Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η Βενεζουέλα και τα αδιέξοδα κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Για όσους αδυνατούν να καταλάβουν την ταξική θέση των ΚΚ έναντι «αριστερών» μικροαστικών, οπορτουνιστών και  σοσιαλδημοκρατών κομμάτων κάθε τύπου.

 Πάγια και διακριτή η ταξική - πολιτική θέση του τι υποστηρίζουν και τι όχι οι κομμουνιστές.

 Δεν ανακαλύψαμε τώρα την εγκατάλειψη της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικλής πολιτικής και της σταδιακής διολίσθησης των διαδόχων του Τσάβες σε θέσεις υπέρ της μονοπωλιακής αστικής τάξης της Βενεζουέλας.

 


Όσκαρ Φιγκέρα: «Μια νέα συμμαχία ελίτ έχει δημιουργηθεί στη Βενεζουέλα»

 Atexnos, Φεβ 19.2021

 Οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο τον έχουν χαρακτηρίσει «προδότη», «μενσεβίκο», «διχαστικό» … Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον ακροδεξιό πολιτικό η μέλος της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αντίθετα οι ύβρεις αυτές απευθύνονται προς έναν παλιό γνώριμο του κυβερνώντος PSUV, τον μοναδικό εκπρόσωπο του ΚΚ Βενεζουέλας στη Βουλή και γενικό γραμματέα του κόμματος, τον Όσκαρ Φιγκέρα.

Σε ένα Κοινοβούλιο όπου, μετά τις τελευταίες εκλογές, κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκράτες, ο Φιγκέρα είναι η μοναδική φωνή που έχει ενοχλήσει τόσο πολύ την κυβέρνηση Μαδούρο. Δεν είναι οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι της φιλοαμερικανικής Δεξιάς που αποτελούν στόχο της κυβέρνησης, αλλά οι κομμουνιστές! Και αυτό διότι ο Φιγκέρα και το κόμμα του υπενθυμίζουν στους πολιτικούς κληρονόμους του Τσάβες αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν: Ότι έχουν ξεπουληθεί στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Μια νέα συμμαχία ελίτ έχει δημιουργηθεί στη Βενεζουέλα» σημειώνει ο Όσκαρ Φιγκέρα σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE, δείχνοντας την ταύτιση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και της φιλελεύθερης-συντηρητικής αντιπολίτευσης στην πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV), Νικολάς Μαδούρο και Χόρχε Ροντρίγκεζ, δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει επιθέσεις ενάντια στο ΚΚ Βενεζουέλας και προσωπικά στον ίδιο τον Όσκαρ Φιγκέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ροντρίγκεζ αφιέρωσε σχεδόν μια ολόκληρη ομιλία του στην Εθνική Συνέλευση προκειμένου να συκοφαντήσει τον Φιγκέρα χαρακτηρίζοντας τον «προδότη» Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Μαδούρο που, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, στοχοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνοντας λόγο για… «μενσεβίκους».

 Ο 67χρονος κομμουνιστής όμως δεν μασάει τα λόγια του: «Ένα σημαντικό ποσοστό των στελεχών που μπήκαν στην πολιτική το 1998 με τον Πρόεδρο Τσάβες, όπως και άλλοι που ήρθαν αργότερα, έχουν πλουτίσει μέσω της διαφθοράς». Στις δύο δεκαετίες σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων – στις οποίες το ΚΚ Βενεζουέλας παρείχε κριτική στήριξη – οι νέες ελίτ που έχουν αναδειχθεί «έχουν αποδυναμώσει την χώρα και απέτυχαν να προχωρήσουν ένα πραγματικά κυρίαρχο, απελευθερωτικό σχέδιο που θα άνοιγε την προοπτική για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα».

Ο Όσκαρ Φιγκέρα κρατά επικριτική στάση απέναντι στον Πρόεδρο Μαδούρο: «Τα πρώτα τρισήμισι χρόνια της προεδρίας του Νικολάς Μαδούρο ήταν τρία χρόνια απραξίας. Ένα κάποιος εξετάσει όλη αυτήν την περίοδο θα διαπιστώσει ότι ο πρόεδρος έβγαζε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και στο τέλος δεν ανακοίνωνε τίποτα επί της ουσίας».

Όπως σημειώνει ο κομμουνιστής ηγέτης, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου «το εξωτερικό χρέος αποπληρώθηκε με μερίδα των αποθεματικών που υπήρχαν επί εποχής Τσάβες», ενώ «από το 2013 έως το 2017, ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας βυθίζονταν, το υπερεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο έλαβε 109 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έκανε τις αναγκαίες κινήσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Βενεζουέλας, κάτι που σταδιακά οδήγησε στην οικονομική κρίση. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήρθαν να προσθέσουν ένα επιπλέον μεγάλο βάρος στην ήδη υπάρχουσα καπιταλιστική κρίση. Όπως σημειώνει ο Φιγκέρα, εάν η κυβέρνηση Μαδούρο είχε φροντίσει από το 2013 να πάρει τα αναγκαία μέτρα αναπτύσσοντας την εσωτερική παραγωγή, την βιομηχανία και αγροκτηνοτροφία, οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα ήταν μικρότερες, επειδή το επίπεδο της εξάρτησης (από το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο) θα ήταν μικρότερο”.

Το κυβερνών κόμμα PSUV, αν και κατέχει 92% των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, δείχνει να ενοχλείται σφόδρα από την κριτική που ασκούν οι κομμουνιστές. Όπως λέει ο Όσκαρ Φιγκέρα, παρόλο που μιλούν για σοσιαλισμό, αυτό που πραγματικά θέλουν οι σημερινοί ηγέτες του «Τσαβισμού» είναι να σταθεροποιήσουν ένα αστικό καθεστώς στη Βενεζουέλα.

«Η Βενεζουέλα δεν μπήκε ποτέ σε τροχιά προς στον σοσιαλισμό», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όσο για τις απειλές και κατηγορίες που του αποδίδουν οι ψευδοσοσιαλιστές της κυβέρνησης, του PSUV και των συμμάχων τους, ο Φιγκέρα σημειώνει πως δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. «Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος, ακόμη και με την ίδια μας τη ζωή».

 https://atexnos.gr/%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%b1%cf%81-%cf%86%ce%b9%ce%b3%ce%ba%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%af%cf%84-%ce%ad/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+atexnos+%28%CE%91%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CF%89%CF%82%29


Δεν ανακαλύψαμε τώρα την εγκατάλειψη της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικλής πολιτικής και της σταδιακής διολίσθησης των διαδόχων του Τσάβες σε θέσεις υπέρ της μονοπωλιακής αστικής τάξης της Βενεζουέλας.

 

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Βενεζουέλα. Η μαρξιστική θέση

https://aristeripolitiki.blogspot.com/2017/04/blog-post_26.html

 

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Το ΚΚΕ, η Βενεζουέλα και η αυτοτελής πολιτική της εργατικής τάξης

 http://aristeripolitiki.blogspot.com/2016/10/blog-post_29.html

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου