Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Turkaegean, ονοματολογία και εθνικισμοί

Θυμάστε τη μεγάλη μάχη της «ονοματολογίας» με το όνομα Μακεδονία; Οι «ελληναράδες» ισχυρίζονταν ότι δεν είναι Μακεδονία και οι «μακεδοναράδες» της Β. Μακεδονίας έλεγαν ότι είναι Μακεδόνες (διεκδικώντας όλη τη Μακεδονία)! Τελικά οι αστικές τάξεις των δύο χωρών τα βρήκαν μέσα στη στρούγκα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πουληθήκαν όλα τα ιδεολογήματα στον βωμό του αμοιβαίου καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού κέρδους. Τόσο πολύ τα βρήκαν που Ελληνικά αεροπλάνα «προστατεύουν» (!) τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, μη και τον παραβιάσει κανένα… ρωσικό αεροπλάνο και χάσει το ΝΑΤΟ την Β. Μακεδονία! 


 

 Αυτό το Turkaegean είναι μια παρόμοια επανάληψη της υπόθεσης «Μακεδονία». Οι «ελληναράδες» διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει» (!) τουρκικό Αιγαίο και οι τουρκαλάδες ισχυρίζονται ότι όχι μόνο υπάρχει, αλλά τουλάχιστον το μισό τους ανήκει… δικαιωματικά! Τουλάχιστον!!!

 Νέο εθνικιστικό παιχνίδι ονοματολογίας αρχίζει. Γιατί όσο γελοίο  είναι ότι δεν υπάρχει τμήμα του Αιγαίου που είναι τουρκικό, άλλο τόσο ότι ανήκει το μισό, αν όχι όλο, στην Τουρκία.

Που θα κάτσει η μπίλια; Θα βάλουν τα χαχόλια να «σφάζονται» για το όνομα και στο τέλος κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ θα βρούμε ότι… δεν υπάρχουν νατοϊκά σύνορα στο Αιγαίο, όλοι έχουν δικαίωμα και συμφέρον (κερδών) στο Αιγαίο… και ενωμένοι θα το εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε τον «προαιώνιο εχθρό» μας τη… Ρωσία!

Τώρα αν οι Τούρκοι από τους οποίους απαιτούμε την Ισταμπούλ να την ονομάζουν Κωνσταντινούπολη(*), το κάνουν, παρ’ ελπίδα, στο τουριστικό τους κομμάτι «Tourkconstantinopol» υπονοώντας ανιστόρητα ως δική τους τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πάλι οι εδώ θα ξαναβγούν όλοι στα κάγκελα! Καθότι εμείς θέλουμε να ορίσουμε πως θα ονομάζεται και τι νόημα θα βάζουν οι ξένοι, υπονοώντας ότι είναι δική μας!

 Το ίδιο πρόβλημα αντιπαράθεσης θα έχουμε με το Πλόβντιφ που απαιτούμε να λέγεται  Φιλιππούπολη, αν οι Βούλγαροι τολμήσουν να εισάγουν το όνομα ως βουλγαρική εκδοχή που υποκρύπτει σιωπηλώς το παλιό εθνικιστικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι βουλγαρική»! Θα απαιτούσαμε να απαγορευθεί στους Βούλγαρους να χρησιμοποιούν το όνομα Φιλιππούπολη ενώ τώρα το απαιτούμε!

Ποιο ανήσυχη είναι η απαίτηση των εδώ εθνικιστών να απαγορευθεί στην Αλβανία να ονομάζει τη Β. Ήπειρο «Νότια Αλβανία». Αν οι Αλβανοί, για ευνόητους λόγους, αποφασίσουν να πουν ότι πράγματι ονομάζεται Ήπειρος, είναι από πάντα Ιλλυρική, αλλά μισή γιατί η άλλη μισή είναι… κατεχόμενη από την Ελλάδα και πρέπει να ελευθερωθεί (!) και να «ενωθεί», οι «Ελληναράδες» θα έβγαιναν στα κάγκελα απαιτώντας να πάρουν πίσω την ονομασία όπως έκαναν με τη Β. Μακεδονία! Και θα απαιτούσαν να απαγορευθεί στους Αλβανούς το όνομα!

Αυτές οι εθνικιστικές συγκρούσεις για την ονοματολογία δεν είναι βέβαια ένας άσπιλος εθνικός ιδεολογικός αγώνας. Είναι σύγκρουση συμφερόντων των εθνικών αστικών τάξεων για τα συμφέροντά τους. Σύγκρουση που είναι βούτυρο στο ψωμί των δυτικών ιμπεριαλιστών που τα πυροδοτούν μαζί με τον εθνικισμό, ρατσισμό, φασισμό και μετά έρχονται ως σωτήρες και πυροσβέστες να επιβάλλουν τη μικρή μοιρασιά στους υποτακτικούς τους και τη μεγάλη για τον εαυτό τους!

«Και τα μικρά τους τα μυρμηγκάκια χειροκροτούνε μ΄ ενθουσιασμό», όπως με Β. Μακεδονία και Δυτικά Βαλκάνια που κλείστηκαν στη μάντρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θεωρώντας το… εθνικό μας επίτευγμα!

Ποτέ οι λαοί δεν κέρδισαν με ονοματολογίες, μεγάλες ιδέες και εθνικισμούς. Μόνο έχαναν κι έχαναν όλοι! Κερδισμένοι πάντα οι ιμπεριαλιστές!

 

 (*) Πολλοί ιστορικοί λένε ότι οι Οθωμανοί κράτησαν την πραγματική ονομασία της Πόλης, που δεν λέγονταν ποτέ επισήμως με το σύνθετο όνομα «Κωνσταντινούπολη», προσθέτοντας το «εις την…» (Ιστανμπούλ) και είναι «σώνικο» μια ελληνική ονομασία που υπήρχε να απαιτείται να αντικατασταθεί με μια νεοελληνική που δεν υπήρχε. Το σύνθετο όνομα πάντως περισσότερο οι Οθωμανοί το ανέφεραν παρά οι Έλληνες που προτιμούσαν το «Πόλη» αυτοονομαζόμενοι «Πολίτες». Ωστόσο, αυτό είναι θέμα ιστορικό και πολιτικό και δεν αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων της ονοματολογίας, δεδομένου ότι αυτή καθορίζεται από τα συμφέροντα που καλείται να υπηρετήσει και όχι από την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου