Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Κίνα: Οι παθογένειες του καπιταλισμού της κτυπούν την πόρτα

Οι «αριστεροί» θεωρητικολόγοι της Κίνας που «οικοδομεί τον σοσιαλισμό δια του καπιταλισμού», είναι άγνωστο ποια επιχειρήματα θα βρουν για να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση πρώτων ισχυρών παθογενειών του καπιταλισμού μετά από δεκαετίες αδιατάρακτης «κεντρικά σχεδιασμένης» ανάπτυξής του στη χώρα. 

 

 Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες – μονοπώλιο της Κίνας, η China Evergrande Group, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, η οποία αναπτύχθηκε σε 25 χρόνια μέσα από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με εξαγορές, συγχωνεύσεις, κεφαλαιοποίηση κερδών και κρατική στήριξη, κυρίως στα ακίνητα, αποκάλυψε, ευρισκόμενη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας), ότι οι νομοτέλειες του καπιταλισμού ούτε «σχεδιάζονται», ούτε ελέγχονται, ούτε αποκρύπτονται. Το αφήγημα του ρεβιζιονιστικού «Σχεδίου και Αγοράς» που δήθεν θα έφερνε ένα μεικτό καπτιταλιστικο-σοσιαλιστικό σύστημα χωρίς κρίσεις (!) με τελικό στόχο το κτίσιμο τους σοσιαλισμού με καπιταλιστικά εργαλεία και υλικά, επλήγη ανεπανόρθωτα.

 Η εταιρεία - γίγαντας με χρέη ίσα με το 2% του Κινεζικού ΑΕΠ, απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Κίνας, αλλά και την παγκόσμια αγορά ακινήτων! Μεγάλες ανησυχίες εκφράζονται σε πολλές μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.

 Όμως δεν είναι μόνο αυτή. Και μια μικρότερη, ομοειδής εταιρία, η Kaisa Group, έχει την ίδια τύχη αφού υποβαθμίζεται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας, επιβεβαιώνοντας την έλευση των κρισιακών φαινομένων στο κινεζικό καπιταλιστικό μοντέλο. Το κινεζικό κράτος μπορεί να παρέμβει και να σώσει, για την ώρα, την κατάσταση, αν το κάνει, μιμούμενο τα άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, όταν διαθέτουν τεράστια ποσά που πληρώνουν οι λαοί για να διασωθούν τα κεφάλαια που τους πίνουν το αίμα αλλά αυτά γίνονται μόνο στην αρχή της εμφάνισης τέτοιων κρίσεων.

Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί αυτά τα φαινόμενα για να συσσωρευτούν σε σημείο που να μιλάμε για την πρώτη σοβαρή οικονομική κρίση του «κινεζικού καπιταλισμού». Οι ασκοί του καπιταλισμού όμως άνοιξαν. Τώρα, πάνω στην ανάπτυξή της και στον αγώνα για την παγκόσμια πρωτιά στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ!

 Κατά τα άλλα, οι ιδεολόγοι του οπορτουνισμού, μπορούν να μας πουν και πάλι πως η Κίνα κτίζει το σοσιαλισμό αλλά οι δογματικοί κομμουνιστές δεν καταλαβαίνουν τον νέο τρόπο οικοδόμησής του με… καπιταλισμό!

 

 https://www.amna.gr/home/article/607492/Fitch-Se-kathestos-epilektikis-chreokopias-oi-etairies-akiniton-Evergrande-kai-Kaisa-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου