Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η σχέση φόβου - αποτελέσματος

.
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο για τη περαίωση και ενώ η ως τώρα πείρα έλεγε ότι για να εισπράξουν οι κυβερνήσεις «ζεστό χρήμα» έβαζαν χαμηλά το ελάχιστο καταβαλλόμενο ανά χρήση, τώρα διαπίστωσα το αντίθετο. Το ελάχιστο για το κλείσιμο της δεκαετίας που πρέπει να καταβάλει ένας μικρομεσαίος με β΄ κατηγορίας βιβλία είναι 7.000 ευρώ! Με κάποιους συντελεστές, για όσους δεν υπάρχει καμιά εκκρεμότητα, μπορεί να φτάσει τα 12.600 ή τα 17.600!

Κάποιο κλάδοι στο μεταξύ όπως τα πρατήρια σιγαρέτων που στον τζίρο τους έχουν το 85% φόρους και βενζινοπώλες με 65% φόρους, θα κληθούν με βάση τους συντελεστές να πληρώσουν φόρο και για τους φόρους (!) και για ίδιο κέρδος με μια μέση μικρομεσαία επιχείρηση θα πληρώσουν μέχρι και 5 φορές μεγαλύτερο φόρο! Μπράβο στους εγκεφάλους του Παπακωνσταντίνου!

Νομίζει η κυβέρνηση ότι θα τρέξουν οι φτωχοπρόδρομοι μικροί επιχειρηματίες να κλείσουν με τέτοια ποσά; Ξέρουμε ότι πάντα αυτοί ήταν ο κύριος όγκος αυτών που έκλειναν τις χρήσεις και έφερναν το ζεστό χρήμα στα ταμεία παρότι δεν είχαν αυτοί τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Και το έκαναν αυτό λόγω φόβου όχι λόγο συμφέροντος.

Τώρα όμως η κυβέρνηση υπερεκτίμησε την αποτελεσματικότητα του φόβου. Ξεπέρασε τα όρια! Με τέτοιο ύψος και με άδεια ταμεία οι μικρομεσαίοι θα πουν «δεν έχω, δεν κλείνω και ότι γίνει αν με ελέγξουν ας γίνει».

Στο σίγουρο αδιέξοδο που θα προκύψει για τα έσοδα, μόνη οδός για τη κυβέρνηση είναι η μεγιστοποίηση του φόβου και των απειλών προκειμένου να προσκυνήσουν οι φτωχοπρόδρομοι και να παραδώσουν ότι έχουν και δεν έχουν. Δεν είναι παράξενο να δουμε στο επόμενο διάστημα μια νέα εκστρατεία εκφοβισμού που περίπου το κράτος θα ξεσκίσει για χάρη του λαού (ΔΝΤ) τους… «αντεπαναστάτες φοροφυγάδες μικρομεσαίους της φορολογικής μεταρρύθμισης» ( Αλ. Παπαδόπουλος Υπ. Οικονομικών – 1995)!

Όμως αυτά είναι δίκοπα μαχαίρια. Από ένα σημείο και μετά, γυρίζουν μπούμερανγκ. Και αντί ο φόβος να τρομάξει τους μικρομεσαίους η οργή τους θα μετατραπεί σε φόβο για τη κυβέρνηση.

Γιατί όπως λέει και ένα πανό των φορτηγατζήδων, σήμερα που τους είδα έξω από τα Βουλή: ‘ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ας δούμε τα επόμενα επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου