Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Οι «κόφτες» της κα Κεραμέως στην Παιδεία και ο τρόμος του συστήματος

Η μήτρα από την οποία αντλούνται οι «νέες ιδέες» της ΝΔ,  είναι πολύ παλιά και γερασμένη.

 

-«Επίσης είναι πιθανό ότι μια κοινωνία η οποία επιθυμεί να έχει μέγιστη οικονομική απόδοση με περιορισμένες δαπάνες για την παιδεία θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στην ανώτατη παιδεία μιας συγκριτικά μικρής ελίτ…

 

 -Η καλύτερη λύση θα ήταν να δίνεται σ’ εκείνους στους οποίους μια τέτοια επένδυση φαίνεται να υπόσχεται τη μεγαλύτερη απόδοση (Σ.Β.: για το κεφάλαιο) η δυνατότητα να δανείζονται το κεφάλαιο και αργότερα να το εξοφλούν…»

-Υπάρχει επίσης ένα άλλο πρόβλημα που πήρε σοβαρές διαστάσεις σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας και αυτό είναι το πρόβλημα ότι έχουμε περισσότερους διανοουμένους από ό,τι μπορούμε ν’ απασχολήσουμε επικερδώς. Ελάχιστοι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για την πολιτική σταθερότητα από την ύπαρξη ενός πνευματικού προλεταριάτου που δεν βρίσκει καμιά διέξοδο για τη μόρφωσή του.

-Επομένως το γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την ανώτατη παιδεία είναι το εξής: Με ποια μέθοδο πρέπει να επιλέγονται ορισμένοι νέοι σε μια ηλικία στην οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε με οποιαδήποτε σιγουριά ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο, για να τους δοθεί μια παιδεία που θα τους επιτρέπει (Σ.Β.: να τους προσλάβει το κεφάλαιο και) να κερδίζουν υψηλότερο εισόδημα…»

 Τα «διδάσκει» ο νομπελίστας, «Πατριάρχης» του νεοφιλελευθερισμού, Φ. Α. Χάγιεκ στο βιβλίο: «Το Σύνταγμα της Ελευθερίας» - 1959, σελ. 518, 519 & 520. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου