Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πως θα μηδενίσουμε το χρέος με το μνημόνιο νο 5!


Σε 107 χρόνια ή σε 214 με «επιμήκυνση», ξεπληρώνουμε τελείως και μετά φουλ για την ανάπτυξη!
Με τόσα σενάρια αποπληρωμής του χρέους δεν θα ήταν άσχημα να προτείνουμε και εμείς ένα ακόμη σενάριο, άκρως αποτελεσματικό και χωρίς οι δανειστές μας να χάσουν τίποτα ενώ η χώρα θα κρατήσει την αξιοπρέπειά της και την αξιοπιστία των αγορών. Άλλωστε δεν πιστεύουμε ότι τα άλλα σενάρια που προτείνονται και προβλέπουν υποτιμητικές για τη χώρα συμφωνίες όπως η (πονηρή) «επιμήκυνση», το «κούρεμα», η αναδιαπραγμάτευση, η ΕΛΕ, η ελεγχόμενη πτώχευση, τα ευρωομόλογα κλπ είναι καλύτερα. Όλα αυτά απλώς ξεφτελίζουν την Ελλάδα ενώ κανένα δεν προβλέπει τη περήφανη αποπληρωμή του χρέους χωρίς ούτε σεντς να κλέψουμε από τους δανειστές και τις αγορές και να μας πουν μπαταχτσήδες όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας.

Εμείς κάνουμε μια καθαρή πρόταση. Πλήρη αποπληρωμή και μηδενισμός του χρέους όσος χρόνος και αν χρειαστεί.

Η Ελλάδα είναι πράγματι σε θέση να αποπληρώσει το δημόσιο και το εξωτερικό ιδιωτικό χρέος! Αυτό βγαίνει με βάση τα απλά μαθηματικά και τη συνάρτηση ΧΡΕΟΥΣ/ΑΕΠ, εφόσον βέβαια τηρηθούν ορισμένοι όροι. Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο, φιλολαϊκό μνημόνιο, το νο 5 που θα προβλέπει πλήρη αποπληρωμή και μηδενισμό του χρέους ώστε η χώρα να απεξαρτηθεί από τα δάνεια και το βρόγχο των δανειστών για να προχωρήσει μετά ακάθεκτη προς την ανάπτυξη!

Ο υπολογισμός με το νέο, φιλολαϊκό, μνημόνιο γίνεται ως εξής:

Το δημόσιο χρέος σήμερα ανέρχεται σε 340 δισεκατομμύρια ευρώ ή 144% του ΑΕΠ το οποίο είναι στα 235 δισ. ευρώ. Θα υποθέσουμε ότι για όσο χρόνο απαιτείται η αποπληρωμή του χρέους ούτε θα αυξάνεται ούτε θα μειώνεται το ΑΕΠ μετρημένο σε σταθερές τιμές. Αν αυξάνεται βέβαια απλά θα μειώνεται ο χρόνος αποπληρωμής και αν μειώνεται το ΑΕΠ θα αυξάνεται αυτός ο χρόνος. Παράλληλα οι έλληνες θα τα βγάζουν όλα πέρα μόνοι τους, χωρίς νέο δανεισμό, όσο κρατάει η αποπληρωμή.

Σενάριο 1ο
Η κυβέρνηση καλεί τους τοκογλύφους - δανειστές να δείξουν καπιταλιστική ευαισθησία και αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές του λαού και της χώρας και για όσο χρόνο αποπληρώνεται το χρέος (χρεολύσια) να μη βάλουν κανένα νέο τόκο. Αυτοί προς διάψευση όλων των επικριτών τους το δέχονται με αντάλλαγμα να αποβάλουν ιστορικά τη ρετσινιά του τοκογλύφου και να επικρατήσει γι αυτούς ο αρχαιοελληνικός όρος ευεργεσία! Η συμφωνία κλείνει και γίνεται υπολογισμός των δόσεων αποπληρωμής. Το ύψος αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 2,5% του ΑΕΠ διότι πάνω από αυτό, του χρόνου δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί το ίδιο ΑΕΠ για να πάρουν τη νέα δόση. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 5,8 δισ. ευρώ το χρόνο και έτσι το χρέος το αποπληρώνουμε σε 58 χρόνια. Η Ελλάδα το 2069 θα είναι μεν από οικονομικό επίπεδο στο 2011 αλλά θα έχει αποπληρώσει το δημόσιο χρέος! Αν η Ελλάδα θελήσει να μηδενίσει και το ιδιωτικό χρέος (περίπου 289 δισ. ευρώ ή 123% του ΑΕΠ) τότε θα προστεθούν με τους ίδιους όρους 49 χρόνια και σε 107 χρόνια ή το 2118 ο λαός θα είναι απαλλαγμένος από χρέη και ελεύθερος.

Σενάριο 2ο

Οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται να αποτινάξουν τη ρετσινιά του τοκογλύφου και απαιτούν και τόκους και χρεολύσια. Επειδή το ΑΕΠ δεν μπορεί να σηκώσει αφαίμαξη πάνω από 2,5% τοκοχρεολύσια το κατανέμουμε σε συμφωνία με τους δανειστές σε μέσους όρους για όλο το διάστημα αποπληρωμής στο ίδιο αυτό ποσοστό σε σταθερές. Ο χρόνος αποπληρωμής θα ανέλθει τότε στα 116 χρόνια για το δημόσιο χρέος και στα 98 για το ιδιωτικό, σύνολο 214 χρόνια! Έτσι το 2225 η χώρα θα είναι απαλλαγμένη από χρέη. Δηλαδή θα έχει χρέος μηδέν! Τότε θα αρχίσει η αλματώδη ανάπτυξη της χώρας που κακώς ο Πρωθυπουργός και ο Παπακωνσταντίνου το έχουν θέσει για το 2012.

Το… πλεονέκτημα της Ελλάδος

Η Ελλάδα είναι μια… ευτυχισμένη χώρα από πλευράς δανείων. Στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί «μόνο» 214 χρόνια για να αποπληρώσει έστω και αν τότε από οικονομική άποψη θα μείνουμε στο 2011. Άλλες χώρες, που κοροϊδεύουν την Ελλάδα, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα. Γι αυτό οι Έλληνες πρέπει να νοιώθουν ευτυχισμένοι με το λιγότερο χρέος τους!


Στη φωτο δίπλα. Τα Ελληνόπουλα το 2225 μετά την αποληρωμή του χρέους και στην αρχή της αλματώδους ανάπτυξης της χώρας!

Για παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο ανέρχεται σύμφωνα με τα διάφορα στοιχεία περίπου σε 770 με 800 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πραγματική οικονομία (παγκόσμιο ΑΕΠ) ανέρχεται σε 55 τρισεκατομμύρια. Για να αποπληρωθεί το υπερσυσωρευμένο κεφάλαιο και να μετατραπεί σε υλικό πλούτο που θα αντλήσει από τη πραγματική οικονομία, η οποία του το χρωστάει σύμφωνα με τους καπιταλιστικούς νόμους του δικαίου, με τους ίδιους όρους που αναφέρονται για την Ελλάδα, θα χρειαστούν χωρίς νέους τόκους, 570 χρόνια ενώ αν ζητηθούν και τόκοι και αποπληρωμή με τους ίδιους όρους θα χρειαστούν 1140 χρόνια. Σε 1140 χρόνια, δηλαδή το 3151, ο κόσμος θα έχει μείνει μεν από οικονομική άποψη στο 2011 αλλά θα έχει απελευθερωθεί από τους τοκογλύφους!

Τα άλλα κράτη

Το συνολικό χρέος της Ιρλανδίας είναι περίπου το 1.312% του ΑΕΠ. Με ίδιους όρους αποπληρωμής με την Ελλάδα χρειάζεται 525 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 1050 για το δεύτερο. Θα αποπληρώσουν δηλαδή το 3061!


Στη φωτο, αριστερά, οι περήφανοι Ιρλανδοί το 3061, όταν θα έχουν απληρώσει το χρέος τους με τη τιμητική πλακέτα στο λαιμό για την ηρωική και αλτρουϊστική πράξη τους!

Το χρέος της Μεγάλης Βρετανίας ήταν περίπου το 466 % του ΑΕΠ. Με 2,5% του ΑΕΠ αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 186 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 372 για το δεύτερο.
Το χρέος της Ελβετίας ήταν περίπου το 382 % του ΑΕΠ. Με 2,5% αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 152,5 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 305 για το δεύτερο.
Το χρέος της Ολλανδίας ήταν περίπου το 377% του ΑΕΠ. Με 2,5% αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 153 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 306 για το δεύτερο.
Το χρέος του Βελγίου ήταν περίπου το 329% του ΑΕΠ. Με 2,5% αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 131 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 262 για το δεύτερο.


Το χρέος της Γερμανίας ήταν το 285% του ΑΕΠ. Με 2,5% αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 114 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 228 για το δεύτερο.
Το χρέος της Ιταλίας ήταν το 315%του ΑΕΠ. Με 2,5% αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 126 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 252 για το δεύτερο.
Το χρέος της Πορτογαλίας ήταν το 323% του ΑΕΠ. Με 2,5% αποπληρωμή το χρόνο χρειάζεται 129 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 258 για το δεύτερο.
Δεν έχουμε το ακριβές συνολικό ύψος του δημόσιου Ομοσπονδιακού, Πολιτειακού, εγγυήσεεων, πληθωριστικού χρήματος για εξωτερικές πληρωμές και του ιδιωτικού χρέους των ΗΠΑ. Κάποιες πηγές το ανεβάζουν στο 350% του ΑΕΠ. Αν είναι σωστό αυτό με 2,5% του ΑΕΠ αποπληρωμή το χρόνο χρειάζονται 140 χρόνια για το πρώτο σενάριο και 280 για το δεύτερο.
Για την Ιαπωνία τα πράγματα είναι μάλλον χειροτερα απο τις ΗΠΑ αφού μόνο το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 200%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου