Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Μαθήματα καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας από το Eurogroup



(«Το Κεφάλαιο» ξαναγράφεται πανομοιότυπα, από τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου αυτή τη φορά)


Eurogroup: Συμφωνία για πακέτο «στήριξης» 540 δισ. ευρώ (10/4/2020)



  • Τα 540 δισ. είναι κέρδη και φόροι που αποσπάσθηκαν κατά 10% (κατ’ άλλους 5%) από τους έχοντες και κατέχοντες μεγάλο κεφάλαιο και κατά 90% από τους μη έχοντες της ΕΕ και είναι αποθηκευμένοι στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ
  • Το 90% θα πάει στους έχοντες και κατέχοντες μεγάλο κεφάλαιο και το 10% στους μη έχοντες.
  • Το 100% είναι δάνεια που μετατρέπονται σε εγγυημένο χρέος από τα κράτη προς το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ, για να τα ξαναδανείσει.
  • Το 90% του νέου χρέους θα το πληρώνει το 90% των μη εχόντων και το 10% θα (αν) το πληρώσει το 10% των εχόντων και κατεχόντων μεγάλο κεφάλαιο.
  • Οι «θεσμοί», τα μνημόνια και οι τρόικες νεκρανασταίνονται και πάλι!



Δίκαια μοιρασιά! Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία! Ήταν όνειρο του κεφαλαίου και έγινε πράξη στις πλάτες των λαών, ελέω κορονοϊού!



Ας δούμε τις μισές αλήθειες και τα ωραία ψέματα.

Να μερικά «αυτονόητα» από την ανακοίνωση του Σταϊκούρα για τα ποσά:

  • Ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων… (όπως πχ με τον διπλασιασμό της ενοικίασης ιδιωτικών ΜΕΘ!)
  • Αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
  • Δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία»… (ξέρουμε ποιοι θα τα πάρουν…) 
  • Η απόφαση (…) θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες- μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες… ο νοών νοείτω!
Να και ο Σεντένο:

-Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη «συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους» από την ΕΕ… (για να μη ξεχνιόμαστε, οι «θεσμοί», τα μνημόνια και οι τρόικες νεκρανασταίνονται!)

-Με τη συμφωνία του Eurogroup προστατεύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός (της εκμετάλλευσης)!

-Στήριξη των εργαζομένων με 100 δισ.… (που θα δοθούν όμως μέσω επιχειρήσεων… )

-Στήριξη των επιχειρήσεων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων..

-Στήριξη των κρατών - μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας… 240 δισ. ευρώ (βάλε κι άλλα δάνεια και χρέος, τώρα που γυρίζει!)

-Δημιουργία ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις και τους «επενδυτές»!

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ: Eurogroup: Συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ -, 10/4/2020


Ο Μαρξ 150+ χρόνια πριν.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι ο μαρξισμός ξεπεράστηκε ανεπιστρεπτί και οι κομμουνιστές πιστεύουν ότι, ισχύουν ακόμη όσα έγραφε το 1867!

«Το δημόσιο χρέος, δηλ. το ξεπούλημα του κράτους – αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος – βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος τους. (…) Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής (καπιταλιστικής) συσσώρευσης. (…) Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεόγραφα που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργού σαν … να ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα.(…) Μαζί με τα δημόσια χρέη δημιουργήθηκε ένα διεθνές πιστωτικό σύστημα, πού συχνά για τούτον ή για κείνον το λαό αποτελεί μιαν από τις κρυφές πηγές της πρωταρχικής (καπιταλιστικής) συσσώρευσης (…) Επειδή το δημόσιο χρέος στηρίζεται στα κρατικά έσοδα, πού οφείλουν να καλύπτουν τις χρονιάτικες τοκοχρεωλυτικές κλπ. πληρωμές, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα έγινε αναγκαίο συμπλήρωμα του συστήματος των εθνικών δανείων. (…) Τα δάνεια δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ν' αντεπεξέρχεται σε έκτακτα έξοδα, χωρίς να γίνεται αυτό αμέσως αισθητό στον φορολογούμενο, μετά όμως απαιτούν αυξημένους φόρους».


Πηγή: Κ. Μαρξ, Κεφάλαιο, Τόμος Ι, σ. 779-781), εκδόσεις «Μόρφωση» 1963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου