Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Από τον Χάγιεκ στην Κεραμέως

Από τον Νομπελίστα, Πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού, Α. Χάγιεκ στη Θάτσερ και από τη Θάτσερ στην Κεραμέως & Σια.

 Γιατί φράζουν τη μόρφωση στη νέα γενιά της εργατικής τάξης

 Όταν ένα νομοσχέδιο Παιδείας για τα ΑΕΙ, νομιμοποιεί τις ιδεοληψίες και τον τρόμο της αστικής τάξης απέναντι στην εργατική τάξη, θωρακίζοντας την εξουσία της.

 «Υπάρχει επίσης ένα άλλο πρόβλημα που πήρε σοβαρές διαστάσεις σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας και αυτό είναι το πρόβλημα ότι έχουμε περισσότερους διανοουμένους από ό,τι μπορούμε ν’ απασχολήσουμε επικερδώς. Ελάχιστοι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για την πολιτική σταθερότητα από την ύπαρξη ενός πνευματικού προλεταριάτου που δεν βρίσκει καμιά διέξοδο για τη μόρφωσή του.

(…)

Επομένως το γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την ανώτατη παιδεία είναι το εξής: Με ποια μέθοδο πρέπει να επιλέγονται ορισμένοι νέοι σε μια ηλικία στην οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε με οποιαδήποτε σιγουριά ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο, για να τους δοθεί μια παιδεία που θα τους επιτρέπει να κερδίζουν υψηλότερο εισόδημα από ό,τι οι υπόλοιποι και για να δικαιολογείται η επένδυση, πρέπει να επιλέγονται με τέτοιον τρόπο ώστε συνολικά να έχουν τα προσόντα να κερδίζουν υψηλότερο εισόδημα.»

 Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή στις 11/2/2021.


 Πηγή: «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» (1960) Φρίντριχ Α. Χάγιεκ (Friedrich August Hayek), Νόμπελ οικονομίας 1974, σελ 519 & 520.


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου