Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Την κρίση την πληρώνουν όλοι. Δηλαδή οι φτωχοί!





Για να μη γίνει λάθος και δεν καταλάβουμε καλά πόσο ταξική είναι η φορολογία, η κυβέρνηση εξέδωσε σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο για να «διορθώσει» την ΠΟΛ 1149/20.6.13 μπας και κάποιος κάνει το λάθος και ζητήσει εισφορά αλληλεγγύης από κέρδη που μοιράζουν, στους εδώ μετόχους, αλλοδαπές εφοπλιστικές εταιρείες. 

 
Να τι μας λέει κατάμουτρα η κυβέρνηση:
6. α) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013 προβλέπεται, η επιβολή φόρου δέκα τοις εκατό (10%) στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από αλλοδαπή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου ή μορφής που διατηρεί γραφεία ή υποκαταστήματα εγκατεστημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις ως άνω δραστηριότητες.

β) Στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι με την φορολόγηση αυτή με δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, μετόχου ή εταίρου των ως άνω επιχειρήσεων, φυσικού προσώπου, για το εισόδημα που αποκτά με τη μορφή διανομής καθαρών κερδών ή μερισμάτων, εξαιρουμένου από οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, είτε απευθείας είτε από εταιρείες χαρτοφυλακίου, ανεξαρτήτως του αριθμού των εταιρειών χαρτοφυλακίου που παρεμβάλλονται μεταξύ της επιχείρησης και του τελικού μετόχου ή εταίρου.

γ) Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς.

Μάλιστα! Σε 3 παραγράφους μας λέει 3 φορές το ίδιο πράγμα: «Απαλλάσσονται»!!! Και πληρώνουν μικρό φόρο και απαλλάσσονται!

Έτσι για να καταλάβετε, ο μερισματούχος εφοπλιστής ξένης εταιρείας θα πληρώσει στα κέρδη του 10% φόρο μετά από ατέρμονες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου που έτυχαν στην εταιρεία και ο ψιλικατζής της γειτονιάς με κομμένες τις φοροαπαλλαγές 26%!

Καλά δεν περιμέναμε καμιά εισφορά αλληλεγγύης από εφοπλιστές. Αυτά είναι μόνο για τη προπαγάνδα του ΣΚΑΪ, του γνωστού Μπάμπη, του εξαίρετου κυρίου Κώνστα και του Πορτοσάλτε.
Ναι «η κρίση είναι για όλους και θα την πληρώσουμε όλοι» όπως λέει η κυβέρνηση και λέτε κι εσείς κύριοι σφουγγοκολάροιοι του κεφαλαίου. Δηλαδή, είναι για τους φτωχούς και θα την πληρώσουν οι φτωχοί όπως μας λέει και η ΠΟΛ!

Και μη ξεχνάτε οτι οι ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες που έχουν κύρια έδρα στο Σίτυ ή στον Παναμά είναι... αλλοδαπές!

2 σχόλια:

  1. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει καλά τη διάταξη φίλε.. Η φορολόγηση δεν αφορά εφοπλιστές, αφορά ναυλομεσιτικές και ασφαλιστικές εταιρείες μόνο, που καμία σχέση δεν έχουνε τα εισοδήματα τους με αυτά των πλοιοκτητών.. :

    << ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών >> ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανώνυμε απο λάθος μου δεν δημοσιεύτηκε το άρθο 33 του φορονομοσχεδίου που απάλλασσε τις οφ σορ που νοίκιαζαν ακίνητα σε εφοπλιστές απο φόρο... η απαλλαγή δηλαδή που γίνεται σε ετερείες ειδικά για εφοπλιστές και όχι πχ για κατοίκους άνεργων χωριών προφανώς δεν αφορά τους εφοπλιστές αλλά κτηνοτρόφους! Και σίγουρα δεν διάβασες την φράση του στορυνάρα προς τη βουλή οτι δυσχτυχώς το σύνταγμα δεν επιτρέπει τη φορολόγηση των εφοπλιστών και αυτά που κάναμε ήδη (;;;) πρέπει να μας συγχαρείτε!!! για ψάξε το λίγο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή