Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος. Κάτι μας θυμίζει ξανά…

Εξέγερση ξανά στην Αίγυπτο! Ατελείωτες θα είναι οι εξεγέρσεις, οι νεκροί και τα θύματα γιατί μόνη τελική λύση τους είναι η κατάληψη της εξουσίας από τους εξεγερμένους και όχι η ανάθεσή της σε εκπροσώπους που έρχονται με τη μάσκα του λαϊκού και είναι πράκτορες της άρχουσας τάξης.

Πολλές φορές οι απλές αναλύσεις στη βάση των βασικών μαρξιστικών αρχών είναι πολύ πιο αληθινές από περισπούδαστες αναλύσεις αστών μικροαστών και οπορτουνιστών που εναγωνίως προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσα στο σύστημα καταλήγοντας πάντα στα ίδια: Να στηρίζουν την αντιδραστική εξουσία της μονοπωλιακής αστικής τάξης οποιαδήποτε μορφή και αν παίρνουν.

Θυμάστε τα περισπούδαστα άρθρα για την… «αραβική άνοιξη»; Θυμάστε τις αναλύσεις για τις «ακομμάτιστες» εξεγέρσεις του…facebook, για τις αναλύσεις της… δύναμης των πλατειών, για το αυθόρμητο των απολίτικ αγανακτισμένων που κατεβαίνει μόνο με βάση την αγανάκτηση και όχι την ανατροπή της εξουσίας;

Αν τα θυμάστε βάλτε τα δίπλα στην παρακάτω απλή μαρξιστική ανάλυση που γράφτηκε για την Αίγυπτο (και όχι μόνο) πολύ νωρίς, τον Ιανουάριο του 2011, όταν όλοι έκαναν μικροαστικά όνειρα μιας φανταστικής, δήθεν αταξικής, δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο.

Θα καπελωθεί και ο Αιγυπτιακός λαός;
(….)

Έχουμε τονίσει και στη περίπτωση της Τυνησίας, αυτό που τίθεται τώρα στη Αίγυπτο και θα τεθεί αύριο σε πολλές χώρες, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Μετά την εξέγερση και την ανατροπή τι; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα γιατί αν δεν υπάρχει το «τι» αργά ή γρήγορα θα επανακάμψουν με άλλη μορφή οι ίδιες δυνάμεις στην εξουσία...

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι αν δεν έχει ο λαός ένα εναλλακτικό κέντρο εξουσίας και εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα εξουσίας, το αδιέξοδο κάθε εξέγερσης είναι προδιαγεγραμμένο.

Στην Αίγυπτο όπου όλες οι πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς έχουν εξοντωθεί, ο λαός που εξεγείρεται δεν έχει προοδευτική πολιτική ηγεσία. Έτσι κινδυνεύει ή να πέσει στα νύχια της μονοπωλιακής κοσμοπολίτικης αστικής τάξης που στηρίζεται στον ιμπεριαλισμό ή στα νύχια της ντόπιας αστικής τάξης που την εκφράζουν κατά βάση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ισλαμιστές που θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το χαμένο πλούτο που τους έκλεψαν οι άλλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου