Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών: Συνένοχους στο φόνο δε θα μας έχετε!





Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης λόγω υψηλών φόρων, προειδοποιεί για επερχόμενες τραγικές κοινωνικές συνέπειες και καταλήγει ότι «από την πλευρά μας δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε ένα ετοιμαζόμενο και προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα»!


Ολόκληρο το δελτίο έχει ως εξής:


«Οι συζητούμενες εφαρμογές αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης είτε στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί με το άρθρο 36 του ν. 3986/11 (ΦΕΚ 152 Α/1-7-2011) είτε στο 100% (412 ευρώ το χιλιόλιτρο), μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και θεωρούμε απαράδεκτο κάθε παρόμοια εξέλιξη.


Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εξέφρασε εξ αρχής όχι μόνο την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά ζήτησε και τον μηδενισμό του. Επισημάναμε τις αρνητικές συνέπειες κάθε αύξησης της φορολογίας στην κατανάλωση και στα δημόσια έσοδα αλλά και τις τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει σε οικονομικώς αδύναμα τμήματα του πληθυσμού και στη βιωσιμότητα χιλιάδων πρατηρίων.


Όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο αποκαλύπτεται αδυναμία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές με αυξημένο ΕΦΚ που δεν αποκλείεται να φτάσουν στο 1,60 ευρώ το λίτρο! Πολλές πολυκατοικίες και μεμονωμένοι καταναλωτές έλαβαν ήδη απόφαση να διακόψουν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σε πολλά μέρη της χώρας έχουν στραφεί σε άλλα καύσιμα με μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος είτε στην ατμόσφαιρα με τη ρύπανση είτε λόγω της ανεξέλεγκτης ξύλευσης και αποψίλωσης ολόκληρων δασών. Ταυτόχρονα οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων που προέρχονται από λαθραίες εισαγωγές, από εικονικές εξαγωγές και εικονικούς εφοδιασμούς πλοίων με ατελώνιστο πετρέλαιο. Η επίκληση της αύξησης του ΕΦΚ ως μέσου πάταξης του λαθρεμπορίου, μόνο ως φύλλο συκής εισπρακτικών στόχων φαντάζει.


Το λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να κτυπηθεί αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση και εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου των ροών των καυσίμων σε όλα τα στάδια, από το διυλιστήριο μέχρι τον καταναλωτή. Αντιθέτως με τις νέες αυξημένες τιμές, το λαθρεμπόριο θα γνωρίσει νέες ημέρες «δόξας»!


Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι θα υπάρξει κάθετη πτώση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους ενώ παράλληλα οι κοινωνικές, οικονομικές, και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι τραγικές.


Ανεξάρτητα από διακηρύξεις περί «επιδόματος θέρμανσης» η ουσία είναι ότι αυτό, εάν δοθεί, δεν πρόκειται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Από τις ως τώρα παλινωδίες της κυβέρνησης για το επίδομα και οι απαγορευτικοί όροι που συζητούνται συμπεραίνουμε ότι ελάχιστοι θα το πάρουν και η μεγάλη μάζα των φτωχών καταναλωτών θα κληθεί να πληρώσει ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης από το ανύπαρκτο εισόδημά της.


Χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άρρωστοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν από το ψύχος τις κρύες νύχτας του χειμώνα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών είναι πάνω απ όλα και δεν μπορεί να συμψηφιστούν με κανένα «δημοσιονομικό όφελος» ούτε με κανένα πλασματικό «κοινωνικό συμφέρον» ή επίκληση της λεγόμενης «υπέρτατη ανάγκη» της χώρας. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε ένα ετοιμαζόμενο και προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα.


Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε την κυβέρνηση:
• Να μηδενίσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
• Να μειώσει δραστικά τον ΕΦΚ στα άλλα καύσιμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου