Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Οι βάσεις και η σκληρή αλήθεια του ιμπεριαλιστικού κόσμου

Για να μη ξεχνιόμαστε.

 Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός

 -Σήμερα, ο στρατός των ΗΠΑ διατηρεί περίπου 750 στρατιωτικές βάσεις σε 80 κράτη. Συγκριτικά, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία διατηρούν λιγότερες από 20 η καθεμιά, ενώ η Κίνα 4.

-Οι ΗΠΑ να δαπανούν περίπου 150 δισ. δολάρια τον χρόνο για τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.

-Σύμφωνα με τη «δεξαμενή σκέψης» «American Enterprise Institute», ο στόχος της νέας διάταξης ήταν «να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο συνοριακών οχυρών», με τον αμερικανικό στρατό να αποτελεί «το "παγκόσμιο ιππικό" του 21ου αιώνα».

 

-Ο σχεδιασμός προσαρμόστηκε στην ανάπτυξη μικρότερων και πιο ευέλικτων βάσεων σε περισσότερα σημεία του πλανήτη.

-Αυτό συμβαίνει και στην Αλεξανδρούπολη, όπου τυπικά δεν υπάρχει αμερικανική βάση, ωστόσο τη θεωρούν συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνα και Ρωσία, μετατρέπει σε στόχους πρώτης γραμμής τις χώρες όπου λειτουργούν αμερικανικές βάσεις, ενώ το αρνητικό αποτύπωμα για τον λαό επεκτείνεται και σε πολλούς ακόμα τομείς.

-Οι βάσεις και οι χώρες που τις φιλοξενούν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους από αντίπαλες δυνάμεις και αυτό το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες.

-Αμερικανός ανθρωπολόγος, ο Ντέιβιντ Βάιν, στην έρευνά του με τίτλο «Base Nation: How US Military Bases Abroad Harm America and the World»: «Η παρουσία αμερικανικών βάσεων μπορεί να μετατρέψει μια χώρα σε στόχο ξένων δυνάμεων».

-Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη: «οι ευρωπαϊκές χώρες που συμφωνούν με αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτίθενται σε απειλή πιθανού ανταποδοτικού χτυπήματος. Είναι προφανές!».

-Άρθρο του αμερικανικού «Foreign Policy» - 2019: «οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στη Ρωσία και την Κίνα να καταστρέψουν τις αμερικανικές βάσεις και τα δίκτυα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις ΗΠΑ».

-Ο στρατός των ΗΠΑ εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και παράγει άλλες μορφές ρύπανσης από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον οργανισμό, εταιρεία ή οντότητα στον κόσμο.

 -«Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει αντιδημοκρατικούς και αυταρχικούς οικοδεσπότες βάσεων σε Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Τζιμπουτί, Ελλάδα, Ιράκ, Κουβέιτ, Κιργιζία, Μαρόκο, Πακιστάν, Παναμά, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς».

-Έρευνα, του καθηγητή του Πανεπιστημίου του «Johns Hopkins» Κεντ Κάλντερ, διαπιστώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να υποστηρίζουν δικτάτορες σε κράτη όπου φιλοξενούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Οι πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες των βάσεων  από το 2001 έως και το 2013 μοιράστηκαν πάνω από 385 δισ. δολάρια, όσο είναι το κόστος των συμβολαίων που υπέγραψε το Πεντάγωνο.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης, 4-5/9/2021

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/9/2021&id=18326&pageNo=15

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου