Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο Παναθηναϊκός

.
Αυτά που συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό (παραίτηση Πατέρα, αποχώρηση Βγενόπουλου, άκρατος εξτρεμισμός των πράσινων χούλιγκαν κατά όλων κλπ) όπως και όσα συμβαίνουν σε κάθε ΠΑΕ, κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να είναι εικόνα της κοινωνίας μας αλλά, πρέπει όλους να μας προβληματίσουν.


Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο των μετοχικών, άκρως καπιταλιστικών ΠΑΕ, τυλιγμένο μέσα σε μια ομίχλη αυθαιρεσίας, κομπίνας, αμφισβήτησης και ύποπτων συναλλαγών, το μόνο που μπορεί, είναι να αναπαράγει τον διεφθαρμένο εαυτό του.


Μαζί θα αναπαράγει όλα τα άνθη του κακού όπως ο χουλιγκανισμός των γηπέδων, τα ξεσπάσματα και οι ξυλοδαρμοί μαζί με τα ναρκωτικά στις εξέδρες και τις ύποπτες συναλλαγές στο βάθος των διοικούντων. Οι στρατοί της ακολουθίας των προέδρων γυμνάζονται πάντα μυστικά για να προσφέρουν τις φανατισμένες υπηρεσίες τους αλλά ως φίδι στον κόρφο, ενίοτε δαγκώνουν με δηλητήριο τον ίδιο τον πρόεδρο και την ομάδα.

Παρότι είμαι Ολυμπιακός, θλίβομαι για τον Παναθηναϊκό. Δεν αξίζουν στους φίλους του τέτοιες εξελίξεις. Η ομάδα έγινε φέουδο κάποιων κεφαλαιούχων και κάποιων φανατισμένων. Μεταξύ αυτών καλούνται να επιβιώσουν οι φίλαθλοι - φίλοι του οι οποίοι είναι πάντα οι χαμένοι. Δεν υπάρχει χώρος γι αυτούς. Ομοίως όπως και για όλους τους φίλους των άλλων ΠΑΕ που έχουν λίγο - πολύ καταντήσει έτσι.


Δεν θα συνεχίσω τα σχόλια. Απλά μια πρόταση εξόδου θα έκανα. Να αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο δομής και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων. Να θεσπιστεί λαϊκή βάση όλων των ομάδων με φυσικά μέλη-πρόσωπα μετόχους, με μία ψήφο ανεξάρτητα μετοχών, και με μία τακτική συνδρομή για το δικαίωμα συμμετοχής.

Να εκλέγονται δημοκρατικά οι διοικήσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα και τη πρακτική τους. Να βγαίνουν στα ίσα αυτοί που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν και να συνεισφέρουν και όχι να υφαρπάζουν για να πλουτίζουν ή να χρησιμοποιούν τις ομάδες για αλλότριους σκοπούς. Να υπάρχει διάφανος ισολογισμός και όλα να ελέγχονται. Να συνέρχονται πραγματικές γενικές συνελεύσεις ελέγχου και λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Ξέρω, μια τέτοια αλλαγή θα κοστίσει πολύ στην αρχή, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως σταδιακά θα εξυγιάνει το ποδόσφαιρο, θα το απαλλάξει από "σωτήρες" και χουλιγκάνους και θα εμφανίσει τις πραγματικές μας δυνάμεις στο ποδόσφαιρο και όχι τις φερτές από "σωτήρες" που αγοράζουν και πουλάνε εμπορεύματα και μέσα σε αυτά το ποδόσφαιρο με τις ομάδες, τους ποδοσφαιριστές, τις νίκες και τις ήττες.

Ο Παναθηναϊκός, αν το πλαίσιο αυτό ίσχυε, μόνο κέρδος θα μπορούσε να έχει.


Δυστυχώς είναι πολλά τα λεφτά… και ξέρω ότι ο Πάνος (ΓΓ Αθλητισμού) αμέσως θα υιοθετούσε σε ιδιωτική συζήτηση τη πρόταση αλλά όχι (;) σε δημόσια - πολιτική. Είπαμε είναι πολλά τα λεφτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου