους άρχισαν τις συλλήψεις και τις ομαδικές εκτελέσεις! Κάπου 270.000 κατάφεραν να εκτελέσουν. Δεν τους εκτέλεσαν όλους γιατί τα μέσα εκτέλεσης δεν ήταν  βιομηχανικής σύλληψης(!) όπως των Γερμανών που ανέλαβαν την εξόντωση των υπολοίπων. Φυσικά οι Ρουμάνοι εκτέλεσαν Εβραίους, Σλάβους, Ρομά και κομμουνιστές στις περιοχές που καταλάμβαναν μαζί με τους Γερμανούς Ναζί. Φασιστικότεροι των φασιστών, μέχρι και τους Γερμανούς αξιωματικούς αηδίαζαν με τις πρωτόγονες μέθοδες της σφαγής!




Μετά κανένας δεν ήξερε τίποτα!! 

Η άλλη χώρα που ξεμπροστιάστηκε ήταν η «συμπαθής» Πολωνία που όλοι ξέρουμε το φασιστικό αστικοτσιφλικάδικο καθεστώς της και την εισβολή μαζί με τον Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία το 1939, πριν έρθει η σειρά της(!) και ας παριστάνει το θύμα για την κατάληψη της δήθεν Αν. Πολωνίας (κατεχόμενη περιοχή της Λευκορωσίας από τον πόλεμο του 1920) που απελευθέρωσε η Σ. Ένωση για να μη μπουν οι Γερμανοί όταν πλησίαζαν εκεί.  



Όπως είπε ο κ. Ζουμπουλάκης, η φασιστική εξουσία από χρόνια καλλιεργούσε φανατικό αντισημιτισμό όμοιο με του Χίτλερ και μόλις μπήκαν οι Γερμανοί, αντί να αντισταθούν σε αυτό που τους περιμένει και να δουν πώς θα επιβιώσουν, οργάνωσαν ομάδες εξόντωσης των Εβραίων της Πολωνίας! Σε κάποιες περιπτώσεις ο «λαός» τοπικών περιοχών οργάνωνε δήθεν αυθόρμητα (οι φασίστες και οι εκκλησίες δεν έλλειπαν…) υπό τα βλέμματα των κατακτητών,  την εξόντωση Εβραίων γειτόνων και γειτονικών χωριών! Τόση εθνικιστική – ρατσιστική αγριότητα!



Σήμερα η προσπάθεια απενοχοποήσης παίρνει μορφή νομοθετικής βίας. Όποιος αναφέρει τη φράση «πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης» θα φυλακίζεται. Όποιος αναφέρει ότι  Πολωνοί συμμετείχαν, θα φυλακίζεται. Θα επιτρέπεται να αναφέρονται μόνο προσωπικές εμπειρίες ατομικής τυχαίας ή μεμονωμένης βίας ατόμων Πολωνών σε βάρος Εβραίων! Από την άλλη απαγορεύεται να αναφέρεται ποιοι ήταν οι απελευθερωτές της Πολωνίας και του πολωνικού λαού από τους Ναζί και γκρεμίζονται όλα τα μνημεία τους!



Τίποτα δεν άφησαν…


 



Καταστάσεις εξόντωσης από τοπικούς φασίστες και από Ναζί αναφέρθηκαν και σε πολλές  άλλες χώρες. Τις ξέρουμε και σήμερα από τους ύμνους, φανερά κρυφά του νέου και παλιού φασισμού. Και δεν αφορούσαν μόνο τους Εβραίους. Θύματά τους ήταν κομμουνιστές,  Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές (περιλαμβανομένων των Ρώσων και άλλων Σλάβων), Πολωνοί μη Εβραίοι (3 εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι και 2 εκατομμύρια Πολωνοί μη Εβραίοι), διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ελευθεροτέκτονες, και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και κάποιοι Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί που διώχτηκαν ή θανατώθηκαν.



Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό αριθμό θυμάτων (μόνο) του Ολοκαυτώματος στα 26 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των φυλών και κατηγοριών, όμως τα 9 έως 11 εκατομμύρια θύματα συνήθως θεωρείται η πιο αξιόπιστη εκτίμηση.



Η Ρουμανία που «δεν ξέρει»!


O πατριάρχης Μύρων είχε υποστηρίξει ότι «οι Εβραίοι έχουν σχεδόν κυριολεκτικά ρουφήξει το αίμα των Ρουμάνων και πρέπει να βρεθεί μια δραστική λύση». Η Ορθοδοξία κήρυξε την προκατάληψη και το μίσος από τον άμβωνα, και αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αγρότες στην αγροτική αυτή χώρα. Όταν ο Στρατός και η Χωροφυλακή άρχισαν να δολοφονούν τους Εβραίους, οι τοπικοί ιερείς τους βοήθησαν με τον εντοπισμό των φυγάδων που κρυβόντουσαν στην περιοχή των χωριών τους. Το 1944, μετά από την εξόντωση περισσότερων από 250.000 Εβραίων, ο διάδοχός του Νικόδημος, υπερασπίστηκε τους εγκληματίες που είχαν «εντολή από τον Παντοδύναμο … να υπερασπιστούν την πνευματική και την εδαφική ακεραιότητα του ρουμανικού κράτους» (Oldson William ..σελ. 303-308). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου