Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Φορολογία. Ποιος πληγώνει το μάρμαρο;


«Να μη ξεχνάμε ποτέ: Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα υπάρχουν πολλά κόμματα αλλά μόνο 2 ταξικές πολιτικές. Και αυτές φαίνονται ανάγλυφα στις τοποθετήσεις τους στη φορολογία και σε ποίον φορτώνουν να πληρώσει το μάρμαρο».  

Πανηγυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες, τραπεζίτες, εφοπλιστές βιομήχανοι, και επενδυτές μαζί με τα αστικά κόμματα που όλοι μαζί πέτυχαν να προωθήσουν και να ψηφίσουν, παρά τα εικονικά όχι, ένα φορολογικό νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», που είναι χαράς ευαγγέλιο για το κεφάλαιο.

Φόρος 5% στο μέρισμα των κεφαλαιοκρατών από τι μετοχές, 9% στους φτωχότερους με μέχρι 10.000 εισόδημα! 10 φτωχές οικογένειες με αυτά τα έσοδα, θα πληρώσουν 9.000€ φόρο. Ένας μεγαλομέτοχος για το ίδιο ποσό κέρδους από μέρισμα μετοχών, που είναι κλεμμένος ιδρώτας από τους εργαζόμενους, θα πληρώσει 5.000€ φόρο! Οι φτωχότεροι στο εισόδημα είναι, κατά το φορολογικό νομοσχέδιο, κατά 80% πλουσιότεροι από τον μεγαλομέτοχο και γι αυτό πληρώνουν 80% περισσότερο φόρο!!!

Δεν είναι μόνο αυτά.
Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου μειώνουν περισσότερο, έως και απαλλάσσουν τελείως σε ορισμένες περιπτώσεις, την ήδη υποτυπώδη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός θα είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό και των νέων προνομίων του κεφαλαίου.

Προβλέπεται περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, από 28% σε 24%.

Καθιερώνεται συμβολικός φόρος, σχεδόν μηδενικός, για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Προβλέπονται ακόμα: Πλήρης απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για ΑΕ (εισηγμένες ή όχι σε χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών. Πλήρης απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση για μετόχους «Εταιρειών Χαρτοφυλακίου» στην περίπτωση που αυτές κατέχουν μετοχές σε πλοιοκτήτριες εταιρείες συμβεβλημένες με το ΝΑΤ. Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων (αφορά offshore εταιρείες) για «ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τον α.ν. 378/1968».
Επιπλέον, καθιερώνονται εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», με «κίνητρα» ώστε η εργοδοσία να φοροαπαλλάσσεται παραπέρα όταν αντικαθιστά μέρος του μισθού προς τους εργαζόμενους με διάφορες «προσφορές σε είδος» Θα φτάσουμε στο τέλος τα σ/μ να προσφέρουν σε είδος μέρος του μισθού με τιμές που αυτά θα καθορίζουν!

Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να προκύψουν άλλα 557 εκατ. ευρώ έσοδα, που σημαίνει ότι αυξάνεται η έμμεση φορολογία.

Παράλληλα, κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών που μειώνει τον φορολογικό συντελεστή από το 45% στο 22% για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ΑΕ σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή για την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1/1/2020. Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης, Μπέος, Αγγελόπουλοι, Γιαννακόπουλοι και όλα τα καλά παιδιά «επενδυτών» ποδοσφαίρου και μπάσκετ, επιβραβεύονται!

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας ένα ακόμα προπαγανδιστικό τρικ, λέει ότι μοιράζει τον «δημοσιονομικό χώρο» των 1,2 δισ. ευρώ «σε όλους», κρύβοντας ότι το ποσό αυτό προέρχεται από τη φοροληστεία και τις περικοπές σε βάρος του λαού και ότι πάνω από το 50%, 618 εκατομμύρια, θα πάει απευθείας στις επιχειρήσεις, και άλλα σχεδόν 300 εκατομμύρια εμμέσως. Την ίδια ώρα, τα «ρέστα» που θα πάνε στο λαό, ο οποίος από το 2010 έως το 2018 έχει πληρώσει σωρρευτικά πάνω από 50 δισ. επιπλέον φόρους, όχι μόνο αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της αντιλαϊκής πολιτικής που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά δεν «αγγίζουν» ούτε κατά διάνοια το αντιλαϊκό ισοζύγιο αφού ο ίδιος θα συνεχίσει να πληρώνει τον τεράστιο όγκο των φορολογικών εσόδων.

Σημειώνουμε ότι οι φόροι έναντι του ΑΕΠ είναι από τους μεγαλύτερους στις χώρες του ΟΟΣΑ και ξεπερνούν κατά 13% τον μέσο όρο τους!
Άλλωστε, το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπει το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα από

Ωστόσο τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που προβλέπουν νέα αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 773 εκατ. ευρώ. Κι όμως οι φόροι των ΑΕ θα είναι μειωμένοι κατά 446 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα έχουν για το 2019 αυξημένη κερδοφορία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έκανε… αντίσταση στα δώρα του Μητσοτάκη προς το κεφάλαιο και αντί της μείωσης των συντελεστών φορολογίας από 28% σε 24%, ο αντιπρότεινε:  «Μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 28% που ισχύει σήμερα, σε 27% για το έτος 2019 (δηλαδή και αναδρομικά), 26% για το έτος 2020 και 25% για το έτος 2021 και επόμενα». Δηλαδή, όπως διευκρινίζεται, από το 2019 και μετά «ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος». Μεγάλη αντιαταση!

Το Αντίστοιχα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε αυτό που ζητάει ο ΣΕΒ: «για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει μία επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150 ευρώ». Μαζί με «αυξημένους συντελεστές φορολογικής απόσβεσης επενδύσεων που εμπίπτουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση»!
Το ΜέΡΑ25 ζήτησε την πλήρη «κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» και απαλλαγές φόρου για τα τρωκτικά των ΑΠΕ αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, βασιλικότερη του βασιλέως, εγκάλεσε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όπως η μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20%.

Τέλος, να μη ξεχάσουμε τα «μπράβο» των νατοϊκών «συμμάχων» για το μεγάλο ύψος των αμυντικών δαπανών της χώρας για χάρη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους, ποσά που πληρώνει ο λαός.




«Μέρισμα» κοροϊδίας για το «ξέπλυμα» της φοροληστείας

Με τη συνοδεία των γνωστών προπαγανδιστικών τρικ περί «ανάπτυξης για όλους», η κυβέρνηση ανακοίνωσε το μοίρασμα του εφάπαξ επιδόματος πτωχοκομείου, που θα αφορά 250.000 φτωχά νοικοκυριά με 953.000 μέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε το μοίρασμα του εφάπαξ επιδόματος πτωχοκομείου, που θα αφορά 250.000 φτωχά νοικοκυριά με 953.000 μέλη ότι το ποσό να διαμορφώνεται στα 700 ευρώ ανά νοικοκυριό και συνολικά στα 175 εκατ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που αναμένεται το ύψος του φετινού «πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό είναι ίσο με το 2,5% του ματωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος! Τι να σχολιάσει κανείς;

Να μη ξεχνάμε ποτέ: Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα υπάρχουν πολλά κόμματα αλλά μόνο 2 ταξικές πολιτικές. Και αυτές φαίνονται ανάγλυφα στις τοποθετήσεις τους στη φορολογία και σε ποίον φορτώνουν να πληρώσει το μάρμαρο.  


Πηγές:
-Ριζοσπάστης 7-8/12/2019
-Κρατικοί Προϋπολογισμοί

-ΟΟΣΑ: Στο 38,7% του ΑΕΠ αντιστοιχούσαν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου