Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ποια τάξη ελέγχει τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας;


Για όσους αφελείς νομίζουν ότι η νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το φ/β και το διαδίκτυο είναι «πρωτόγνωρο όπλο» στα χέρια της εργατικής τάξης η οποία δήθεν τώρα μπορεί να συνεννοηθεί και να οργανωθεί χωρίς τον έλεγχο της εξουσίας του κεφαλαίου! Κούνια που τους κούναγε…


Android ο κατάσκοπος

Από το in.gr


Κρυφό λογισμικό σε πολλά smartphone «καταγράφει και μεταδίδει τα πάντα»

 
Βίντεο του προγραμματιστή Τρέβορ Έκχαρτ δείχνει πώς το κρυφό λογισμικό καταγράφει σχεδόν τα πάντα

Εκατομμύρια κινητά Android, Blackberry και Nokia τρέχουν μια κρυφή εφαρμογή που καταγράφει τις επικοινωνίες και τη θέση του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του, αποκαλύπτει ένας 25 χρονος Αμερικανός προγραμματιστής.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ο Τρέβορ Έκχαρτ δείχνει ένα κινητό Android που καταγράφει τους τηλεφωνικούς αριθμούς των εξερχόμενων κλήσεων, τα SMS και τις διαδικτυακές αναζητήσεις του χρήστη. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα μεταδίδονται στη συνέχεια στον κατασκευαστή του εν λόγω λογισμικού, την αμερικανική εταιρεία Carrier IQ.


To «κρυφό» πρόγραμμα της Carrier ΙQ βρίσκεται προεγκατεστημένο σε 130 εκατομμύρια συσκευές Android, Blackberry και Nokia, αναφέρει το CNet.


H πρώτη αντίδραση της Carrier IQ μετά την αποκάλυψη ήταν να απειλήσει τον νεαρό προγραμματιστή με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό της είναι ένα «διαγνωστικό εργαλείο» που διευκολύνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον ποιοτικό έλεγχο των υπηρεσιών τους.


Η εταιρεία διαβεβαίωσε επίσης ότι το πρόγραμμα δεν καταγράφει τα πλήκτρα που πατάει ο χρήστης, δεν διαβάζει το περιεχόμενο των email και των SMS, ούτε μεταδίδει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην Carrier IQ.


Λίγο αργότερα, όμως, η Carrier IQ αναγκάστηκε να αποσύρει τις απειλές της και να ζητήσει συγγνώμη από τον Έκχαρτ, καθώς έλαβε επιστολή από την οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στη ψηφιακή εποχή, Electronic Frontier Foundation, σύμφωνα με την οποία η έρευνα και το βίντεο του προγραμματιστή δεν παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία.


Το βίντεο του Έκχαρτ, μάλιστα, φαίνεται να καταρρίπτει τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας. Δείχνει, για παράδειγμα, το λογισμικό να καταγράφει το περιεχόμενο ενός SMS που γράφει «hello world». Δείχνει επίσης το λογισμικό να καταγράφει τα πλήκτρα που πατάει ο χρήστης για να καλέσει έναν αριθμό, καθώς και τους όρους μιας διαδικτυακής αναζήτησης στο Google, παρόλο που η αναζήτηση αυτή πραγματοποιείται μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης HTTPS.


Επιπλέον, ο Έκχαρτ επισημαίνει ότι το κατασκοπευτικό πρόγραμμα είναι κρυμμένο τόσο «βαθιά» στο λογισμικό του τηλεφώνου ώστε η αφαίρεσή του είναι αδύνατη χωρίς τη διαγραφή όλων των δεδομένων και την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.


Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο αν το λογισμικό της Carrier IQ χρησιμοποιείται και στην Ευρώπη.


Στις ΗΠΑ, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sprint επιβεβαίωσε στο CNet ότι συνεργάζεται με την Carrier IQ. Διαβεβαίωσε όμως ότι χρησιμοποιεί τα επίμαχα δεδομένα προκειμένου να εντοπίσει προβλήματα στο δίκτυό της και να βελτιώσει την «εμπειρία» των χρηστών, χωρίς όμως να παρακολουθεί τις κινήσεις και το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους.


Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και η Research in Motion, η κατασκευάστρια των Blackberry, που τονίζει ότι δεν προεγκαθιστά ούτε εγκρίνει για τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της την τοποθέτηση αυτού του λογισμικού. Η RIM pροσθέτει ότι δεν έχει ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του λογισμικού.

Την καταγγελία του Έκχαρτ διέψευσε και η Nokia που διέψευσε ότι εγκαθιστά το λογισμικό στα κινητά της που χρησιμοποιούν το δικό τους λογισμικό.

****** 

Τα μέσα και ποια τάξη τα ελέγχει πρώτη


Wikileaks: «Ποιοι και πως μας παρακολουθούν όλους»


http://moxabeti.blogspot.com/2011/12/wikileaks.html  

Σοκαριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μεγάλος Αδελφός μπορεί εύκολα και γρήγορα- με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών- να μας παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, φέρνει στο φως η ομάδα του Wikileaks. Τα λίαν ανησυχητικά στοιχεία του Wikileaks που δημοσιεύονται από το ιταλικό περιοδικό L’ Espresso, ενισχύουν έναν ευρύτατα διαδεδομένο φόβο: ότι μπορούν να μας παρακολουθούν όλους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παγιδεύονται καθημερινά δισεκατομμύρια πληροφορίες από τηλεφωνήματα, mail και sms, με τη βοήθεια ενός δικτύου ιδιωτικών εταιρειών.


Πρόκειται για μια σοκαριστική, “κολοσσιαία” -όπως χαρακτηρίζεται- βάση δεδομένων που αποδεικνύει πως η ζωή του οποιουδήποτε μπορεί να “κλαπεί”, να αντιγραφεί και να αναλυθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο.


Όπως τονίζεται, τα πάντα βρίσκονται υπό παρακολούθηση: φαξ, σταθερά και κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, προγράμματα όπως το Skype…Στην κατασκοπεία συνεισφέρουν ιδιωτικές εταιρείες που θέτουν τις υπηρεσίες τους στην διάθεση δημοκρατιών και δικτατοριών.


Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα όπως το δημιούργημα της εταιρείας Hacking Team, στο Μιλάνο, το “Remote Control System”, το οποίο “ενοικιάζεται” προς 200000 ευρώ ετησίως και λειτουργεί ως ένας άλλος “007″ που εισχωρεί στον υπολογιστή ή στο smartphone και το μετατρέπει σε κατάσκοπο της ιδιωτικής μας ζωής: αντιγράφει και αποστέλλει τα μέιλ, τους κωδικούς πρόσβασης, τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τα κείμενα που γράφουμε.


Μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει εν αγνοία μας την βιντεοκάμερα, την φωτογραφική μηχανή, ή το μικρόφωνο των ηλεκτρονικών συσκευών, καταγράφοντας και μεταδίδοντας ταυτόχρονα τις όποιες συνομιλίες.


Άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η γερμανική Ultimaco η οποία προσφέρει ένα σύστημα μαζικής παγίδευσης πληροφοριών, που αποθηκεύει δεδομένα από σταθερή και κινητή τηλεφωνία, από το ίντερνετ και το Skype. Τα συγκεντρώνει όλα και τα ομαδοποιεί σε τεράστιες βάσεις που απομνημονεύουν 100000 δεδομένα το δευτερόλεπτο.

ΠΗΓΗ: greeknation.blogspot.com  


2 σχόλια:

  1. Μετά συγχωρήσεως είσαι άσχετος από τις καινούργιες τεχνολογίες και μάλλον κάποιας ηλικίας και νοοτροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Asxete,
    Σε τι ακριβώς είμαι άσχετος; Στη τεχνολογία ή στην πολιτική παρακολούθησης των πάντων; Στο τελευταίο μην ορκίζεσαι καθόλου δεδομένου ότι 5 δεκαετίες τώρα παρακολουθώ (και με παρακολουθούν) κάθε παρόμοια πολιτική. Από τους χειρόγραφους φακέλους της Ασφάλειας μέχρι τα λογισμικά της DIA που εισέρχονται στο εσωτερικό κάθε οργανισμού στον κόσμο, άσε που εμείς έχουμε και συμβάσεις μέσω του ΣΕΓΚΕΝ. Λες να είμαι άσχετος;

    Όσο για τη τεχνολογία αυτό που έχω να πω είναι ότι ποτέ οι τάξεις των εκμεταλλευομένων δεν μπορεί να έχει την κατοχή και διεύθυνσή τους. Αλλιώς δεν θα ήταν εκμεταλλευόμενες. Τώρα αν εσύ είσαι τεχνικός σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται αυτό με τη πολιτική χρήση των τεχνολογιών.

    Οι ειδήσεις που έγραψα δεν είναι από το κεφάλι μου αλλά από ειδησεογραφία. Ωστόσο πολλά είναι κοινώς γνωστά δεν χρειάζονται τεχνικές γνώσεις για να μάθεις πχ τον ρόλο του ΕΣΕΛΟΝ. Χρειάζεται πολιτική σκέψη. Αν δεν την έχεις πάει χαράμι η γνώση των νέων τεχνολογιών.

    Μου αρέσει ο ηλικιακός ρατσισμός που κάνεις. Λες να είσαι περιούσιος νέος και κατέχεις κάτι που οι μεγάλοι δεν μπορούν να έχουν; Μήπως μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο; Είσαι σίγουρος ότι στα 60 σου θα είσαι πιο κουτός από τα 20;;; είσαι σίγουρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή