Κυριακή 21 Απριλίου 2024

21η Απριλίου 1967. Η ανατριχίλα μιας ημέρας που έγινε ατελείωτη νύχτα

 

57 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα:

 ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

 Σέρρες, 06:30 το πρωί: Στρατιώτες, χωροφύλακες και τανκς στους δρόμους… μπλόκα και συλλήψεις… αλυσίδες στα χέρια μας. Άρχιζε η 7χρονη δικτατορία.

  Ακόμη ακούγεται στα αυτιά μου το ραδιόφωνο:

 «…αι ένοπλοι δυνάμεις ανέλαβον την εξουσίαν… απαγορεύεται, απαγορεύεται, απαγορεύεται… Πας κυκλοφορών μετά την δύσιν του ηλίου, θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως…»


 

  Με αυτό το ανατριχιαστικό ραδιοφωνικό μήνυμα ξημέρωσε, πριν 57 χρόνια, η 21η Απριλίου 1967. Και η χούντα πραγματοποίησε την απειλή της να «πυροβολεί άνευ προειδοποιήσεως», εκτελώντας εν ψυχρώ, ήδη πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας: την 24χρονη Μαρία Καλαβρού, τον 15χρονο Βασίλη Πεσλή. τον Μακρονησιώτη αντιστασιακό, Παναγιώτη Ελή. Οι θύτες-αξιωματικοί του στρατού πήραν και προαγωγή! Η «αναίμακτος», κατά τους κομπασμούς των δικτατόρων, «εθνοσωτήριος επανάστασις» ευθύνεται για 247 κατονομασμένες περιπτώσεις θανάτων - δολοφονιών. 

      Η δικτατορία δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» ή απλώς «η ανταρσία μιας ομάδας επίορκων αξιωματικών». Ήταν ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο από την άρχουσα τάξη, την ΚΥΠ, τη χούντα και τις ξένες υπηρεσίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Τα σχέδιά τους σκοτεινά για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μ. Ανατολής, στην ένταση του ψυχρού πολέμου και των σχεδίων επίθεσης κατά του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

 Οι συλληφθέντες την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος ανήλθαν σε όλη τη χώρα σε 8.270, άνδρες και γυναίκες. Στη συνέχεια οι 6.118 εξορίστηκαν στη Γυάρο και τη Λέρο. Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν άρρωστοι και υπερήλικες, ενώ, αρκετοί που κρατήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, κακοποιήθηκαν άγρια.

     Παραμένουν επίσης, 57 χρόνια μετά, «αταυτοποίητοι» 16 νεκροί της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην αφάνεια οι στρατιωτικοί και οι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους  ή τραυματίστηκαν, καθώς αντέδρασαν στο πραξικόπημα,  αλλά και κατά το «βασιλικό πραξικόπημα-οπερέτα» της 13ης Δεκεμβρίου 1967.

 

 Ο λαός όμως δεν υποτάχθηκε. Με την αντίστασή του οδήγησε τη χούντα σε αποδόμηση και ανικανότητα να επιβληθεί. Το δε έγκλημα στην Κύπρο για χάρη του ΝΑΤΟ, ήταν το κύκνειο άσμα της.

 Δυστυχώς, το καθεστώς που διαδέχτηκε τη χούντα παρέμεινε πολιτικό καθεστώς της δικτατορίας του κεφαλαίου, μέσα από έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό χούντας, Αμερικανών, και αστικών πολιτικών δυνάμεων για να μη διαταραχθεί η συνέχειά της εξουσίας τους. 


  Ο αγώνας όμως κατά της συνεχιζόμενης ταξικής δικτατορίας του κεφαλαίου, με τη μορφή της αστικής δημοκρατίας συνεχίζεται μέχρι της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 57 χρόνια μετά, τιμάμε την ιερή μνήμη των αγωνιστών και αγωνιστριών της αντιδικτατορικής αντίστασης που έπεσαν στο δίκαιο αγώνα, όσους και όσες χάσαμε πρόωρα από τα ανεπούλωτα τραύματα και τις κακουχίες της φυλακής και της εξορίας, αλλά και πρόσφατα, σε άνιση μάχη κι αγώνα, με ανήκεστα νοσήματα.

 Σήμερα που ο ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε ολομέτωπες αιματηρές επιθέσεις ενάντια στους λαούς και το φασιστικό τέρας σηκώνει και πάλι κεφάλι στην Ευρώπη και τον κόσμο, πρέπει να υψώσουμε και πάλι στα ύψη και στους νέους αγώνες μας το μοναδικά σωστό σύνθημα απέναντί τους:

 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου