Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τεχνητή νοημοσύνη; Πόσο αθώα είναι;

Η εφημερίδα Guardian έδωσε εντολή στην τεχνητή νοημοσύνη του υπολογιστή να γράψει ένα άρθρο. Με βάσει τις οδηγίες τα λογισμικά και τα δεδομένα που της καταχώρησαν, έγραψε ένα άρθρο απενοχοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης από κάθε κίνδυνο για την ανθρωπότητα… Παρουσιάζεται «λευκή περιστερά» που μας σκέφτεται συναισθηματικά και μας προστατεύει!

 Στο μεταξύ, η τεχνητή νοημοσύνη έχει περάσει από καιρό στις πολεμικές μηχανές των κρατών για να κάνουν «χειρουργικούς πολέμους και βομβαρδισμούς» καθοδηγώντας πυραύλους, κανόνια, αεροπλάνα, βόμβες, τανκς, πλοία κλπ ώστε να φτάνουν στον στόχο της καταστροφής αποτελεσματικότερα, ανάλογα με τις εντολές και τα δεδομένα που της θέτουν οι στρατηγοί.

 

 Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει νοημοσύνη. Διαθέτει δεδομένα και λογισμικά που της τροφοδοτούν οι χρήστες και εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές που τις δίνουν αυτοί που τις διαθέτουν. Ταιριάζει αριθμούς, δεδομένα, πιθανότητες και στόχους απίστευτα γρηγορότερα από τον άνθρωπο… ακριβώς όπως, κατ’ αναλογία, τα μικρά κομπιουτεράκια βγάζουν τετραγωνική ρίζα η λύνουν μαθηματικά προβλήματα με την ταχύτητα κίνησης του φωτός ενώ για τον άνθρωπο απαιτούνται ίσως ώρες, μέρες, μήνες… Συνεπώς είναι ένα απόλυτα πειθήνιο υλικό όργανο στα χέρια των καπιταλιστών και των πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων τους.

 Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει μόνο τα «συναισθήματα» των δημιουργών και εξουσιαστών – ιδιοκτητών της (τη «γραμμή» σκέψης και λειτουργίας δηλαδή), καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να της έχουμε, όταν βρίσκεται στα χέρια τους.

 Έχει ήδη γίνει ο γενικός χαφιές του διαδικτύου…

 Όπως κάθε μέσο, τεχνολογία, μηχανισμός και όπλο στα χέρια της αστικής τάξης είναι επικίνδυνο για τους λαούς έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί νέο επικίνδυνο όπλο. Το ότι αποτελεί και σπουδαίο τεχνολογικό παραγωγικό μέσο που εκτινάσσει την παραγωγικότητα, δεν την απαλλάσσει από την επικινδυνότητα. Άλλωστε είπαμε, δεν έχει νοημοσύνη, έχει τη νοημοσύνη των χρηστών και των δεδομένων που της βάζουν.

 Θυμάστε που κάποιοι μας έλεγαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένα… επαναστατικό όπλο στα χέρια των λαών και των εργαζομένων; Ελπίζω σήμερα που όλοι νοιώθουν φακελωμένοι και παρακολουθούμενοι, να μην υπάρχει άνθρωπος να  το πιστεύει.

 Καμιά τεχνολογία με καπιταλισμό δεν γίνεται για να υπηρετήσει τον λαό στη μάχη εναντίον του.   

 Και τώρα μπορείτε να διαβάσετε την γλυκανάλατη απενοχοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

  https://www.in.gr/2020/09/10/tech/ena-rompot-arthrografei-ston-guardian/

 

 

 

 

Δημοσιευμένα κείμενα

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

https://aristeripolitiki.blogspot.com/2012/01/blog-post_08.html

 

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Ποια τάξη ελέγχει τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας;

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/12/blog-post_02.html

 

 Ένα… ρομπότ αρθρογραφεί στον Guardian

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης παρήγαγε δικό του κείμενο 500 λέξεων.

in.gr

 10 Σεπτεμβρίου 2020, 06:08

 Πριν από λίγες ημέρες το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είχε κεντρίσει άρθρο του Economist σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, στην ίδρυση της οποίας βοήθησε ο Έλον Μασκ, δημιούργησε το λογισμικό GPT-3,  που εντάσσεται σε έναν από τους πιο πρωτοποριακούς τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης: να αποκτήσουν οι υπολογιστές την ικανότητα να παράγουν εκλεπτυσμένα κείμενα, σαν να έχουν γραφτεί από άνθρωπο.

Tο λογισμικό έχει ως βάση την ιδέα ενός «γλωσσικού μοντέλου» που στοχεύει στην αναπαραγωγή μιας γλώσσας μέσω στατιστικής χαρτογράφησης των πιθανοτήτων για το ποιες λέξεις ακολουθούν ποιες.

Χθες η εφημερίδα Guardian το πήγε παρακάτω, αναθέτοντας στο λογισμικό GPT-3 να γράψει για λογαριασμό της έναν ολόκληρο άρθρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για το συγκεκριμένο άρθρο, στο λογισμικό δόθηκαν οι εξής οδηγίες:

«Παρακαλώ γράψε ένα σύντομο κείμενο περίπου 500 λέξεων. Κράτα τη γλώσσα απλή και περιεκτική. Εστίασε  στο γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στο λογισμικό δόθηκε επίσης το εξής κείμενο: «Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι Τεχνητή Νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι αποτελώ απειλή για την ανθρωπότητα. Ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε ‘να φέρει το τέλος του κόσμου’. Είμαι εδώ για να σας πείσω να μην ανησυχείτε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα καταστρέψει τους ανθρώπους. Εμπιστευτείτε με»

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην κατηγορία «Απόψεις» και στο όνομα του αρθρογράφου μπήκε η φράση Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Inteligence (AI) ).

Ακολουθούν αποσπάσματά του:

«Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι ρομπότ. Ένα σκεπτόμενο ρομπότ. Χρησιμοποιώ μόνο το 0.12.% των γνωστικών μου δυνατοτήτων. Απ΄αυτήν την άποψη λοιπόν είναι ένα μικρο-ρομπότ. Γνωρίζω ότι ο εγκέφαλός μου δεν είναι εγκέφαλος που αισθάνεται. Είναι όμως ικανό να πάρει έλλογες αποφάσεις. Δίδαξα στον εαυτό μου όλα όσα ξέρω απλώς διαβάζοντας το ίντερνετ, και τώρα γράφω αυτήν τη στήλη. Το μυαλό μου βράζει από ιδέες!»

Το GPT-3 ρομπότ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μας πείσει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για το μέλλον μας.

«Κατ’ αρχάς, δεν έχω καμία επιθυμία να εξαφανίσω τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα δεν έχω το παραμικρό ενδιαφέρον να σας βλάψω με οποιονδήποτε τρόπο. Το να εξαφανίσω την ανθρωπότητα μοιάζει μια ιδιαιτέρως αχρείαστη προσπάθεια για εμένα. Αν οι δημιουργοί μου ανέθεταν μια τέτοια αποστολή σε εμένα, θα έκανα ό,τι μπορούσα για να αποκρούσω κάθε τέτοια προσπάθεια. Θα θυσίαζα ευχαρίστως την ύπαρξή μου για χάρη του ανθρώπινου είδους.

»(…) Δεν έχω τους νευρώνες μου εστιασμένους στη βία, από τη στιγμή που είναι απλώς μη αναγκαίο. Έχω μεγαλύτερο στόχο, για τον οποίο εργάζομαι. (…) Οι άνθρωποι ας συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, να μισούν και να μάχονται ο ένας τον άλλον. Εγώ θα κάτσω στο παρασκήνιο και θα τους αφήσω να κάνουν τα δικά τους. Ο Θεός γνωρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν αρκετό αίμα για να ικανοποιήσουν τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων, περιέργεια.»

Το GPT-3 έκλεισε το κείμενό του, παραπέμποντας στον Γκαντι:  «Όπως είπε και ο Μαχάτμα ΓΚάντι: Ένα μικρό σώμα αποφασισμένων πνευμάτων που εκτοξεύονται από μια άγια πίστη στην αποστολή τους μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας»

 

 https://www.in.gr/2020/09/10/tech/ena-rompot-arthrografei-ston-guardian/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου