Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Εκ βαθέων Μίκη…

 Σε γνώρισα νέος, 1964 στα εγκαίνια της Λέσχης της ΔΝΛ Σερρών και το 1965 βρεθήκαμε ξανά, όταν ήρθες στις Σέρρες, τότε που η ΚΥΠ ανατίναξε τα γραφεία μας, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) και με τραβολογούσαν στην Ασφάλεια, ανακρίσεις, ξύλο... 

 

 

 Στενοχωρήθηκα όταν αποχώρησες από το ΚΚΕ στη διάσπαση του 1968. Δεν το περίμενα. Δεν το ήθελα. Εμείς όμως σε τραγουδούσαμε στις φυλακές, τις εξορίες, στα υπόγεια, στους δρόμους… ήταν τα δικά μας τραγούδια!

  Έκλαψα όταν νόμισα πως με άγγιζε ο θάνατος από μαύρο και σιγοψιθύρισα το τραγούδι: "Αυτούς που βλέπεις θα τους ξαναΐδείς … έναν μονάχα δεν θα βρεις, τον πιο μικρό…" νομίζοντας πως γράφτηκε για μένα!

 Πορευτήκαμε παράλληλα και κάποια στιγμή, το 1978, ιδρύσαμε στη Θεσσαλονίκη την Κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς, σε κοινό αγώνα για αγωνιστική και πραγματική ενότητα. Ατελείωτοι ο ι διάλογοι και οι αγώνες. Είδες κι εσύ πως αυτοί που διασπάστηκαν ήταν αρνητές ιδανικών, όχι απλώς «κάποια άλλη άποψη».

 

 Ξαναβρεθήκαμε το 2014, μου έκανες παράπονα και ανοίξαμε έναν ατελείωτο διάλογο που κατέληξε σε μια μεγάλη παραδοχή: «Μα κι εμένα οι αγώνες μου εκεί είναι, εκεί έγιναν, στο ΚΚΕ»!

 Το άκουσα με χαρά να το βεβαιώνεις δημόσια, το 2015, όταν το ΚΚΕ σε τίμησε για τα 90 χρόνια σου.

 

...και το βεβαίωσες ξανά και για πάντα, ξεκαθαρίζοντας πώς θα παρουσιαστείς στους ουρανούς!!!

 Μίκη, εγώ αυτά κρατάω από τη ζωή σου. Σε τιμώ και σε τραγουδώ, μαζί με όλους εκείνους τους συναγωνιστές πιστεύω, για τους αγώνες που αφιέρωσες στον λαό μας. Αυτό το μεγάλο που είναι «ο δικός μας Μίκης».

 Καλό σου ταξίδι.

 

                                Εγκαίνια της λέσχης της ΔΝΛ Σερρών - 1964



Βλέποντας με συγκίνηση φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στις Σέρρες το 1964 και 1965



Το φύλλο του περιοδικού της ΔΝΛ "Η Γενιά μας" τον Δεκέμβρη του 1965 με ένα προφητικό σκίτσο

 

  

Από την επίσημη πρώτη παρουσίαση της Κίνησης Ενότητας της Αριστεράς. Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 1979.

Στο πάνελ από αριστερά: Ν. Νικολαΐδης, εργάτης, Γιάννης Γαλανός, γιατρός, Χ. Θυμιογιάννης, πρώην βουλευτής, Τάκης Κουλάνδρου, ασφαλιστής, Μίκης Θεοδωράκης, Δημ. Χατζηεμμανουήλ, δικηγόρος, Μάκης Τρικούκης, δικηγόρος, Στέργιος Βασιλείου, αδαμαντόδετης – χρυσοχόος και Χρ. Χατζηαντωνίου.

 

Μίκης εκ βαθέων. Ένα παράπονο, μια εξήγηση, μια παραδοχή και μια αποθέωση του ΚΚΕ!

 

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2015/07/blog-post_29.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου