Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Αυτοματισμός. Κουΐζ πολιτικής οικονομίας


 ή, τα δύσκολα για τους νεοφιλελεύθερους και νομπελίστες του καπιταλισμού

1)Η αξία του εμπορεύματος με τα ρομπότ:

-Ποια αξία ανταλλαγής (μέση τιμή) έχει στον καπιταλισμό ένα προϊόν- εμπόρευμα που το παρήγαγε ένα ρομπότ αξίας 1 μεγα-ευρώ, (ένα τυπικό νόμισμα) πλήρους αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μετά την κατασκευή και μέχρι την λήξη του, παρήγαγε χωρίς καμία άλλη ανθρώπινη εργασία σε μέσα και λειτουργία, 1 τετράκις εκατομμύριο προϊόντα – εμπορεύματα (μονάδες) έτοιμα για κατανάλωση από τους καταναλωτές;



2) Ο πληθυσμός της γης με τα ρομπότ:

-Σε κάποια φάση της εξέλιξης, τα πάντα παράγονται από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, από την εξόρυξη και την επιστημονική έρευνα μέχρι την παραγωγή αγαθών για τις ανάγκες των ανθρώπων και την παραγωγή νέων πιο εξελιγμένων ρομπότ. Η παραγωγή και η παραγωγικότητα έχουν εκτοξευθεί σε ύψη με δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες 10 πλανητών σαν τη γη!
Κανένας άνθρωπος πλέον δεν δουλεύει, όλα τα κάνουν τα ρομπότ! Οι άνθρωποι απλώς ζουν υπέροχα και κάνουν τα χόμπι τους κατά τον ίδιο τρόπο που σήμερα μπορούν να απολαμβάνουν το οξυγόνο του αέρα και το σύμπαν με τον ήλιο.

-Στον καπιταλισμό τα ρομπότ είναι ιδιοκτησία των μεγαλοκαπιταλιστών (… το 1% που κατέχει περισσότερο πλούτο από το 99%...). Άρα και όλα τα προϊόντα είναι ιδιοκτησία των καπιταλιστών. Οι εργάτες που είναι κόστος για τους καπιταλιστές έχουν απολυθεί όλοι. Κανένας εργάτης δεν δουλεύει, όλα τα κάνουν τα ρομπότ! Φυσικά οι εργάτες και όλοι οι απασχολούμενοι των μεσαίων στρωμάτων που εκτοπίστηκαν από κάθε παραγωγή και εργασία, δεν έχουν κανένα μισθό, εισόδημα ή αντάλλαγμα για να αγοράσουν τα εμπορεύματα των ρομπότ, ιδιοκτησίας των καπιταλιστών.

-Σε ένα σύστημα που τα ρομπότ είναι ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας(*), παράγουν κανονικά τα πάντα σε αφθονία και η κοινωνία τα μοιράζει σε όλα τα μέλη της, στους ιδιοκτήτες δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Κανένας άνθρωπος πλέον δεν δουλεύει, όλα τα κάνουν τα ρομπότ!

Ερώτημα: πόσος θα είναι ο πληθυσμός της γης με καπιταλισμό και πόσος με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής; (Σήμερα  ο πληθυσμός της γης είναι περί τα 7 δισεκατομμύρια)

Άντε γιατί πολύ πνεύμα μας πουλάνε οι οπαδοί του καπιταλισμού με την 4η βιομηχανική επανάσταση και την έλευση των ρομπότ που, λένε, θα παράγουν νέες αξίες και υπεραξίες χωρίς ανθρώπινη εργασία! Κάποιος πρέπει να τους δείξει τα στενά, απάνθρωπα και καταστροφικά αδιέξοδα των ορίων των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων που βεβαίως, κανένας δεν θα τον αφήσει να φτάσει στα όρια της καταστροφής του κόσμου.

(*) Διευκρίνηση: Δεν υπάρχει η έννοια «κοινωνική ιδιοκτησία» στα μέσα παραγωγής σε μια τέτοια κοινωνία (κομμουνιστική), και τα ρομπότ αντιμετωπίζονται όπως το σύμπαν και ο ήλιος σήμερα, που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία πάνω τους. Χάρι συνεννόησης μιλάω για ιδιοκτησία. Αυτή η έννοια υπάρχει στον σοσιαλισμό σε αντίστιξη με τον καπιταλισμό, αλλά όχι στον κομμουνισμό.

Απαντήσεις



1) 


Η ανταλλακτική (εμπορική) αξία κάθε μονάδος προϊόντος του ρομπότ αξίζει1M€/1.000.000.000.000.000, δηλαδή σύνολο 1 μεγα-ευρώ (0,000.000.000.000.01€ το κομμάτι)!!! Ούτε ένα  μόριο παραπάνω αξία και υπεραξία. Ωστόσο οι καπιταλιστές είναι αδύνατο να παράγουν και να πωλούν εμπορεύματα χωρίς κέρδος. Έτσι τη μόνη παραγωγή που μπορούν να κάνουν είναι για τον εαυτό τους και για τους ελάχιστους τελευταίους εργάτες που παρήγαγαν το τέλειο ρομπότ!



2)

-Ο πληθυσμός της γης με πλήρη καπιταλισμό θα είναι 7.000.000.000Χ1%=70.000.000! Τα άλλα 6.930.000.000 θα εξαλειφθούν αφού δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να ζήσουν, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις μεμονωμένων πληθυσμών που, τότε, δεν θα έχουν καμία σχέση με τον καπιταλισμό, αν είναι δυνατόν!



-Ο πληθυσμός της γης με κομμουνισμό θα είναι 7 δισ. συν την αύξηση που θα έχουν αποφασίσει τότε οι άνθρωποι με βάση την αφθονία μέσων που θα έχουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου