Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ταμεία. Πρώτα τα κλέβουν και μετά βρίσκουν έλλειμμα!



Η ιστορία είναι παλιά. Τα σημερινά άδεια τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, για τα οποία θρηνούν οι κυβερνήσεις και τα μέσα παραπληροφόρησης, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής ληστείας των αποθεματικών τους.


Τώρα με την κρίση, από τη μια «κούρεψαν» τα ελάχιστα αποθεματικά που απέμειναν και μείωσαν την κρατική συμμετοχή και από την άλλη με τα σκληρά οικονομικά μέτρα είναι αδύνατο να πληρωθούν οι εισφορές από τους ασφαλισμένους! Έτσι οι κυβερνήσεις, σαν να μη ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, θρηνούν και επιλέγουν… με πόνο ψυχής λένε, να κόψουν τις συντάξεις και τα δώρα για να εξοικονομήσουν χρήματα!

Καμαρώστε το λαγό της ΓΣΕΒΕΕ!


Στον ΟΑΕΕ, λέει η είδηση, λόγω της έλλειψης ρευστότητας προτάθηκε η πλήρης κατάργηση του δώρου με το επιχείρημα ότι δεν καταβάλλονται εισφορές!


Όχι, δεν προτάθηκε από κάποιον εγκάθετο της τρόικας ή της κυβέρνησης. Προτάθηκε από έναν διορισμένο από την ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΕ! Πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ στη συνεδρίαση της 27/3/2012, την κατάργηση του υπολοίπων δώρων που απέμειναν στους συνταξιούχους για να εξοικονομήσει χρήματα ο ΟΑΕΕ! Τον έστειλαν εκεί υποτίθεται για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων μικρομεσαίων αλλά αυτός βασιλικότερος του βασιλέως, όπως και αυτοί που τον διόρισαν, «ξέχασε» την αποστολή του και βγήκε από τα δεξιά στην τρόικα(!) ζητώντας αυτό που δεν τόλμησε να ζητήσει επισήμως αυτή. Την καρατόμηση ό,τι απέμεινε από τα δώρα!


Σημειώνουμε ότι ο ΟΑΕΕ έχασε πριν λίγες ημέρες εκατοντάδες εκατομμύρια από το «κούρεμα» ομολόγων και καταθέσεων στην ΤτΕ και οι κύριοι της ΓΣΕΒΕΕ όταν γινόταν η ψηφοφορία στο ΔΣ του ΟΑΕΕ για την καρατόμησή τους έλλειπαν στο μαγαζί τους για… δουλειά! Όταν όμως ήταν να καρατομήσουν τα δώρα των συνταξιούχων ήταν παρόντες! Το ένα φέρνει το άλλο. Να τους καμαρώνει η διοίκηση που τους διόρισε.


Ποια έσοδα και από πού;

Στο μεταξύ όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς «στερεύουν» από έσοδα τα ταμεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, της μείωσης των εισπράξεων από εισφορές αλλά και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Τα παραπάνω καθιστούν ορατό τον κίνδυνο νέων περικοπών στις παροχές προς τους ασφαλισμένους ώστε να είναι δυνατή η ομαλή καταβολή των συντάξεων. Φυσικά ποια άλλη λύση μπορούν να δουν αυτοί που κατάντησαν τα ταμεία ελλειμματικά και το λαό φτωχό; Στο τέλος για να σωθούν οι συντάξεις θα προτείνουν την κατάργησή τους!

Ο ΟΑΕΕ με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 240 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο) και με ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα εσόδων από τη μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (από τους 800.000 πληρώνει μόνο το 55%) βρίσκεται στο κόκκινο. Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ ανεβάζει το ταμειακό έλλειμμα του κλάδου σύνταξης στα 831,2 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές προς τρίτους έναντι 700 εκατ. ευρώ πέρυσι.


Τα έσοδα για τον κλάδο σύνταξης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Με τέτοια δεδομένα τι να περιμένει κανείς;


Στάση πληρωμών


Στο μεταξύ η φτώχεια στους μικρομεσαίους έφερε μόνο 17.239 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ από σύνολο 205.165 οφειλετών στη πολυδιαφημισμένη ρύθμιση χρεών. Όσες ρυθμίσεις και αν κάνουν αν δεν υπάρχει ανάπτυξη με αναδιανομή του εισοδήματος και αν ο πλούτος της χώρας πηγαίνει στους δανειστές τοκογλύφους, όλες την ίδια κατάληξη θα έχουν.


Το κόλπο με τη ληστεία των αποθεματικών


Το ΤΕΑΠΥΚ (Επικουρικό Ταμείο Βενζινοπωλών) έχει αποθεματικά σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις σε χρήμα. Από αυτά, μέσα σε λίγες μέρες, έχασε μόνο από τα ομόλογα και τις καταθέσεις στην τράπεζα Ελλάδος 191,7 εκ.!!! Απώλεια που φτάνει το 69,4%! Μέσα σε λίγες μέρες ξαφνικά το ταμείο από υπερ-πλεονασματικό κινδυνεύει να γίνει ελλειμματικό. Μετά θα είναι πολύ λογικό να θρηνούν οι ληστές για την κατάντια του και να απαιτούν τη μείωση των συντάξεων για να σωθεί το ταμείο!!!


Άλλα σχόλια περιττεύουν.

3 σχόλια:

  1. Μα αποτέλεσμα της πολιτικής είναι εκτός από τα άμεσα και το χτύπημα της μεσαία τάξης (μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και δημόσιοι υπάλληλοι) που συμπαρασύρει ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν γνωρίζεις, ολοκλήρωσε σε παρακαλώ το ξεβράκωμα των ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΙΩΝ και ανέφερε το όνομα του λαμόγιου που πρότεινε τα παραπάνω στο ΔΣ του ΟΑΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη που άργησα να απαντήσω... δεν έχω τα πρακτικά του ΟΑΕΕ. Ξέρω το όνομα αλλά δεν λέγεται έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή