Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Νόμπελ, επιστήμη και καπιταλισμός

Η είδηση λέει: «Η Γαλλίδα Εμανουέλα Σαρπεντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Α. Ντούντνα τιμήθηκαν, στις 7/10/2020, με το φετινό Νόμπελ Χημείας, για την «ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας του γονιδιώματος»: Ενα από τα πιο «κοφτερά» εργαλεία της γενετικής τεχνολογίας το γενετικό «ψαλίδι» CRISPR/Cas9 με το οποίο μπορούν να αλλάζουν το DNA ζώων, φυτών και μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.»!

 

Και αμέσως το επικίνδυνο ερώτημα προβάλει απειλητικά: Σε ποιού χέρια θα βρεθεί αυτή η ευρεσιτεχνία της γενετικής; Στα χέρια των πολυεθνικών για να γεμίσουν τον κόσμο με μεταλλαγμένα ζώα και φυτά και με αυτά να ταΐζουν φτηνά τους λαούς και ιδίως τους εργαζόμενους για να μη ζητάνε αυξημένη αμοιβή; Στα χέρια των καπιταλιστικών εξουσιών που δεν λογαριάζουν τίποτα, για απόπειρες «παραγωγής», με το γενετικό «ψαλίδι» CRISPR/Cas9, «πιθηκανθρώπων» με ικανότητα για παραγωγική εργασία, χωρίς σκέψη, κρίση και λόγο;

 

Η επιστήμη, λένε, είναι ουδέτερη, δεν φταίει για τη χρήση των ανακαλύψεων της. Φυσικά, όπως, η πυρίτιδα του Αλ. Νόμπελ,  ο ορείχαλκος και το μολύβι των σφαιρών δεν φταίνε για τη φονική χρήση τους. Το θέμα είναι σε ποιών τα χέρια βρίσκονται. Τότε τα πράγματα ανατρέπονται, πολύ δε περισσότερο όταν η επιστήμη ερευνά κατά παραγγελία ή υποτάσσει την έρευνα και τα αποτελέσματά της σε ιδιωτικά, εκμεταλλευτικά συμφέροντα τάξεων και εξουσιών όπως του κεφαλαίου.

 

Αυτό που λένε για την «σύνδεση» των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις…

 

Δείτε ακόμη:

 Ποια τάξη ελέγχει τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/12/blog-post_02.html

 

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2012/01/blog-post_08.html

 

Πλήρης η παγκόσμια ηλεκτρονική παρακολούθηση

https://aristeripolitiki.blogspot.com/2013/08/blog-post.html

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου