Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νόμος είναι το Δίκαιου του….



Νόμος είναι το Δίκαιο του κεφαλαιοκρατη.


Φίλος, όταν του είπα για τα τεράστια κέρδη των πολυεθνικών και τα τεράστια πλούτη των καπιταλιστών που καταντάει, μερικές δεκάδες από αυτούς να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και πλούτο από δισεκατομμύρια φτωχούς του κόσμου μου απάντησε: «Μπορεί αλλά τα κέρδη αυτά, με εξαίρεση τα «μαύρα» που δεν είναι πολλά σε σχέση με αυτά που βλέπουμε, είναι νόμιμα. Με τήρηση της νομοθεσίας και των συνταγμάτων γίνονται»!

Σκέφτηκα ότι έχει απόλυτο δίκαιο! Νόμιμα είναι τα κέρδη. Γιατί είναι νόμιμα; Γιατί αυτό κατοχυρώνουν οι νόμοι και τα συντάγματα. Και ποιοι κάνουν τους νόμους και τα συντάγματα; Μα αυτοί που έχουν την εξουσία. Δηλαδή όπως και να το κάνουμε το θέμα είναι πάντα ποιος κατέχει την εξουσία και βάζει τους νόμους του ώστε να νομιμοποιεί μετά κάθε πράξη που τον συμφέρει.

Νόμος είναι το Δίκαιο του εργάτη.


Του απάντησα: "Σωστά! Αυτό που λες σημαίνει ότι αν οι εργαζόμενοι πάρουν την εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο και με νέους νόμους και συντάγματα που θα κάνουν θα βγάλουν (οι νόμοι) παράνομα όλα τα κέρδη των καπιταλιστών μέχρι σήμερα, θα κατασχεθούν ως παράνομη κλοπή εργασίας, θα τους ζητηθεί να δουλέψουν για να επιστρέψουν όσα έφαγαν και δεν τα έχουν για να κατασχεθούν, θα απαγορευτεί να παίρνουν το προϊόν που βγάζουν οι εργάτες ως ιδιοκτησία τους και θα τους ανήκει μόνο ο μισθός σύμφωνα με τη αξία της εργασίας που θα κάνουν αν θέλουν να τρώνε ψωμί, δεν θα είναι νόμιμα όλα αυτά; Αφού θα το λένε οι νόμοι και το σύνταγμα"!

Το «Φυσικό Δίκαιο».

Έτρεξε να βρει τεκμηρίωση ότι το δίκαιο του κεφαλαιοκράτη είναι «Φυσικό Δίκαιο» και όχι ανθρώπινο ώστε να μη παραδεχτεί ότι οι τάξεις και οι άνθρωποι θέτουν το κάθε Δίκαιο. Είχε πρόβλημα με την ιστορία που δεν τον δικαίωνε. Είχε πρόβλημα με τη σκληρή πραγματικότητα που δεν τον δικαιώνει.

Το μόνο που του είπα είναι ότι έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα στην όλη του προσπάθεια. Οι εργάτες μπορούν να παράγουν και να υπάρξουν χωρίς τον καπιταλιστή αλλά ο καπιταλιστής χωρίς την εκμετάλλευση των εργατών ποτέ. Ο εργάτης παράγει πλούτο ενώ ο καπιταλιστής κλέβει πλούτο. Οι εργάτες μπορούν να επιλέξουν «διευθύνοντα μάνατζερ» για να διεκπεραιώνει τις αποφάσεις τους για το πώς και που θα πάει ο πλούτος που παράγουν, ο καπιταλιστής χωρίς τους εργάτες απλά πεθαίνει από την πείνα αφού δεν ξέρει ούτε το ψωμί του να βγάλει. Άρα η πηγή του πλούτου και η πραγματική πηγή κάθε εξουσίας που είναι η παραγωγή βρίσκεται στα χέρια του εργάτη, είτε αυτός το έχει συνειδητοποιήσει είτε όχι.

Έτσι το «Φυσικό Δίκαιο» είναι εκ των πραγμάτων το Δίκαιο του Εργάτη.

...γιατί όλη η αλήθεια κρύβεται στο παρακάτω σύνθημα:

2 σχόλια:

  1. «Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του, και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής! Μ' αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του. Και πολλές φορές το καταφέρνουν αυτό και μας πείθουν μάλιστα ότι έτσι είναι όπως τα λένε»...

    ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
    (Από τον Λόγο στη Λαμία, 22 Οκτωβρίου 1944)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό αυτό που είπε ο φίλος, σωστή και η δική σου σκέψη... Φυσικά και το Δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά την διάσταση των απαγορεύσεων της κυρίαρχης ελίτ, εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένα ήθη και εσμοί που επιβιώνουν δίπλα στα συμφέροντα (ανθρωποκτονία, βιασμός κλπ), αλλά κυριαρχεί η ιδεολογική και οικονομική βάση της εκάστοτε ιστορικά άρχουσας τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή