Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Πρώτα να αποκηρύξουν τας ιδέας των…







Η επιστράτευση και το φασιστικό καθεστώς


20 Ιουλίου 2017, 43η επέτειο από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.



 Φυλακές Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης
 







Ξυπνήσαμε πρωί ανήσυχοι. Μάθαμε από το «τσικρίκι» το παράνομο ραδιόφωνο ότι η Τουρκία κινείται στρατιωτικά στην Κύπρο και εισβάλει, βομβαρδίζει….



Η κυβέρνηση κήρυξε γενική επιστράτευση.



Το στρατόπεδο απέναντι από τις φυλακές το βλέπαμε σε αναβρασμό. Οχήματα, πολυβόλα, κανόνια όλα σε αλαλούμ κίνηση… επιστρατευμένοι με ένα πιστόλι και πολιτικά. Ούτε ρούχα ούτε όπλα είχε το στρατόπεδο επιστράτευσης!



Βγήκαμε στο προαύλιο της φυλακής. Ζητάμε να δούμε τον Διοικητή. Μας δέχεται. Του υποβάλλουμε αίτημα να επιστρατευθούμε για την πρώτη γραμμή…



-       Θα διαβιβάσω αμέσως το αίτημά σας στο ΓΕΣ μας λέει.



Περνούσαν οι ώρες, οι ειδήσεις έρχονταν συνεχώς… και ο Διοικητής από εμάς μάθαινε τα νέα, ήξερε ότι έχουμε πηγή πληροφόρησης και έκανε στραβά μάτια.



Κάποια στιγμή έρχεται μια κατάπτυστη απάντηση του ΓΕΣ: «Οι κομμουνισταί οφείλουν πρώτα να αποκηρύξουν μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού τας ιδέας των, τον κομμουσμόν, το Κομμουνιστικόν Κομμα και τας παραφυάδας αυτού και κατόπιν θα εξετασθεί οιοδήποτε αίτημά των»!



Αυτή ήταν η νοοτροπία των φασιστών. Και ο Μεταξάς την ίδια απάντηση έδωσε το 1940 στους κομμουνιστές εξόριστους και φυλακισμένους όταν με ίδιο αίτημα ζήτησαν να σταλούν στο Μέτωπο. Και ας δημοσίευσε το γράμμα του Ζαχαριάδη. Τους κράτησε στις φυλακές για να τους παραδώσει τους Γερμανούς φασίστες για να τους εκτελέσουν, όπως οι 200 της Καισαριανής. Ο φασισμός πάνω από την πατρίδα ήταν η αρχή αυτών των  πατριδοκάπηλων.  





*Βγήκαμε από τη φυλακή στις 26 Ιουλίου 1974, μετά την πτώση της χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου