Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η «Χρυσή Αυγή» και οι προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ


"Φόρεσαν προβιά «προστάτη των εργατών» οι άθλιοι"

Από τον «Ριζοσπάστη» της 21ης Φεβρουαρίου 2012

Βρήκε ευκαιρία η «Χρυσή Αυγή» να στήσει προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, του ταξικού εργατικού κινήματος και των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», βάζοντας την προβιά του «προστάτη των εργαζομένων», που την περασμένη βδομάδα πήγε στο χαλυβουργείο του Ασπροπύργου για να δηλώσει τάχα συμπαράσταση στους απεργούς.

Νομίζει πως έτσι θα συσκοτίσει τον πραγματικό της ρόλο ως αντιδραστικής δύναμης κρούσης για την καταστολή του εργατικού κινήματος και στην προκειμένη περίπτωση ως μοχλού του Μάνεση για το χτύπημα των απεργών. Μάλιστα, μετά την παρέμβαση, έσπευσε στην ιστοσελίδα της να διαπιστώσει πως «οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν σιχαθεί τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές της αριστεράς και στρέφονται πλέον ανοικτά προς το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα». Επιπλέον, όλο ανακούφιση, επισημαίνει ότι μετά την παρέμβαση που έκανε «διαγράφηκαν έτσι οριστικά οι συκοφαντικές αναφορές και τα ψέματα του ΚΚΕ και των επαγγελματιών εργατοπατέρων που δυσφημούσαν το Κίνημά μας...». Ποιες είναι οι «συκοφαντίες και τα ψέματα» για τα οποία κάνει λόγο η «Χρυσή Αυγή»; Είναι η τοποθέτησή της ότι «η πρόταση της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", δηλαδή του Μάνεση, προς τους εργαζόμενους (σ.σ. για μείωση ωρών εργασίας και μισθών) ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά». Οτι όποιος δεν αποδέχεται την πρόταση της εργοδοσίας είναι - γι' αυτούς - «αδιάλλακτος», όπως «το συνδικάτο του Ασπρόπυργου», που με τη στάση του στέκεται ενάντια στο ζητούμενο, το οποίο «είναι να μην κλείσουν τα εργοστάσια και να μην βρεθεί ο κόσμος στον δρόμο».


***
Ο πυρήνας της «Χρυσής Αυγής» στη Μαγνησία είχε κυκλοφορήσει ανακοίνωση για την απεργία που εξήγγειλε το κλαδικό συνδικάτο στη «Χαλυβουργία», απειλώντας ουσιαστικά όπως και ο Μάνεσης: Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Στην ίδια ανακοίνωση έγραφε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου «είχαν πολύ μεγάλα κέρδη τα προηγούμενα έτη (...) Κάτι που δεν είναι κατακριτέο καθώς οι  επενδυτές στήνουν εργοστάσια για να κερδίσουν και όχι για να χάσουν». Μαζί με τους καπιταλιστές η «Χρυσή Αυγή» για το ξεζούμισμα των εργατών. Τώρα, όμως, που τάχα δε βγάζει κέρδη ο Μάνεσης, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, προκειμένου να μη χάσει ο Μάνεσης, να τσακιστούν οι εργάτες. Αυτό θέλει η «Χρυσή Αυγή». Λέει μάλιστα ότι για τους εργάτες υπάρχει ανάγκη «ενός εθνικιστικού συνδικαλιστικού κινήματος (...) που θα επιδιώκει το συμβιβασμό των διαφόρων συμφερόντων προς όφελος των εργοδοτών και εργαζομένων». Δηλαδή, υποταγή των εργατών στις άγριες ορέξεις και το βούρδουλα των καπιταλιστών για ικανοποίηση της ακόρεστης δίψας για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Ολα αυτά τα τόνιζαν στην ανακοίνωση στη Μαγνησία. Ετσι αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη στους απεργούς η «Χρυσή Αυγή». Ως συμβιβασμό με τη δουλειά για 500 ευρώ το μήνα, όπως απαιτεί η κερδοφορία της εργοδοσίας, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται δουλειά με εξαντλητικούς ρυθμούς, θανατηφόρα «ατυχήματα», διαρκή κίνδυνο της ζωής και της ασφάλειας των εργατών κ.τ.λ. Γι' αυτό και ελπίζει σε διάρρηξη των δεσμών των εργατών με το σωματείο τους και το ΠΑΜΕ: Για να πάρει ανάσα όχι μόνο ο Μάνεσης αλλά γενικά η πλουτοκρατία για την οποία οι «Χαλυβουργίες» γεννούν επικίνδυνους εφιάλτες...


***
Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ όχι μόνο τα κατάγγειλαν όλ' αυτά και προειδοποίησαν τους εργάτες, αλλά συνέβαλαν στην αποκάλυψή τους ώστε να μην υπονομευτεί ο αγώνας. Γι' αυτό η «Χρυσή Αυγή» προβοκάρισε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ότι κλείνουν εργοστάσια. Αλλά τούτη τη φορά στην προβοκάτσια που έστησε η «Χρυσή Αυγή» πήραν μέρος το «Ξεκίνημα», αλλά και κάποιες αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις, όπως ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ, συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλοι, που δε χάνουν ευκαιρία για να δείξουν τον άθλιο αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ ρόλο πιστεύοντας πως θα υπονομεύσουν το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της εργοδοσίας. Τους περιμένει η χλεύη των εργατών...


*******************************************************************


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»

Κλιμακώνουν τον παλικαρίσιο αγώνα


Με νέες κινητοποιήσεις κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, συνεχίζοντας τον πολυήμερο αγώνα που σήμερα συμπληρώνει 114 ημέρες απεργίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου υλοποιώντας χτες και την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης συνεδρίασε και αποφάσισε τις δράσεις κλιμάκωσης για τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα: Αύριο Τετάρτη, ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση στην Κηφισιά στα γραφεία της εταιρείας από την οποία έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση. Την ερχόμενη Παρασκευή, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας από όπου θα ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της.


Η απάντηση του σωματίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» για τις ενέργειες της «Χρυσής Αυγής»


Ανακοίνωση του σωματείου


Στο μεταξύ, χτες, το ΔΣ του Σωματείου των εργαζόμενων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» «Η Ενότητα» έβγαλε ανακοίνωση, με αφορμή νέες μεθοδεύσεις σε βάρος του απεργιακού αγώνα των χαλυβουργών, στις οποίες πρωτοστατεί και η «Χρυσή Αυγή». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:


«Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων ομάδων να προβοκάρουν, να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν τον ηρωικό αγώνα μας.


Η Χρυσή Αυγή από την αρχή τάχθηκε ενάντια στον αγώνα μας, όπως και σε κάθε εργατικό λαϊκό αγώνα. Υπερασπίστηκε τον Μάνεση, λέγοντας πως η πρότασή του για απολύσεις και πεντάωρο ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Οτι κάθε επιχείρηση γι' αυτό υπάρχει, για να βγάζει κέρδος. Από την αρχή κατηγορούσε το σωματείο μας ως αδιάλλακτο και υποκινούμενο, ότι με τη στάση του οδηγεί το εργοστάσιο στο κλείσιμο, όπως έγινε με την ΠΙΡΕΛΙ και άλλα εργοστάσια, προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους Χαλυβουργούς στο Βόλο με εμάς στον Ασπρόπυργο, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι του Ασπρόπυργου κάνουν απεργία, γιατί όταν απολυθούν έχουν εξασφαλίσει παχυλές αποζημιώσεις, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Βόλο.


Βλέποντας ότι αυτές οι αντιδραστικές θεωρίες δεν είχαν καμία απήχηση, ότι οι Χαλυβουργοί συνέχιζαν περήφανα τον αγώνα τους ενάντια στον Μάνεση και στην τάξη του συνολικά, ότι αυτός ο αγώνας είχε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων εδώ και διεθνώς από τους εργάτες όλου του κόσμου και από τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, αποφάσισαν να χτυπήσουν με άλλους, ύπουλους τρόπους τον αγώνα μας. Την 109ημέρα απεργίας επισκέφτηκαν ξαφνικά το εργοστάσιο με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Αφού έβγαλαν φωτογραφία στα μακαρόνια και στα νερά που έφεραν, στολισμένα με προεκλογικά εμετικά συνθήματα, τα οποία είδαμε αφού είχαν φύγει, και αφού βιντεοσκόπησαν την παρουσία τους, στη συνέχεια άρχισαν το γνωστό έργο τους. Μέσω διάφορων ανακοινώσεων άρχισαν να προβοκάρουν τον αγώνα μας, το ΔΣ του σωματείου, και τα στελέχη του. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι από άλλες ομάδες, βρήκαν την αφορμή για να πούνε ανοιχτά αυτό που τόσον καιρό έκρυβαν, δηλαδή ότι και αυτοί αξιοποιούν την απεργία μας για δικούς τους λόγους χωρίς να συμφωνούν με αυτή και το περιεχόμενό της.


Σε όλους αυτούς απαντάμε ότι είναι μικροί, για να κρίνουν και να χτυπήσουν τον αγώνα των Χαλυβουργών. Οι Χαλυβουργοί εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και του ΔΣ του σωματείου τους. Σε αυτές αποτυπώνεται το ταξικό περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του αγώνα, τα αιτήματά τους.


Επαναλαμβάνουμε ξανά ότι εμείς ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων. Δηλώνουμε όμως, για άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών ούτε αποπροσανατολίζεται, ούτε εξαγοράζεται με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Στο κάλεσμά μας, από την αρχή, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που με πολλές οργανώσεις έχουμε διαφορετικές απόψεις, στόχους και κατεύθυνση.


Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι δεν προσφέρουν την υλική βοήθεια με στόχο να βοηθήσουν, ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους. Δηλώνουμε ότι οι Χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών. Οι Χαλυβουργοί είναι κομμάτι του οργανωμένου ταξικού κινήματος, που ήταν και παραμένει ο βασικός υποστηρικτής του αγώνα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί κατηγορούν το ΠΑΜΕ, μέσα κι έξω απ' την Ελλάδα, που ήταν και παραμένει από την αρχή ο βασικός υποστηριχτής του αγώνα μας, που τώρα βρίσκεται σε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη του αγώνα μας. Καλούμε όλους τους Χαλυβουργούς να απομονώσουν όσους προκαλούν ζημιά στον αγώνα μας. Λέμε στο Μάνεση και τους ανθρώπους του ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα προβοκάρουν και θα χτυπήσουν το κίνημα αλληλεγγύης του αγώνα μας. Οι προβοκάτσιες δεν θα περάσουν.


Παλεύουμε για να γίνει όλη η Ελλάδα Χαλυβουργία».

Δυναμώνει η αλληλεγγύη


Εκδήλωση αλληλεγγύης από μαθητές νυχτερινών σχολείων της Θεσσαλονίκης


Με μαζική συμμετοχή των μαθητών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, η εκδήλωση - πάρτι αλληλεγγύης που διοργάνωσαν το Νυχτερινό Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων και το Συντονιστικό Αγώνα Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης, με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης για τους απεργούς εργάτες της «Χαλυβουργίας» και τους εργάτες του εργοστασίου «Κ. Μπαλής» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.


Το στέκι νεολαίας του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, γέμισε από νωρίς από δεκάδες μαθητές, αρκετοί από τους οποίους έδωσαν το «παρών» μαζί με τις οικογένειές τους. Οι νυχτερινοί μαθητές, στην πλειοψηφία τους άνεργοι ή απλήρωτοι για μήνες, έδωσαν οικονομική ενίσχυση από το υστέρημά τους. Εξέφρασαν έτσι την ταξική τους αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμφωνία τους στο δίκαιο αγώνα των απεργών εργατών. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 160 ευρώ, τα οποία θα σταλούν στους αγωνιζόμενους εργάτες. Ο πρόεδρος του Νυχτερινού Λυκείου Αμπελοκήπων, Ν. Τικτόπουλος, σημείωσε στην ομιλία του: «Οι χαλυβουργοί δείχνουν το δρόμο στην εργατική τάξη, στο φτωχό λαό, στη νεολαία. Σήμερα μόνη λύση είναι ο αγώνας, η σύγκρουση με την πολιτική και την τάξη των αστών για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Το παράδειγμα των χαλυβουργών μάς εμπνέει και θα το ακολουθήσουν ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι και νέοι άνθρωποι αυτό το δρόμο, αργά ή γρήγορα».


Η ΟΓΕ


Οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση των απεργών χαλυβουργών και των οικογενειών τους έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα διακινούν κουπόνι για το σκοπό αυτό. Το Σάββατο πολυμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασής του, βρέθηκε στο εργοστάσιο και παρέδωσε τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώθηκαν. Το ποσό των 1.000 ευρώ παρέδωσε στο σωματείο και τον πρόεδρό του Γιώργο Σιφωνιό, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Στο σύντομο χαιρετισμό της διαβεβαίωσε τους απεργούς ότι η μάχη που δίνουν είναι μάχη για όλους τους εργαζόμενους, για όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και ως τέτοια έχει την υποστήριξη των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ. Ο Γ. Σιφωνιός τόνισε τη σημαντική συμβολή που έχουν οι γυναίκες των χαλυβουργών και η επιτροπή που έχουν δημιουργήσει, την οποία η ΟΓΕ γνωρίζει καλά αφού έχει συναντηθεί με τις γυναίκες των απεργών στην πάλη και μέσα από κοινές πρωτοβουλίες.

Κινητοποίηση από Αμερικανούς μεταλλεργάτες


Επιστολή στην πρεσβεία της Ελλάδας για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», έστειλαν οι Ενωμένοι Μεταλλεργάτες των ΗΠΑ. Αφού σημειώνουν τον ηρωικό αγώνα των πάνω από 100 ημερών απεργίας δηλώνουν ότι νιώθουν και δική τους υπόθεση το δίκαιο αυτό αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους.

4 σχόλια:

  1. Κατάντημα
    Παραβλέπω ότι η ανακοίνωση του Δ.Σ. εξομοιώνει τη Χρυσή Αυγή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα και άλλες αριστερές δυνάμεις. Γράφει η ανακοίνωση ότι οι Χρυσαυγίτες επισκέφθηκαν ξαφνικά το εργοστάσιο. Δεν αναφέρει ότι τους επετράπη να απευθύνουν χαιρετισμό (ενώ το Δ.Σ. του σωματείου δεν έχει δώσει το λόγο σε αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες). Τι στάση τήτησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ απέναντι στην απρόσκλητη(ας το δεχτούμε αν και είναι περίεργο να πήγαν Χρυσαυγίτες χωρίς προσυννενόηση με το ΔΣ του σωματείου) είσοδο? Πως αντέδρασε η περιφρούρηση (στην οποία λογικά θα συμμετείχαν οι πλέον συνειδητοί εργάτες)? Μήπως αφού μίλησαν οι Χρυσαυγίτες τους κατήγγειλαν, τους ξεσκέπασαν, διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία τους? Από το κείμενο είναι σαφές ότι δεν έκαναν τίποτα και ότι αν η Χρυσή Αυγή δεν είχε βιντεοσκοπήσει το συμβάν και δεν το εκμεταλλευόταν, το ΠΑΜΕ και ο Ριζοσπάστης θα το αποσιωπούσαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσα λέμε και όσα βγαίνουν ως κατάντημα

    Αγαπητέ ανώνυμε,

    Με βάση τις παρατηρήσεις σου το ΚΚΕ και η ΧΑ έχουν ιδιάζουσα σχέση συνεργασίας. Ομοίως και το ΔΣ του Σωματείου. Επιτρέπει τη ΧΑ να έχει λόγο και απαγορεύει σε αριστερούς να έχουν. Κανονική συνεργασία κομμουνιστών – φασιστών δηλαδή! Και ο Ριζοσπάστης πιστό όργανο αυτής της συνεργασίας θα αποσιωπούσε το γεγονός από το λαό ενώ από πίσω θα το αποδεχόταν αφού δεν θα το κατάγγειλε.

    Αν τραβήξω λίγο ακόμη τη λογική σου, ο λαός πρέπει να κάνει μέτωπο κατά του σωματείου, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που συνεργάζονται υπογείως με την ΧΑ. Δεν έχει νόημα να αποκαλύπτεις μια τέτοια κομμουνιστο-φασιστικη συνεργασία και να μένεις απαθής θα χαρακτηριστείς και συ σιωπηλώς συνένοχος και συνεργάτης του ΚΚΕ και του Ριζοσπάστη. Σιωπή στην πολιτική είναι συνενοχή, το λες και συ για τον Ριζοσπάστη που θα αποσιωπούσε το γεγονός.

    Δεν ξέρω αν εφορμήσεις κατά του σωματείου και όσων εκεί τα βρήκαν με την ΧΑ και απαγόρευσαν αριστερές οργανώσεις, προκειμένου να… σώσεις την απεργία και να απελευθερώσεις τους απεργούς από μια ηγεσία που κάθισε στο σβέρκο τους και τους φέρνει καπέλο την ΧΑ. Αν δεν τα καταφέρνεις μόνος, νομίζω καλό θα ήταν να ζητήσεις την βοήθεια των ΜΑΤ. Έτσι και αλλιώς ο σκοπός θα είναι ιερός!

    Πάντως συνεννοημένος να ήσουν με το «συγκρότημα» δεν θα τα έγραφες τόσο καλά. Αν δεν κατάλαβες δες «ΤΟ ΒΗΜΑ» 26/2/2012 και θα καταλάβεις. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=445769 «Η συνάντηση των άκρων».

    Το δικό μου ερώτημα είναι ποιος είναι το ένα άκρο, το ΚΚΕ ή κάποιοι σαν εσένα;

    Αν σε ήξερα δεν θα έκανα τέτοιους συνειρμούς αλλά η γλυκιά ανωνυμία σου απλά στην προκειμένη περίπτωση στρέφεται εναντίον σου.

    ΥΓ. Στην εξορία κάποιοι ήταν αδύνατο να ανεχθούν την… καταπίεση της δογματικής «ομάδας», της ηγεσίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης δηλαδή, και πήγαν και δήλωσαν στην χούντα την καταπίεση και την απέχθειά τους για την ηγεσία του ΚΚΕ. Τα μετά, ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠό ότι βλέπω έχεις αποφοιτήσει με ικανοποιητικό βαθμό από τη σταλινική στολή πλαστογραφίας. Ενώ δεν αποδυκνείες πουθενά ότι το περιστατικό (επίσκεψη ΧΑ σε χαλυβουργική με ανοχή του σωματείου) δεν συνέβη και δεν το σχολιάζεις, διαστρεβλώνεις προκλητικά τα γραφόμενα. Βεβαίως και δεν υπάρχει συνεργασία ΚΚΕ Χρυσής Αυγής, αλλά υπάρχει μία ανοχή του ΚΚΕ προς τους ναζί. Ευεξήγητο αφού ως κύριος εχθρός θεωρείται από το ΚΚΕ όχι ο ταξικός αντίπαλος, αλλά ο οππορτουνισμός (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άμα είσαι ανώνυμος και της ΚΥΠ να είσαι τα λες εύκολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή