Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Κρυπτονομίσματα. Η νέα ιστορία «πυραμίδων» και μετοχών - "φούσκα"

 Τρέξτε φτωχοί  και φτωχοτζογαδόροι να καταθέσετε τα λεφτά σας…

 Σε νέα επίπεδα ρεκόρ τα κρυπτονομίσματα bitcoin και ether, μας «ενημερώνει» το ΑΠΕ-ΜΠΕ!

 Ποιος δεν ξέρει τις ιστορίες με τα αμύθητα κέρδη που θα κέρδιζε σε μερικές νύχτες κάθε φτωχοπρόδρομος με μεταφυσικά όνειρα, όταν έτρεχε να πουλήσει την περιουσία του για να αγοράσει μετοχές; Μετοχές, άδεια φουσκωμένα σακιά!

 Και τώρα ήρθαν, με απίστευτες διαφημίσεις, τα κρυπτονομίσματα, άδεια φουσκωμένα σακιά που στο τέλος εξαφανίζεται και το σακί!

 Η ίδια και πολύ χειρότερη ιστορία των άδειων μετοχών, εκτυλίσσεται τώρα με τα κρυπτονομίσματα. Οι τιμές για ένα ιδιωτικό νόμισμα που δεν έχει ούτε αντίκρισμα, ούτε καμία εγγύηση, ούτε είναι μετοχή εμπράγματης επιχείρησης, εκτοξεύονται. Ένας τζόγος που δήθεν όλοι μόνο κερδίζουν! Διαφημίζονται κέρδη που αρχίζουν ένα λεπτό μετά την αγορά κρυπτονομίσματος και, όπως κάθε πυραμίδα ονείρων και φαντασιακών κερδών, ανεβαίνει! Ανεβαίνει και θα ανεβαίνει μέχρι να εξαντληθεί η δυνατότητα άντλησης χρημάτων από κάθε φτωχοπρόδρομο που νομίζει ότι έγινε «παίκτης» του παγκόσμιου τζόγου και θα τα πάρει «χοντρά»!

Μετά αναλαμβάνουν έργο οι μεγάλοι κερδοσκόποι που έστησαν τις παγίδες.

Δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές αλλοφροσύνης όπως της μεγάλης κρίσης των μετοχών και της εμπράγματης οικονομίας, που δεν μπορούσε να τις καλύψει, του 1929. Της κρίσης του 1929 που το τέρμα της ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τις εκατόμβες νεκρών.

Αγοράστε τώρα που γυρίζει και κερδίζει! Στις 20/2/2021 δύο κρυπτονομίσματα μάζεψαν πάνω από το 1 τρισεκατ. Δολάρια! Έτσι, λόγω τζόγου, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Όταν ξεκίνησε το bitcoin είχε αξία 0,003 δολάρια το ένα! Στις 4/1/2021, είχε 31.935 δολάρια, στις 20/2/2021 έφθασε στα 56.620 δολάρια! Κέρδη τζάμπα με ουρά!

Ποιος τα χάνει; Κανένας θα πουν. Όμως το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν ανήλθε από το κρυπτονόμισμα κατά 1 τρισεκ., είναι το ίδιο, όσο δηλαδή παράγει η παγκόσμια εργατική τάξη. Άρα από κάπου ή τα παίρνουν αυθαίρετα ή θα απαιτήσουν κάποια στιγμή να τα ρευστοποιήσουν αγοράζοντας αξίες που παράχθηκαν με ιδρώτα και όχι με επενδύσεις σε ανύπαρκτες αξίες κρυπτονομισμάτων. Και τότε όλοι θα δουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» αφού κανένας δεν θα δίνει πραγματική αξία για να αγοράσει φανταστική αξία. Και τότε όλοι πανικόβλητοι θα τρέχουν να τα αποκηρύξουν πουλώντας όσο - όσο με όση ζημία και να είναι. Μόνο που δεν θα υπάρχει κανένας να τα αγοράσει.

Γνωστές ιστορίες από την εποχή της τουλίπας (Ολλανδία 1630 - 1637), όταν ο βολβός της απέκτησε ξαφνικά αμύθητη αξία, οι πάντες πουλούσαν τα πάντα για να αγοράσουν έναν βολβό και ξαφνικά… δεν υπήρχε ούτε ένας αγοραστής!  Κάποιοι πήραν τα λεφτά και έτρεχαν! Τότε όμως έμεινε στα χέρια ένας βολβός (!) τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτός!

 


Σε νέα επίπεδα ρεκόρ τα κρυπτονομίσματα bitcoin και ether

 

ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ /Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, 08:51:20 / Τελευταία Ενημέρωση: 09:21 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε σήμερα το bitcoin στη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, παρατείνοντας το δίμηνο ράλι που οδήγησε χθες την κεφαλαιοποίησή του σε πάνω από το 1 τρισεκατ. δολάρια.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 56.620 δολαρίων, καταγράφοντας κέρδη 18% σε εβδομαδιαία βάση. Από την αρχή του έτους η τιμή του έχει αυξηθεί πάνω από 92%. Τα κέρδη του bitcoin τροφοδοτούνται από τις ενδείξεις ότι κερδίζει την αποδοχή μεγάλων επενδυτών και εταιριών, όπως η Tesla, η Mastercard και η BNY Mellon.

Το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης και ημερήσιου όγκου συναλλαγών, ανήλθε επίσης στο επίπεδο ρεκόρ των 2.040,62 δολαρίων, καταγράφοντας κέρδη περίπου 12% σε εβδομαδιαία βάση.

 

https://www.amna.gr/home/article/530515/Se-nea-epipeda-rekor-ta-kruptonomismata-bitcoin-kai-ether

 

Οι μεγαλύτερες «φούσκες» της ιστορίας

 

Η φούσκα της Ολλανδικής Τουλίπας

Η φούσκα της Ολλανδικής Τουλίπας είναι μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες οικονομικές φούσκες της ιστορίας, ενώ η τρέλα που έπιασε του Ολλανδούς του 17ου αιώνα για τους βολβούς τουλίπας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη μέχρι σήμερα.

Ήταν αρχές του 1600 και η τουλίπα είχε γίνει μόλις γνωστή στην Ευρώπη, αν και καλλιεργούταν για χρόνια στην Τουρκία και την Περσία. Το λουλούδι κέρδισε τις καρδιές των Ευρωπαίων και αυτό γιατί ήταν πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα λουλούδια που είχαν συνηθίσει, καθώς οι τουλίπες είχαν πιο έντονα και συγκεντρωμένα χρώματα από τα τριαντάφυλλα και τα γαρύφαλλα.

Για περίπου 30 χρόνια οι βολβοί τουλίπας πωλούνταν σε υψηλές αλλά όχι εξωφρενικές τιμές, όμως το 1630 τα πάντα άλλαξαν στην Ολλανδία. Εκεί εμφανίστηκαν έμποροι που προωθούσαν το εμπόρευμα τους τόσο σε λάτρεις των λουλουδιών όσο και σε κερδοσκόπους, με αποτέλεσμα οι σπάνιοι βολβοί να γίνουν κάτι σαν σύμβολο κοινωνικής θέσης. Η ζήτηση ανέβαινε ραγδαία, αλλά η προσφορά έπεφτε. Και αυτό λόγω της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων λουλουδιών: Χρειάζονται επτά χρόνια για να φυτρώσει μια τουλίπα απ’ έναν σπόρο και αν και οι βολβοί μπορούν να βγάλουν δύο ή τρία κλωνάρια, ο αρχικός βολβός πεθαίνει μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι τιμές αυξάνονταν συνεχώς και εργαζόμενοι και αγρότες υποθήκευαν ότι είχαν και δεν είχαν για να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου να ξεκινήσουν και αυτοί το εμπόριο τουλιπών. Μέχρι το 1636 η οποιαδήποτε τουλίπα, ακόμη και οι πιο κοινές πωλούνταν για πάρα πολλά χρήματα. Οι πιο ακριβές ανταλλασσόντουσαν με ολόκληρα αγροκτήματα.

Υπήρχε αγορά μελλοντικών συμβολαίων και οι ταβέρνες της Ολλανδίας γέμιζαν από εμπόρους τουλιπών. Η μανία της τουλίπας έφθασε στην κορυφή της τον χειμώνα του 1636 – 1637, όταν κάποιοι βολβοί μπορεί να άλλαζαν χέρια ακόμη και δέκα φορές την ημέρα. 

Η φούσκα της τουλίπας έσκασε λίγο αργότερα και πολύ βίαια. Σε μια κατά τα άλλα συνηθισμένη δημοπρασία απλά δεν βρέθηκε κάποιος να αγοράσει τις τουλίπες. Μέσα σε λίγες ημέρες ο πανικός είχε καταλάβει όλη την χώρα και παρά τις προσπάθειες των εμπόρων η αγορά εξαφανίστηκε. Τα πανέμορφα λουλούδια πωλούνταν στο ένα εκατοστό των τιμών που είχαν πριν από λίγο καιρό.

 

https://www.insider.gr/eidiseis/kosmos/68475/oi-megalyteres-foyskes-tis-istorias

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου