Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΚΕ: Ζητήματα συμμαχιών




Στη συνέντευξή του, στη  ΔΕΘ, προς τα μέσα ενημέρωσης που έδωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017,  απάντησε και σε μερικά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική συμμαχιών του κόμματος.



Επειδή αυτό το κομμάτι σκοπίμως διαστρεβλώνεται και αναπαράγεται από διάφορες πλευρές καλό είναι να έχουμε υπόψη μερικές πλευρές του (Τα κεφαλαία δικά μας)





Το θέμα: Για το «αν οι συνθήκες είναι ώριμες για να αναπτυχθεί το αριστερό και ειδικότερα το κομμουνιστικό κίνημα» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και «τι λείπει τελικά από την κομμουνιστική και αριστερή ιδέα και πρόταση».







Απαντήσεις



(…)



Υπάρχει και μια δύναμη, το ΚΚΕ, ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΡΑΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ. Αυτά λέμε να τα συζητήσουμε μέσα στο κίνημα, μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στις γειτονιές, να ανταλλαγούν απόψεις. Φυσικά θα υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, η διαπάλη όμως θα γίνεται εκεί και όχι σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και κορυφών.



Αυτή η πρόταση, λοιπόν, λέει ότι άμεσα πρέπει να δουλέψουμε να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα εμπορικά καταστήματα, στις γειτονιές, στους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης, τα προωθούν αυτά και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. Χρειάζεται, επίσης, συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, δεν είναι μόνο οι εργάτες, αλλά είναι και οι φτωχοί αγρότες, είναι οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι επιστήμονες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, ο κόσμος που υποφέρει, οι οποίοι έχουν κοινά και ταξικά συμφέροντα για την προοπτική και πρέπει να ενωθούν σε μια συμμαχία.



Αυτή η συμμαχία όμως τι θα είναι; Για να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη, που θα είναι παρόμοια ή ίδια και χειρότερη σαν αυτές που γνωρίσαμε; Τους λέμε όχι, τους λέμε πρέπει να είναι ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Να εξηγήσω τι σημαίνει: Να είναι ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, ενάντια σ' αυτό το άδικο σύστημα, που το έχουν ζήσει και το έχουν φάει στη μάπα τόσα χρόνια που τους εκμεταλλεύεται και να οδεύσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, για να φτιάξουμε μια κοινωνία.



Ποια θα είναι αυτή η κοινωνία; Εδώ δεν μπορεί να είναι η ιδιωτική καπιταλιστική εξουσία, πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, όπου η εργατική τάξη, ο λαός θα έχει την εξουσία, που θα υπάρχει σχέδιο κεντρικά επεξεργασμένο, θα ανοίγει το δρόμο για τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, να μπορείς να ελέγχεις αυτήν την κατάσταση. Κι αυτό είναι ζήτημα διαπάλης, γι' αυτό προσπαθούμε να πείσουμε, να ανοίξουμε αυτόν το δρόμο. Αυτός ο δρόμος, όσο δύσκολος να φαίνεται ή ακατόρθωτος, είναι ο μόνος ρεαλιστικός, είναι ο μόνος που δίνει απάντηση.



Όλοι οι άλλοι δρόμοι που προτείνουν, τελικά καταλήγουν σ' ένα μονόδρομο, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στην ΕΕ, στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σε τέτοιες συμμαχίες των καπιταλιστών, οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα. Οδηγεί μόνο ξανά σε νέο κύκλο κρίσης, σε νέα μνημόνια, σε νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, σε «αξιολογήσεις» χωρίς τέλος, σε επιτροπείες χωρίς τέλος και πάει λέγοντας. Αυτά τα έχουμε ζήσει. Αρα, λοιπόν, είναι ζήτημα και ατομικής ευθύνης και βεβαίως σημαντικότερης, πιο αποφασιστικής βελτίωσης της δουλειάς.



Εμείς σε ό,τι μας αναλογεί παίρνουμε την ευθύνη. Πρόσφατα, ΣΤΟ 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ, ΚΑΝΑΜΕ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΒΑΛΑΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ. Πιστεύουμε ότι σήμερα ωριμάζει στην ελληνική κοινωνία να δει ότι αυτές οι επιλογές που έκανε και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στους μαζικούς φορείς και στους αγώνες της, αλλά κυρίως στις επιλογές των βουλευτικών εκλογών ή των άλλων εκλογών που διαμορφώνουν πολιτικούς συσχετισμούς, δεν ήταν αυτές που έδωσαν ικανοποίηση των αναγκών της, που οδήγησαν σ' ένα δρόμο διεξόδου απ' την κρίση.



Αρα πιστεύουμε ότι αυτήν την πρόταση πρέπει να συζητήσει ο ελληνικός λαός και Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ και ελπίζουμε ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος αργά ή γρήγορα, το θέμα είναι να μην είναι πολύ αργά.





Περί αντιμνημονιακής συμμαχίας δραχμής και ευρώ



Θέσεις για δηλώσεις στελεχών της ΛΑΕ που καλούν «σε κοινή συμπόρευση όλου του αντιμνημονιακού αριστερού, δημοκρατικού μετώπου, βάζοντας μέσα και το ΚΚΕ».



-- Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συμμαχία με όλους τους εργαζόμενους, σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν δουλεύουν, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας κι αν κατοικούν, αυτήν τη συμμαχία πρέπει να οικοδομήσουμε κι όχι τη συμμαχία κορυφών. Οι διάφοροι που κάνουν τέτοιες προτάσεις - που δεν είναι καινούργιες, έρχονται από πάρα πολύ παλιά, δεκαετίες τώρα κάνουν τέτοιες προτάσεις - ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΟΡΥΦΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, που θα συζητήσουν, ως συνιστώσες, για να καθορίσουν τι γραμμή θα βάλουν στο κίνημα ή πώς ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ, ΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΕΔΡΑΝΑ. Τέτοιες συμμαχίες εμείς τις έχουμε απορρίψει εδώ και πάρα πολλά χρονιά και επιβεβαιωνόμαστε για την καθαρή και συνεπή στάση μας.



Οι κύριοι αυτοί που τα προτείνουν αυτά, τα πρότειναν και πριν ως υπουργοί ή ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τον υπηρέτησαν «ενάντια στα μνημόνια, που θα τα έσκιζαν», για να φτιαχτεί «δημοκρατικό μέτωπο», για να γίνει η «αλλαγή», για να βγει η «αριστερά στην κυβέρνηση» και είδαμε πού οδηγήθηκε. Η γραμμή του κ. Λαφαζάνη και άλλων σχετικών με αυτόν το σχηματισμό που ηγείται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πριν αυτός γίνει κυβέρνηση, πριν πάρει την εξουσία και υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Προειδοποιούμε και τώρα τον ελληνικό λαό, στην ίδια γραμμή πλεύσης βρίσκονται όλοι αυτοί.



Οι προτάσεις που έχουν - δεν είναι ότι δεν θέλουν, μπορεί να έχουν την καλύτερη των προθέσεων, εμείς ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ θυμόσαστε δεν τον κακολογούσαμε για κακές προθέσεις, μπορεί και να είχε καλές προθέσεις - το πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο που έχουν για την οικονομία, το πρόγραμμα που έχουν για τις προτάσεις διακυβέρνησης, για το τι θέλουν να αλλάξουν και πώς να το αλλάξουν, οδηγεί σε στήριξη μόνο των μονοπωλιακών ομίλων, οδηγεί στο να βρίσκονται μέσα στη στρούγκα της ΕΕ και να προσπαθούν από τα μέσα δήθεν να την αλλάξουν. Λέω τις καλύτερες των προθέσεων...



Αρα, λοιπόν, η λύση είναι ο κόσμος που ακολουθεί αυτούς τους σχηματισμούς, είτε το σημερινό είτε το χτεσινό ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη σημερινή ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, ή άλλους, να συμπαραταχθεί μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, να παλέψει μέσα εκεί, με όλες του τις διαφορές, να παλέψει και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Εμείς καλούμε όλους αυτούς να βγάλουν από πάνω τους τις αυταπάτες ότι μπορεί με τέτοιες προτάσεις δήθεν γενικά αντιμνημονιακές, δήθεν αλλαγής κυβερνήσεων ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ, να μπορέσουν να υπάρχουν πραγματικές αλλαγές, φιλολαϊκές, ανάπτυξη σε όφελος του λαού.



Είναι αυταπάτη, είναι μια ακόμα καλυμμένη κοροϊδία, οδηγεί σε λάθος δρόμους, σε λάθος μονοπάτια. Τέτοια γραμμή εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε.



Για τη «δημιουργία νέου ΕΑΜ» και επιστροφή στη δραχμή.



-- Απλά να σας θυμίσω, γιατί νομίζω επαρκώς απάντησα και πολύ αναλυτικά, ότι για «νέα κατοχή», για «νέο ΕΑΜ» και για προτάσεις συνεργασίας με το ΚΚΕ έκανε ο κ. Τσίπρας και ο προηγούμενος Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το Γενάρη του 2015. Πάλι το ΕΑΜ ήταν στην προμετωπίδα τους. Ακόμα τα λένε. Ξέρετε, είναι και κάποιοι αγνοί αγωνιστές μέσα σε αυτούς που μπορεί να στήριξαν τον Τσίπρα για να κάνει αυτήν τη συνολική μετάλλαξη εκείνο το επτάμηνο.



Εγώ θα σας έλεγα ότι είναι αγνοί και τίμιοι αγωνιστές και δεν είναι σαν τον Τσίπρα, που ξεπούλησε, όπως λένε, όλα τα προηγούμενα που έλεγε προεκλογικά. Ξέρετε ποιο είναι το ζήτημα το οποίο πρέπει να γίνει περισσότερο κατανοητό; Οτι εμείς δεν λέμε για κανέναν ότι ήταν ανέντιμος ή ότι δεν είχε σκοπό να τα κάνει αυτά ή δεν τα πίστευε. Εμείς θεωρούμε ότι το ίδιο το πρόγραμμά τους, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ, ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ, τους οδηγεί συνεχώς να μεταλλάσσονται.



Αυτό έγινε και με τη σοσιαλδημοκρατία απ' τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στα πρώτα της βήματα, η οποία προήλθε απ' τη διάσπαση του εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος, αυτό έγινε με όλα τα οπορτουνιστικά κόμματα που αποσχίστηκαν από το κομμουνιστικό εργατικό κίνημα. Η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις χώρες. Αρα, λοιπόν, αυτό το έχουμε γνωρίσει, υπάρχει τεράστια πείρα στο διεθνές κίνημα. Την έχουν πληρώσει οι λαοί αυτήν την πολιτική. Μέχρι και ανατροπές του σοσιαλισμού έγιναν εν ονόματι τέτοιων πολιτικών και τέτοιων απόψεων, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι συγκεκριμένοι κύριοι στους οποίους αναφερόσαστε και που αναφέρθηκα κι εγώ.



Αρα, λοιπόν, να μην το συζητάμε άλλο αυτό, νομίζω είναι καθαρή η θέση του ΚΚΕ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ Η ΤΑΛΑΝΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΤΕ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΙΤΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, όπως τις είπατε, και εκεί να γίνει η συζήτηση. Και έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι αν γίνει χωρίς υπερβολές αυτή η συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους, πολλοί θα συμπαραταχθούν με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και θα συμφωνήσουν με όσα ακριβώς λέει το ΚΚΕ κι ας έχουν και επιμέρους διαφωνίες.







Πηγή: Ριζοσπάστης 16/9/2017 σε 5 και 8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου