Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Όχι άλλες δολοφονίες γυναικών…

Γιατί, δεν είναι δολοφονία «κάτι άλλου», είναι δολοφονία ανθρώπου, δολοφονία δικαιώματος στη ζωή, δολοφονία ανθρώπινων και όχι «γυναικείων» δικαιωμάτων, έγκλημα  κατά της ανθρωπότητας και όχι κατά «κάποιων» γυναικών.
 

 Ακόμη η ανθρωπότητα ζει στη προϊστορία της. Από τότε που σχηματίστηκαν οι τάξεις και οι εκμεταλλευτικές σχέσεις τάξεων και ανθρώπου από άνθρωπο, άνθισε και νομιμοποιήθηκε κάθε ατομική ιδιοκτησία, ανισότητα και ανταγωνισμός. Ανταγωνισμός στη βάση της επιβίωσης που ξεκινούσε από τη μάχη εξασφάλισης μεριδίου στα αγαθά της Γης και κατέληγε στις ακραίες καταστάσεις «Ο θάνατός σου η Ζωή μου», ο «Ζωτικός Χώρος» των τάξεων, των κοινωνιών, των κρατών, των κυρίαρχων και των κυριαρχούμενων, των ανθρώπων όλων με διακύβευμα την ιδιοκτησία του πλούτου και την αξιοποίησή του σε βάρος των «άλλων» και των  λαών.

 Πάνω σε αυτή τη βάση άνθισε και η πατριαρχία που για χιλιάδες χρόνια επιβιώνει και τροφοδοτείται από τις ανισότητες των εκμεταλλευτικών κοινωνιών. Είναι μια παράγωγη ανισότητα που μεταφέρεται στα φύλα και μεταφράζεται σε «αυτονόητο» δικαίωμα του μισού, ανδρικού, πληθυσμού πάνω στο άλλο μισό! Που μπορεί να ξεκινάει από απλές ανισότητες με χιούμορ και να καταλήγει σε παγκόσμιο φαινόμενο νομιμοποιημένης εκμετάλλευσης με τεράστια ιδιωτικά και ιδιοτελή κέρδη και τεράστιες απώλειες για την ανθρωπότητα, και ακόμα χειρότερα, να φτάνουν στο δικαίωμα του μισού πληθυσμού πάνω στον άλλο μισό για κάθε είδους ασέλγεια, μέχρι και την δολοφονία! Αλίμονο, οι θήτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τις απώλειες της ανθρωπότητας από την κυριαρχία τους.

Γι’ αυτό δεν είναι απλώς «Γυναικοκτονία» αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και δεν θα ανατραπεί ποτέ αν δεν ανατραπούν όλες οι παθογένειες των εκμεταλλευτικών συστημάτων που το τροφοδοτούν.

 Ο καπιταλισμός προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να αποκόψει τα εγκλήματα κατά των γυναικών από τη γενεσιουργό αιτία που βρίσκεται στην ουσία των εκμεταλλευτικών σχέσεών του με ποινές, διαπαιδαγώγηση, νομοθεσία, νουθεσίες, «καλές πρακτικές» και Οδηγίες ηθικοπολιτικής, για να απενοχοποιηθεί από την παραγωγή των προϋποθέσεων αυτών των ανισοτήτων και των εγκλημάτων. Ποτέ δεν θα μπορέσει να το πετύχει, παρότι σκορπίζει άφθονες αυταπάτες και στις γυναίκες και σε όσους έχουν την αφέλεια να τον πιστεύουν ή παριστάνουν τους θεραπαίνιδες του συστήματος. Οι κυρίαρχοι δεν καταλαβαίνουν από αυτά. Καταλαβαίνουν μόνο από τη δύναμη.

 Μα ούτε και στον σοσιαλισμό μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν αυτές οι καταστάσεις γιατί μια ριζωμένη πατριαρχία σε αμέτρητες χιλιετίες γενεών και συστημάτων, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί μηχανιστικά, μαζί με την εξαφάνιση της υλικής τους βάσης (εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο). Επιβιώνουν μαζί με κάθε οπισθοδρομική αντίληψη, όπως των θρησκειών, των ιδεοληψιών και της μεταφυσικής και σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές επανέρχονται για να γυρίσουν και πάλι τον κόσμο στην τραγική και αιματηρή προϊστορία του. Το είδαμε στις σοσιαλιστικές χώρες και στην απίστευτη πισωδρόμησή τους με την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

 Μια φωτογραφία, άπειρα ονόματα, άπειρα θύματα, με ποτάμια αίματος και μια λίμνη αδικιών, μέσα στην οποία πνίγεται ο μισός πληθυσμός της γης, κατακτώντας τον ουρανό, που ποτέ δεν τους χάρισαν, μέσω του Άδη! 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου