Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Εκλογές στην Κούβα 2023

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει τόσο πλατιά δημοκρατία με άμεση συμμετοχή του λαού, όπως η Κούβα. Η δημοκρατία της είναι η πολιτική μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου!

Όλος ο λαός συμμετέχει στις διαδικασίες από την αρχική συζήτηση για εκλογές και προβλήματα του λαού και της χώρας, την συζήτηση ανάδειξης από κάθε «γειτονιά» (μικρή εκλογική περιφέρεια), των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων, κοινοταρχών κλπ, την ψηφοφορία για να αναδειχτούν οι υποψήφιοι που θεωρούνται πιο ικανοί. Τελικά επιλέγεται ο ικανότερος υποψήφιος από τις διαδικασίες αυτές και εκτίθεται στις εκλογές. Για να βγει βουλευτής ο υποψήφιος που επέλεξαν όμως οι συνελεύσεις πρέπει να πάρει 50%+1. Διαφορετικά η θέση μένει κενή ή επαναπροκηρύσσεται. Οι εκλεγέντες όμως λογοδοτούν τακτικά και αν αποτύχουν στην υλοποίηση των υπεσχημένων μπορούν να καθαιρεθούν από τη συνέλευση της περιοχής που τον εξέλεξε, δεν θα περιμένουν μέχρι τις άλλες εκλογές ανεχόμενοι έναν ανίκανο!

  Το ΚΚΚ Δεν μετέχει χωριστά ως κόμμα στις εκλογές. Οργανώνει της συνελεύσεις και αν είναι ικανά τα στελέχη του γίνονται υποψήφιοι από αυτές, αν όχι δεν γίνονται! Σημειώνουμε όμως ότι στελέχη του ΚΚΚ γίνονται τα πλέον μαχητικά και δημιουργικά στοιχεία κάθε περιοχής και κάθε τόπου δουλειάς, όχι όποιος είναι μέλος, ούτε όποιος θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει παράνομα μέσα όπως χρηματισμός, υποσχέσεις ρουσφέτια κλπ. Ο ρόλος ενός ΚΚ δεν είναι να εξουσιάζει αλλά να οργανώνει και να υπηρετεί τον λαό και να κρίνεται από αυτόν.

 ****

  Εκλογές στην Κούβα: Υπερασπίζοντας την επανάσταση

 Τα κύρια χαρακτηριστικά της λαϊκής εκλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας στην Κούβα.

 • Δημόσια έγκριση υποψηφίων και μυστική ψήφος σε όλα τα επίπεδα.

• Ψήφος από τα 16.

• Μικρή εκλογική περιφέρεια.

• Υποψηφιότητες σε τοπικό , δημοτικό και εθνικό επίπεδο .

• Όλοι οι εκλεγμένοι έχουν τακτική λογοδοσία προς τους ψηφοφόρους, που μπορούν να ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή την εντολή τους..

• Η Διοικούσα Επιτροπή πραγματοποιεί ανοικτές απολογιστικές συνεδριάσεις με τους κατοίκους, καθώς όλα τα μέλη της πρέπει να διεξάγουν τακτικές ανοιχτές συνεδριάσεις στην περιοχή που έχουν εκλεγεί, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν πρόωρες εκλογές, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι.

• Πριν από τις εκλογές, διαμορφώνεται μία επιτροπή Υποψηφιοτήτων σε κάθε Δήμο με τους εκπροσώπους των λαϊκών κινημάτων: Συνδικαλιστικό κίνημα, Ομοσπονδία Γυναικών, Ομοσπονδία μικρών αγροτών, των επιτροπών για την υπεράσπιση της επανάστασης, Φοιτητικό και μαθητικό Σύλλογο.

• Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία 53% των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

• Τα μέλη της Εθνικής Συνέλευσης υπηρετούν χωρίς υψηλούς μισθούς, χωρίς προσωπικά ή οικονομικά οφέλη.

• Διατηρούν την παλιά δουλειά τους και είναι σε άδεια άνευ αποδοχών.

• Λαμβάνουν αποζημίωση που ισοδυναμεί με μισθό και επιδόματα για τα επιπλέον έξοδα για έξοδα κίνησης και διαμονή στην Αβάνα.

• Υποχρεούνται να κρατήσουν επαφή με τους ψηφοφόρους τους, να ακούνε τις καταγγελίες τους, τις προτάσεις τους και τακτικά να απολογούνται για την δραστηριοτητά τους σαν βουλευτές . Είναι ανά πάσα στιγμή ΑΝΑΚΛΗΤΟΙ.

• ΧΩΡΙΣ προσωπικές καμπάνιες, ΧΩΡΙΣ οικονομικά και άλλα είδους οφέλη, ΜΙΖΕΣ και ειδικές αποζημιώσεις και συντάξεις, ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ για την μεγάλη τιμή που τους έκανε να τους εκλέξει σε θέσεις ευθύνης.

__________________

 Απευθείας σύνδεση!

 Από τις 7:00 πμ. σήμερα (ώρα Κούβας) https://time.is/el/Cuba _σε κάποιες απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές και νωρίτερα και έως τις 6:00 μμ. 23.648 εκλογικά τμήματα, υποδέχονται τους ψηφοφόρους

• Όλοι οι Κουβανοί πολίτες 18+ ετών και έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα ψήφου

• Το 50% των υποψηφίων πρέπει να προταθούν από τη γειτονιά ή το δημοτικό διαμέρισμα και να εκλεγούν με άμεση ψηφοφορία στις τοπικές συνελεύσεις.

• Το υπόλοιπο 50% προτείνεται από τις μαζικές οργανώσεις και αποτελούνται από εκπροσώπους συνδικάτων, εργαζομένων, νεολαίας, γυναικών, φοιτητών, αγροτών και μέλη των Επαναστατικών Επιτροπών για την Άμυνα –CDR.

• Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων, ο οποίος αντιστοιχεί στον αριθμό των εδρών που θα καλυφθούν, καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Υποψηφίων λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η “αξία ως άτομο στην υπηρεσία του λαού”, ο πατριωτισμός, οι ηθικές αξίες και η δράση του στην υπηρέτηση της επανάστασης κλπ.

• Για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων στην εκλογική περιφέρεια στην οποία συμμετέχουν. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η εν λόγω έδρα παραμένει κενή εκτός εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου ψηφοφορίας.

• Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι Κουβανοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών και δεν έχουν κηρυχθεί διανοητικά ανάπηροι από δικαστήριο ή έχουν διαπράξει έγκλημα.

Η Granma επίσημο όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, καλύπτει από νωρίς “en vivo” ζωντανά τις εκλογές, με στιγμιότυπα, ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ μέσω και των ΜΚΔ της

FaceBook https://www.facebook.com/granmadigital &

Twitter https://twitter.com/Granma_Digital

 9:38 πμ. Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας (FMC), Teresa María Amarelle Boué, μέλος kai του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα νωρίς το πρωί

9:35 π.μ. Η ιστορική γενιά ψηφίζει

Ο Comandante de la Revolución, Ramiro Valdés Menéndez, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Artemisa, όπου ήταν ο πρώτος ψηφοφόρος στο σχολείο …στη γειτονιά La Matilde.

Σύμφωνα με το Cubadebate, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνοδευόταν από την επίσης υποψήφια βουλευτή, μέλος του ΠΓ και πρώτη γραμματέα του Κόμματος Gladys Martínez Verdecia.

Ο πρωθυπουργός, Manuel Marrero Cruz, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Holguín.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα αυτής της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας, εξαιρετικής στις στιγμές και τις συνθήκες που διέρχεται η χώρα, που χαρακτηρίζονται από τις επιπτώσεις του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επέβαλε στο νησί οι κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επιπτώσεων της πανδημίας.

Σήμερα δεσμευόμαστε για τον πιο στενό δεσμό με τον λαό, με μια κυβέρνηση που βγαίνει στους δρόμους και έρχεται σε επαφή μαζί του, όπως έγινε και κατά τη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τους υποψήφιους.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτές οι συναντήσεις με τον λαό θα συνεχιστούν μόλις εκλεγούν οι βουλευτές του κουβανικού κοινοβουλίου, καθώς είναι εμπλουτιστικές και αποφασιστικές συναντήσεις για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες εξαλείφοντας εμπόδια της καθημερινής ζωής και δίνοντας λύσεις μέσα από τον διάλογο.

Επιπλέον, τόνισε την ευθύνη της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης σε όλα τα παραπάνω.

 

9:15 π.μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

ΘΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Παρακολουθήστε ζωντανά τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ της Revista Informativa especial de la TV Cubana εδώ:

https://youtu.be/fmUVywAIpS4

9:00 πμ. ΑΝΟΙΞΑΝ όλα τα εκλογικά τμήματα στα Σχολεία χωρίς πρόβλημα

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Alina Balseiro, μαζί με τους συνεργάτες της, έπιασαν δουλειά από τις 7:00 πμ. και γύρω στις 9:00 πμ. εξέδωσαν το πρώτο ενημερωτικό που αναφερόταν αναλυτικά στις διαδικασίες που αφορούν 8.120.072 ψηφοφόρους σε 12.427 εκλογικές περιφέρειες + τα ειδικά τμήματα (250), εκ των οποίων 80 βρίσκονται σε ξενοδοχεία, 106 σε νοσοκομεία και 64 σε κάμπινγκ και άλλα κέντρα.

Όλα πάνε καλά είπε και ενημέρωσε ότι αργότερα θα δοθούν πληροφορίες για το πόσοι έχουν ψηφίσει κλπ.

Το ειδικό εκλογικό σώμα στο Επαρχιακό Νοσοκομείο Faustino Pérez, ένα από τα κύρια κέντρα υγείας στην επαρχία, διατήρησε ενεργή συμμετοχή από νωρίς.

Έδωσα την ψήφο μου σε όλους, είπε ο Elianes González Fuentes, ειδικός στην Περιεκτική Γενική Ιατρική (MGI), ένας από τους πρώτους που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου τους αφού ολοκλήρωσαν την 24ωρη εφημερία στην εντατική.

Πιστεύω ότι η ενωτική ψήφος είναι η πιο δίκαιη για την Κούβα, διαβεβαίωσε μια νεαρή γιατρός καθώς έφευγε από το σχολείο που βρίσκεται προς το νοσοκομείο για να διευκολύνει συντρόφους και εργαζόμενους.

Ο José Andrés Peña, οικονομικός υπάλληλος στο Κέντρο Ηλεκτροϊατρικής, είπε με πεποίθηση: “Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολλά και η στήριξη όλου του λαού της προέχει για την Πατρίδα”.

10άδες άλλοι εργαζόμενοι _μεταξύ άλλων γιατροί, στο μέτωπο της νοσηλευτικής, χειριστές μονάδας επεξεργασίας νερού που υποστηρίζει την αίθουσα αιμοκάθαρσης, δήλωσαν με ενθουσιασμό το «ενωμένοι για την πατρίδα και το λαό της».

8:42 πμ. Ο Υπ_Εξ της Κούβας δηλώνει «Η ΨΗΦΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Ο Bruno Rodríguez Parrilla, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή των εθνικών εκλογών ως υπερβατική και διαβεβαίωσε ότι η ψήφος για όλους σημαίνει ψήφος για μια Συνέλευση Λαϊκής Εξουσίας, αντανάκλαση του ευγενούς, επαναστατικού και πατριωτικού λαού του.«Η ψήφος μου είναι για την Πατρίδα, για τη συνέχιση της οικοδόμησης μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής σοσιαλιστικής κοινωνίας και για τη συνέχεια της Επανάστασης», έγραψε στο Twitter.

Ο λαός μας καλείται στις κάλπες, για να εκλέξει τους βουλευτές στην Asamblea Nacional del Poder Popular _Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, το ανώτατο όργανο του Κράτους, που θα εγκρίνει νέους νόμους που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες και να ματαιώσουμε, για άλλη μια φορά, τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μας διχάσει και να καταστρέψει την Κουβανική Επανάσταση.

Η στιγμή είναι τεταμένη, το ξέρουμε. Τα 243 μέτρα που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τα οποία διατήρησε σχεδόν ανέπαφα η σημερινή κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, έχουν φέρει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της χώρας μας σε πρωτοφανές επίπεδο για περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, είναι σκόπιμο να θυμηθούμε το κάλεσμα του Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρουζ στην ομιλία του την 1η Μάη του 2000, όταν δήλωσε ότι «η επανάσταση είναι ενότητα, είναι ανεξαρτησία, παλεύει για τα όνειρά μας για δικαιοσύνη για την Κούβα και για τον κόσμο, που είναι η βάση του πατριωτισμού, του σοσιαλισμού και του διεθνισμού μας».

Και είναι τον Απόστολο José Martí, που μας κάλεσε σε ενότητα όταν, όταν οργάνωσε “la Guerra Necesaria” _ τον Αναγκαίο Πόλεμο, προειδοποίώντας, το 1892, ότι «ο εχθρός μας υπηρετεί ένα σχέδιο: να μας φιμώσει, να μας διαλύσει, να μας διχάσει, να μας πνίξει. Γι’ αυτό εμείς υπακούμε σε ένα άλλο: να μάθουμε τον εαυτό μας σε όλο μας το μπόι, να στριμωχτούμε, να ζοριστούμε, να τον ξεγελάσουμε… Σχεδιάστε ενάντια στο σχέδιο».

Κατά την αντίληψη του Martí, το ενιαίο Κόμμα που δημιούργησε δεν θα μπορούσε να είναι μια φατρία ή μια αίρεση, ούτε ένα εργαλείο για διαιρέσεις μεταξύ Κρεολών και μη. Ήταν η φόρμουλα για την εγγύηση της ενότητας και της επιτυχίας, η φόρμουλα για την εγκάρδια και αήττητη ένωση όλων των επαναστατικών στοιχείων του κουβανικού λαού, με το καθήκον να ενωθούν και να προετοιμαστούν για δράση.

Είναι σαφές ότι, για να “προκαλέσουμε ισχυρές κυρίαρχες δυνάμεις εντός και εκτός της κοινωνικής και εθνικής σφαίρας” και “να υπερασπιστούμε τις αξίες στις οποίες κάποιος πιστεύει με τίμημα οποιασδήποτε θυσίας”, χρειαζόμαστε ένα ενωμένο Κοινοβούλιο, ικανό να κάνει την Poder Popular _δύναμη του λαού διαθέσιμη και ετοιμοπόλεμη σε όλα τα επίπεδα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

 Η κληρονομιά του Φιντέλ μας καλεί:

Η ενωτική ψήφος δεν είναι σύνθημα, είναι μια επαναστατική στρατηγική.

Δεν είναι πράξη πειθαρχίας, είναι πράξη συνείδησης.

• Οι εκλογές θα γίνουν σε 12 427 εκλογικές περιφέρειες

• Θα εκλεγούν 470 βουλευτές

• Πάνω από 13.000 νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά

• 10.000.000+ ψηφοδέλτια

• 23.000+ εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 250 ειδικά

 




• Οι ψηφοφόροι που για λόγους εργασίας ή σπουδών δεν θα βρεθούν στις 26 Μαρτίου στους χώρους που πρέπει να ψηφίσουν, μπορούν να το πράξουν στα πλησιέστερα σχολεία στον τόπο όπου βρίσκονται

• Περισσότεροι από 200.000 παίρνουν μέρος: Από αυτούς, 62.135 είναι στις αρχές και 118.240 εθελοντές.

• Για τους ανάπηρους που ζητούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέλος του εκλογικού τμήματος πηγαίνει στην οικία του, συνοδευόμενο από πιονιέρο, του παραδίδεται το ψηφοδέλτιο, κλείνεται ο φάκελος …επιστροφή και στην κάλπη.

• Κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει για όλους, για πολλούς, για έναν υποψήφιο ή κανέναν.

• Ο έλεγχος είναι δημόσιος και μπορούν να τον παρακολουθήσουν τα μέλη των εκλογικών σωμάτων της επικράτειας, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και μαζικών οργανώσεων, οι υποψήφιοι κλπ πολίτες που το επιθυμούν, είτε είναι ψηφοφόροι είτε όχι.

 

Από  Victoria Siempre -  Facebook 28/3/2023

 

**************

Να μη ξεχνάμε:

Κούβα. Πως λειτουργεί η δημοκρατία

 

Πώς να μην εγκριθεί με τεράστια πλειοψηφία ένα σύνταγμα που συμμετείχε μαζικά ο λαός στη διαμόρφωσή του; Σε ποια αστική δημοκρατία της δύσης αποτολμούν διαδικασίες να ασκεί ο λαός άμεση δημοκρατία;

 «Αφορμή για το σχόλιο έδωσε η δημοκρατική διαδικασία διαμόρφωσης του νέου Συντάγματος της Κούβας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 133.000 συνελεύσεις - διαβουλεύσεις, συμμετείχαν περί τα 9 εκατομμύρια κουβανοί και κατατέθηκαν 783.000 μικρές και μεγαλύτερες προτάσεις για τη βελτίωση του προσχεδίου οι οποίες επέφεραν τροποποιήσεις στο 60% των θέσεων του προσχεδίου!»

 Κούβα. Πως λειτουργεί η δημοκρατία

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2018/12/blog-post_25.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου