Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο φασισμός του "ζωτικού χώρου"

.
Δεν είναι καμιά νέα ανακάλυψη του φασισμού η ιδέα του «ζωτικού χώρου» (γεωγραφικού ή οικονομικού) για λογαριασμό του λαού, του έθνους, της φυλής, της γειτονιάς, της ομάδας. Μύρια όσα κακά της ιστορίας του ανθρώπου έχουν τη ρίζα τους σε αυτό. Από την αρχέγονη ορδή που λίγο απείχε από τη συμπεριφορά των ζώων, όταν ο ζωτικός χώρος ήταν θέμα επιβίωσης, μέχρι τις αυτοκρατορίες, που ήταν θέμα κυριαρχίας και μετάλλευσης, η ιδέα ήταν πάντα ίδια. Η επιβολή και η επιβίωση. Αυτή δικαίωνε στη συνείδηση των λαών κάθε επίκληση του ζωτικού χώρου ως μέσο επιβίωσης. Αυτή δικαίωνε και κάθε έγκλημα και γενοκτονία στο όνομα της επιβίωσης του έθνους ή της φυλής. Εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές κ.α. γενοκτονίες είχαν τη βάση τους και δικαιολογήθηκαν με την έννοια του ζωτικού γεωγραφικού και οικονομικού χώρου.



Ακόμη και οι ιδέες της «δόξας των εθνών» όπως η Μεγάλη Ελλάδα ,η Μεγάλη Βουλγαρία, η Μεγάλη Τουρκία, Σερβία, Αλβανία κλπ στην ίδια λογική στηρίζονται.



Η ιδεολογικοποίηση του ζωτικού χώρου έγινε με τον ναζισμό που εμπέδωσε σε μεγάλο μέρος των Γερμανών την πεποίθηση ότι μόνη διέξοδος επιβίωσης της φυλής για τα επόμενα 1.000 χρόνια είναι η εξασφάλιση του «ζωτικού χώρου». Έτσι μπόρεσε μαζί με όλα τα ρατσιστικά-φασιστικά παρεπόμενα να νομιμοποιήσει στα μάτια του λαού τη παγκόσμια σφαγή που επέρχονταν. Το ότι όλο αυτό αποδείχτηκε μια φάρσα της μονοπωλιακής αστικής τάξης της Γερμανίας που επιζητούσε την αναδιανομή του κόσμου και των αποικιών αλλά κυρίως τη μετατροπή σε αποικία του 1/6 της γης που κατείχε η ΕΣΣΔ, λίγη σημασία έχει. Ακόμη πιο λίγη σημασία έχει ότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι η Γερμανία μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα χωρίς το ναζιστικό «ζωτικό χώρο» από τη στιγμή που ανέπτυξε τις εσωτερικές δυνάμεις και ανέπτυξε καλύτερες σχέσεις ανταλλαγών με τις χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Για τη φασιστική αντίληψη του «ζωτικού χώρου» αυτά είναι «ψιλά γράμματα»!



Φυσικά ο ζωτικός χώρος δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τους ανεγκέφαλους νοσταλγούς του φασισμού. Ούτε από ομοιώματα-εκτρώματα φασισμού σε μικροεπίπεδο. Είτε πρόκειται για μαφία είτε για φασιστικές ομάδες στις γειτονιές, τα πανεπιστήμια κλπ, ο ζωτικός χώρος ζει και βασιλεύει και αναπτύσσεται τόσο περισσότερο, όσο η δημοκρατία υπολειτουργεί και η κρίση εντείνει τα φαινόμενα αποσύνθεσης του συστήματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τέτοιες ομάδες στελεχώνουν «νοικοκυραίοι» μικροαστοί που φοβούνται ότι θα τους πάρουν το σπίτι και τη πλατεία μαζί με λούμπεν προλεταριάτο που νομίζει ότι για το δικό του βάσανο υπεύθυνοι είναι οι ξένοι που βρίσκονται στο χώρο του.



Αφορμή για το σχόλιο είναι ορισμένα γεγονότα που περνάνε απαρατήρητα και γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν απλά γεγονότα όπως ο κλέφτης της γειτονιάς.



Γίναμε μάρτυρες πολλών επεισοδίων στη περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα με ομαδικές επιθέσεις κατά μεταναστών. Οι ομάδες που επιτίθονταν είχαν την ιδέα ότι ο χώρος αυτός είναι ο ζωτικός χώρος τους και δεν θα αφήσουν τους αλλοδαπούς να τον πάρουν!!! Έτσι επιτίθενται σε κάθε αλλοδαπό ή κάθε πολίτη που έχει αντίρρηση για τη πρακτική τους, υπό τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας βέβαια. Επιβάλουν έτσι μια τοπική παραεξουσία με επικίνδυνες προεκτάσεις.



Τελευταία όμως προέκυψε και μια άλλη πλευρά της υπεράσπισης του «ζωτικού χώρου». Πρόκειται για δήθεν ευαίσθητους πολίτες οι οποίοι έχουν καταλήξει ότι πρέπει να υπερασπίσουν τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους από τις εκδηλώσεις των νεολαιών και ιδίως της ΚΝΕ γιατί τα πάρκα είναι «ζωτικός χώρος» των πολιτών!!! Έτσι στον Βόλο και στη περιοχή του Πάρκου Τρίτση στο Ίλιον, όπου θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις, κάποιοι θεώρησαν ότι πρέπει να απαγορευθεί το φεστιβάλ της ΚΝΕ γιατί… καταπατά δικαιώματα «ζωτικού χώρου» των πολιτών. Στο Ίλιον, με δήθεν οικολογικά και «λαϊκά επιχειρήματα» για την προστασία του πάρκου από την ηχορύπανση και τις... ψησταριές, αλλά και προκλητικά υπονοούμενα για συνέργεια της ΚΝΕ στην ιδιωτικοποίηση του πάρκου (!!!), όσοι βρίσκονται πίσω από την «Επιτροπή» θεώρησαν ότι μπορούν να χτυπήσουν τον ίδιο το θεσμό του Φεστιβάλ και τα δικαιώματα των νεολαιών.



Ο κρυπτοφασισμός πίσω από δήθεν καταπατούμενα δικαιώματα στο απόγειο! Δυστυχώς όμως παρασύρουν και αφελείς πολίτες σε αυτή τη στάση!



Όταν όμως αρχίζουν από τη ΚΝΕ, σύντομα θα φτάσουν σε κάθε λαϊκή εκδήλωση. Δεν είναι δε ασύνδετη αυτή η τακτική από τη διαρκή προπαγάνδα που γίνεται από μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις της άρχουσας τάξης και κυβερνητικές δηλώσεις κατά των διαδηλώσεων, των απεργιών και των συγκεντρώσεων. Όλα αφορούν υπεράσπιση «ζωτικού χώρου» και «ζωτικών δικαιωμάτων» πολιτών, των κατατηματαρχών, των τουριστών κλπ, που δήθεν καταπατούν οι διαδηλωτές, οι απεργοί, οι νεολαίες κλπ, κλπ.



Το «αυγό του φιδιού» συνεχίζει να εκκολάπτεται και σε κάθε στάδιο της κρίσης κατακτά και νέο επίπεδο ωρίμανσης και αποδοχής από το σύστημα.



Φυσικά απάντηση σε τέτοιες πρακτικές μπορεί να δώσει μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα των εργαζομένων ,των νέων και των συνοικιών με οργανώσεις υπεράσπισης των λαϊκών- δημοκρατικών δικαιωμάτων (όπως αυτές κατά της κρίσης) από φασιστικές επιθέσεις γιατί η άρχουσα τάξη και τα εντεταλμένα κρατικά όργανά της όχι μόνο δεν θα τα υπερασπίσουν αλλά θα υποδαυλίσουν την υπονόμευσή τους από τους… «αγανακτισμένους πολίτες». Αυταπάτες ας μην έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου