Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Αφγανιστάν όπως Βιετνάμ…

Οι εικόνες πανικού και άτακτης φυγής, της, κατ΄ ευφημισμό «προγραμματισμένης», αποχώρησης των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των «προθύμων» του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν (και η Ελλάδα είχε στείλει στρατό!), μαζί και των δωσίλογών τους,  θυμίζει εντελώς τις εικόνες πανωλεθρίας και φυγής των Αμερικανών από το Βιετνάμ, το 1975.

 


Ο «μιας βδομάδας πόλεμος» μετατράπηκε σε 20 χρόνια πόλεμο και κατοχή των Αμερικανονατοϊκών στο Αφγανιστάν, κόστους 2,26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Ανείπωτες τραγωδίες και δολοφονίες αθώων από τους κατακτητές. Κι όμως, στο τέλος οι πρώην σύμμαχοι και σημερινοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, που οι ίδιες τους εξέθρεψαν,  βγαίνουν νικητές! Στην πραγματικότητα βέβαια  νικητής είναι ο λαός του Αφγανιστάν, αλλά το δράμα του είναι πως επικεφαλής του αγώνα του βρίσκεται μια οργάνωση εξ ίσου δολοφονική και οπισθοδρομική με τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

 Όταν αποχωρούσαν οι Σοβιετικοί από το Αφγανιστάν το 1989, κάτω από την πίεση των άκρως εξοπλισμένων από τη Δύση και τις πετρελαιοπαραγωγές ισλαμικές χώρες μουζαχεντίν και Ταλιμπάν, όλοι οι αναλυτές της Δύσης έγραφαν διθυράμβους για τη νίκη των «μαχητών της ελευθερίας κατά του κομμουνισμού», στη χώρα - τάφο των αυτοκρατοριών! Μας ανέλυαν την «ανυπότακτη και ελεύθερη φύση» των ισλαμιστών αυτών που τα εγκλήματά τους γέμισαν στο Αφγανιστάν με ποτάμια αίματος! Ιδίως η λύσσα τους κατά των δασκάλων - γυναικών εκπαιδευτικών, τις οποίες αφάνισαν με σφαγή σαν αρνιά, παρουσιάστηκε ως… νίκη των παραδοσιακών αξιών τους κατά των κομμουνιστών που «βίαια έστελναν στο σχολείο τα κορίτσια»! Πολύ αργά και όταν αυτοί στράφηκαν κατά των ΗΠΑ, όπως το φίδι στον κόρφο τους, μας αποκάλυπταν με το σταγονόμετρο - προφανώς γιατί ήταν συνένοχοι σε αυτά - τα εγκλήματά τους.

 Τώρα, όλα τα πρακτορεία επιβάλουν σιωπή για τη νέα πανωλεθρία των Αμερικανονατοϊκών. Δεν μας είπαν ούτε λέξη γιατί ο πλέον σύγχρονος και εξοπλισμένος στρατιωτικός συνασπισμός του κόσμου, έπαθε τέτοια «νίλα». Αποσιωπούν, φυσικά, ότι πραγματικός νικητής είναι ο Αφγανικός λαός που αντιστάθηκε στην κατοχή. Αντί αυτού το ρίχνουν στο κλάμα για τον τρόμο των Ταλιμπάν που βεβαίως έχουν πάρει το πάνω χέρι στη μάχη απελευθέρωσης και νέος τρόμος, μετά από αυτόν των Αμερικανών, περιμένει τον πολύπαθο λαό. Τα ποτάμια αίματος των Αμερικανών θα ακολουθήσουν τα ποτάμια αίματος των Ταλιμπάν.   

Αυτό το έργο αίματος, είναι έργο των αντιθέσεων για τον πλούτο και τη στρατηγική θέση της χώρας στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η οποία μεταφράζεται σε αντιθέσεις μεταξύ  αστικοφεουδαρχικής κυρίαρχης τάξης της χώρας και των δυτικών ιμπεριαλιστών.

 Δίδαγμα.

Όταν ένας λαός δεν μπορεί να αναπτύξει σύγχρονο απελευθερωτικό και ταξικό κίνημα, απαλλαγής από τον ιμπεριαλισμό και την ταξική κυριαρχίας της ντόπιας εκμεταλλευτικής τάξης, μοιραίως πέφτει από τα νύχια του ενός κατακτητή στα νύχια του άλλου εξουσιαστή. Η ιμπεριαλιστική οπισθοδρόμηση κατοχής και αίματος αντικαθίσταται, αυτόν τον καιρό στο Αφγανιστάν, με τον ισλαμοφεουδαρχικό σκοταδισμό του αίματος.

 

Σχετικά:

 Όπου φύγει-φύγει οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν – Ερωτήματα για την επόμενη μέρα

https://slpress.gr/diethni/opoy-fygei-fygei-oi-amerikanoi-apo-to-afganistan-erotimata-gia-tin-epomeni-mera/

 

Οι Αμερικάνοι απομακρύνουν από το Αφγανιστάν τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν

https://www.sofokleousin.gr/ipa-ksekina-tin-apomakrynsi-apo-to-afganistan-xiliadon-afganon

 

 Ένας πόλεμος, τόσοι νεκροί και 20 χαμένα χρόνια - Οι Ταλιμπάν επελαύνουν σε όλο το Αφγανιστάν

https://www.huffingtonpost.gr/entry/enas-polemos-tosoi-nekroi-kai-20-chamena-chronia-oi-talimpan-epelaenoen-se-olo-to-afyanistan_gr_60e7d7c1e4b0adb9cbfb0831?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου