Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Διόδια παντού, ιδιωτικοποίηση των πάντων!

.
Όλοι ξέρουμε για τα διόδια. Μόνο όμως όταν το ζεις από κοντά καταλαβαίνεις τον κυνισμό μιας εξουσίας που αυθαιρετεί ασυστόλως. Πηγαίνοντας από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ο οδηγός ανακαλύπτει πλήθος διοδίων επί του δρόμου αλλά και επί πολλών παραδρόμων εξόδου. Σκέφτεσαι ότι μπαίνεις πληρώνοντας αλλά εγκλωβίζεσαι και πρέπει να βγεις ξανα-πληρώνοντας!


Αυτό που με κάνει να αναφερθώ στο θέμα δεν είναι κάτι νέο αλλά η αποκάλυψη, αυτών που ξέρουμε, στη πράξη. Έτσι αφού πέρασα δεν ξέρω πόσα διόδια μέχρι τη Λάρισα, πηγαίνω προς Θεσσαλονίκη και ανταμώνω τα πρώην διόδια Τεμπών στο Μοσχοχώρι. Πληρώνω. 20 λεπτά μετά βγαίνω από τα Τέμπη και ξαναπληρώνω στα διόδια Μακροχωρίου. Σε 29 λεπτά ξαναπληρώνω στα διόδια Λεπτοκαρυάς. Σε 20 λεπτά περνάω από νέο σταθμό διοδίων, ευτυχώς δεν λειτουργούσαν (ακόμη) και δεν πληρώνω αλλά που θα πάει την επόμενη φορά μου την έχουν στημένη. Σε 15 λεπτά περνάω από τα τελευταία (για την ώρα) διόδια Μαλγάρων και πληρώνω! Μέχρι τις Σέρρες ακόμη τα διόδια είναι στα σχέδια.


Σε λιγότερα από 100 χιλιόμετρα πλήρωσα 4 διόδια και πέρασα από ένα 5ο που θα λειτουργήσει όπου νάναι. Πλήρωσα 9,5 ευρώ αλλά σε λίγο θα εκτιναχθούν στα 12, 15 και πάει λέγοντας.


Στις αποδείξεις έγραφε και τον τίτλο του επίσημου νταβατζή του αυτοκινητόδρομου « Εταιρεία Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου, Τμήμα…». Ναι Εταιρεία Παραχώρησης σαν να λέμε νταβατζής ξεπουλήματος.

Σκέφτομαι ότι σε λίγο όλη η Ελλάδα θα γεμίσει από "Εταιρείες Παραχώρησης". Το μνημόνιο, η ημιπτώχευση (για την ώρα), οι δανειστές, η τρόικα, το ΔΝΤ όλοι αυτοί οι… φίλοι της Ελλάδος του Γ. Παπανδρέου, θα επιβάλουν ένα καθεστώς επίσημων νταβατζήδων σε κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή, στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδος βέβαια, και φυσικά της εξόφλησης και της... απαλλαγής μας(;;;) από τους… δανειστές!!! Από τα διόδια των δρόμων μέχρι τα τέλη και διόδια στα πεζοδρόμια, στα λιμάνια, στον ήλιο στις παραλίες… Πιθανόν και στον αέρα. Διόδια και τέλη παντού και κάθε είδους, αρκεί να φέρνει χρήμα στους δανειστές. Για να το πετύχουν ακολούθησαν το ίδιο γνωστό σχέδιο των «οικονομικών δολοφόνων» των χωρών όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί και μετά απαιτούν την πληρωμή διοδίων παντού όπως οι αρχαίοι ληστές, και την ιδιωτικοποίηση των πάντων όπως οι νέοι φιλελεύθεροι. Το ίδιο είναι.


Σε ένα ειρωνικό σχόλιό μου στις 3/5/10, (http://aristeripolitiki.blogspot.com/search?updated-max=2010-06-14T09%3A58%3A00%2B03%3A00&max-results=7&reverse-paginate=true - Νέες αποκρατικοποιήσεις - ξεπούλημα και αποκαλύψεις…) προς τους προπομπούς του ΔΝΤ, τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» έγραφα μεταξύ άλλων:


«Όλα στο ξεπούλημα


Καλά δεν πρωτοτυπείτε (στο ξεπούλημα). Άλλοι τα έχουν πει και άλλοι φυσικά τα έχουν υποστεί. Προφανώς μια ανθρώπινη καταστροφή αποτελεί κέρδος για σας παρότι θα διαμαρτυρηθείτε ότι για το κοινό καλό ενδιαφέρεστε.


Τέλος πάντων εκτός από τα μέτρα πλήρους διάλυσης του κράτους που προτείνετε εγώ σας προτείνω να υιοθετήσετε και άλλα πιο καλά μέτρα όπως τη πλήρη μετοχοποίηση των πάντων ώστε με κανόνες αγοράς να λειτουργεί η κοινωνία καταργούμενου κάθε δημόσιου οργανισμού και συμφέροντος.


Έτσι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα οι εξής εταιρείες: «Υπουργείο ΑΕ». Για κάθε υπουργείο χωριστή ΑΕ με χωριστές μετοχές που θα παίζονται στα χρηματιστήρια αφού πρώτα το κράτος τις πουλήσει, εισπράξει και (ίσως) ξεπληρώσει τους δανειστές. Οι αρμοδιότητες της κάθε «Υπουργείο ΑΕ» θα καθορίζονται από τους νόμους της αγοράς και κυρίως τη προσφορά και ζήτηση.


Ανώνυμες Εταιρείες για τις φυλακές, την αστυνομία, στον στρατό, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις αποθήκες όπλων, των πολεμικών αεροπλάνων…


Εταιρείες όπως: «Άνεμος ΑΕ» που θα πουλάει τον αέρα και όποιος τον χρησιμοποιεί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για ιστιοπλοϊκά ή για σεσουάρ, ή πεπιεσμένο για κομπρεσέρ ή στα λάστιχα, ή για να πετάει με αεροπλάνο θα πληρώνει... «Ήλιος ΑΕ». Όποιος χρησιμοποιεί τον ήλιο για ηλιακούς θερμοσίφωνες, παραγωγή ηλεκτρισμού, ανάπτυξη φυτών, ηλιοθεραπεία θα πληρώνει. «Γιαλός ΑΕ». Όποιος πάει θάλασσα για μπάνιο θα πληρώνει νταβατζή. Κάτι δήμαρχοι σαν αυτόν του Ελληνικού που θέλει τζάμπα θάλασσα, θα τους φάει η μαρμάγκα. «Θαλάσσια ύδατα ΑΕ». Όποιος ταξιδεύει με πλοία θα βλέπει στο εισιτήριο και «τέλος χρήσης θαλάσσιου ύδατος» και όσοι έχουν σκαφάκι… «Άνθραξ ΑΕ». Όλα τα κάρβουνα θα ανήκουν στην ΑΕ και όποιος σκάβει πληρώνει, μαζί και η ΔΕΗ ΑΕ. Παρακάτω, Πετρέλαιο ΑΕ, Δημόσια δάση ΑΕ, Χιόνια ΑΕ, Αρχαία ΑΕ, Γλυκό Νερό ΑΕ, , Ψαρότοποι ΑΕ, Λίμνες, ΑΕ Ερτζιανά ΑΕ, Πεζοδρόμια ΑΕ, κλπ, κλπ, κλπ. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.


Και όλα αυτά να πουληθούν από το κράτος και να εξαφανιστεί από προσώπου γης να αφεθούμε στον νεοφιλελευθερισμό και να ησυχάσουμε από κρίσεις, ανεργίες, πολιτικούς, κοινωνικές πρόνοιες, πολέμους κλπ ,κλπ. Αν τα έχουν όλα εταιρείες θα διευθετούν τα προβλήματα μόνες με τη προσφορά και ζήτηση όπως πχ με τις τούρκικες εταιρείες το Αιγαίο και ούτε γάτα ούτε ζημιά και κυρίως ούτε πόλεμο! Γιατί να πολεμήσουμε, μήπως δικά μας θα είναι ή των εταιρειών;


Το άλλο με τον Τοτό….»


Φαίνεται ότι πολύ γρήγορα αυτό που ήταν για ειρωνεία γίνεται η σκοτεινή μας προοπτική. Τα νέα σχέδια που βγαίνουν στο φως για ιδιωτικοποίηση των πάντων σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη ή μη πτώχευση, οδηγούν στο να αποδεχτούμε ακριβώς αυτή τη προοπτική. Να πληρώνουμε για τα πάντα σαν να είμαστε ξένοι στον τόπο που μας γέννησε. Δυστυχώς αυτό θα πει υποταγή στο κεφάλαιο της ιμπεριαλιστικής εποχής.


Το μόνο που μένει είναι «απλά» να τα αρνηθούμε όλα. Ναι, να τα αρνηθούμε όλα, και το χρέος, και το μνημόνιο, και το ξεπούλημα και κάθε είδους νταβατζή που μας φέρνει η κυβέρνηση.


Δύσκολη απόφαση με μεγάλο κόστος αυτό το «απλά» θα μου πείτε! Όμως όποιος νόμισε ότι η απελευθέρωση από το διεθνές κεφάλαιο είναι κάτι απλό, απλώς γελάστηκε και νόμισε ότι μπορεί να περάσει το ποτάμι, χωμένος μέχρι το λαιμό, χωρίς να βραχεί!


Σε ένα κόσμο που τίποτα δεν χαρίζεται ή θα αγωνιστούμε για να ξανα-κατακτήσουμε όλα όσα μας πήραν και να ορίσουμε μια νέα ζωή όπως τη θέλουμε ή θα πάρουν και τη ζωή μας. Μέσος δρόμος δεν χωράει. Θα το δουν σύντομα και αυτοί που προσκυνούν και νομίζουν ότι θα γλυτώσουν από το μένος του βρικόλακα που λέγεται κεφάλαιο.





1 σχόλιο:

  1. παλια ιστορια:

    Οι Τελώνες των Ευαγγελίων

    Στην εποχή του Ιησού, τον 10 αι. μ.Χ., έργο των Τελωνών ήταν κυρίως η είσπραξη των τελών, δηλ. των έμμεσων φόρων. Όπως είναι γνωστό πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν άδικοι και άπληστοι, ενώ αυτά που συνέλεγαν έπρεπε να ικανοποιούν την κρατική εξουσία που τους είχε παραχωρήσει αυτό το έργο, αλλά και τους ίδιους. Εξ αιτίας αυτών, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές,(1), θεωρούνταν από την κοινωνία της Παλαιστίνης μισητοί και ξένα σώματα, που δεν ανήκαν στους “υιούς του Αβραάμ” κάτι που κυρίως ισχυρίζονταν οι ιουδαϊκές θρησκευτικές παρατάξεις, (2), ενώ εξισώνονταν με τους αμαρτωλούς, τους εθνικούς και τις πόρνες.

    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/history/nikos_payloy_telwnes.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή