Τώρα μας πλασάρουν ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα γεμάτο από τις παθογένειες των προηγουμένων, τυλιγμένο σε νέο χρυσόχαρτο αυταπατών.
Κανένας δεν εγγυάται τί σύνταξη θα πάρουν οι σημερινοί νέοι. Ρίχνουν τις εισφορές τους σε ένα σύστημα «επενδυτικού ρίσκου» και… ό,τι βγει! Και αυτό το λένε… απόλυτη προστασία των εισφορών (!) από πιθανή κρατική ληστεία όπως τα προηγούμενα. Σώζουν τις εισφορές παίρνοντάς τες από τη Σκύλα και ρίχνοντάς τες στη Χάρυβδη… να τις φυλάει!
Κανένας δεν εγγυάται ότι μια μελλοντική κρίση δεν θα αποτελέσει αφορμή για δήμευση (όχι απλώς «κούρεμα») των κεφαλαιοποιημένων εισφορών του επικουρικού στο όνομα της «Σωτηρίας του Έθνους» και των δημοσιονομικών της χώρας... Και αυτό, μόνο αν δεν έχουν προλάβει οι χρηματιστές να το ληστέψουν με τα γνωστά κόλπα από τα οποία, δήθεν τώρα, προστατεύονται λόγω… κεφαλαιοποίησης!
Ποιοι προστατεύουν τα αποθεματικά που θα αποδώσουν συντάξεις μετά 30-40 χρόνια, αν όχι περισσότερα; Το ΔΣ του Ταμείου που είναι «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και διαθέτουν σημαντική εμπειρία, επαρκή χρόνο και εξειδικευμένες γνώσεις» (άρθρο 12)… τα οποία «προεπιλέγονται από Ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης…» και διορίζονται «με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων… από τον κατάλογο των επικρατέστερων υποψηφίων»…
Αφού γίνονται όλες αυτές οι «εντελώς διαφανείς» διαδικασίες, ύστερα το ΔΣ του Ταμείου συγκροτεί την λεγόμενη «Επενδυτική Επιτροπή συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα» (Άρθρο 28) που θα γνωμοδοτεί στο Δ.Σ. με βάση το «πνεύμα» του διορισμού της από το ΔΣ για το ποια «επενδυτικά» πακέτα μετοχών πρέπει να προτιμήσει… αυτονόητα «χωρίς μίζες» και άλλα που γινόταν… κάτι που γίνονταν και στα ταμεία που ληστεύθηκαν μετά την υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών από το 1992 και ύστερα, στον «κοινό λογαριασμό» στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία και αυτή τα «επένδυε» σε πακέτα μετοχών για να… αυγατίσουν! Και αν γλύτωναν κάποια αποθεματικά, αυτά κατευθύνονταν σε δομημένα ομόλογα με βάση τις εντολές στις τότε διορισμένες διοικήσεις. Διορισμένες θα είναι και αυτές του νέου Επικουρικού Ταμείου και δεν χρειάζονται αποδείξεις ότι αξιόπιστα θα ακολουθούν τις κυβερνητικές και κρατικές επιλογές.
Φυσικά οι εισφορές θα γίνονται «επενδύσεις» σε χρηματιστηριακά πακέτα για να φέρουν κέρδη και πρόσθετη σύνταξη. Ας θυμηθούμε κάτι. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου στο τέλος του 1999 ήταν κάπου στις 6300+ μονάδες. Σήμερα, 32 χρόνια μετά, με τον γενικό δείκτη είναι στις 884, δηλαδή στο 14% του 1999, κάντε όποιο υπολογισμό θέλετε στη διαδρομή ενός ασφαλισμένου από το 1990, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο απώλειες για τους ασφαλισμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου